Ahhoz, hogy a fenti elvárásoknak eleget tegyen egy étrend, alapos tervezés és táplálkozástudományi alapismeretek szükségesek.
Cikkünkben bemutatjuk, miképp támogathatja a tudatos táplálkozás a betegségek megelőzését! Továbbá ismertetjük az egészséges étrend követésének nehézségeit és egy kényelmes megoldást javaslunk azok számára, akik szeretnének kiváló minőségű, ízletes ételeket fogyasztani a főzéssel járó kellemetlenség nélkül!
A tudatos étkezés a megelőzésben is segíthet
Az étkezés és egészségi állapot közötti szoros kapcsolat jól ismert. Számos krónikus betegség kockázatát fokozhatják életviteli faktorok, köztük a táplálkozás. Az egészséges táplálkozás preventív hatással lehet, vagyis segíthet egyes egészségügyi problémák megelőzésében. De honnan tudhatjuk, mely ételeket érdemes fogyasztani? Mutatjuk!
Bár internetes fórumokon, blog felületeken, közösségi oldalakon és egyéb, gyakran laikusok által szerkesztett felületeken sok ajánlást olvashatunk a tudatos táplálkozás kapcsán. Fontos azonban, hogy minden esetben ragaszkodjunk a hiteles forrásokhoz az étkezési szokások kialakításakor. Támaszkodj az alábbiakra!
- Tudományos szervezetek: A táplálkozástudománnyal foglalkozó szervezetek gyakran publikálnak közérthető étkezési javaslatokat. Magyar nyelven az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) tesznek elérhetővé táplálkozási ajánlásokat. Az MDOSZ például Okostányér elnevezéssel adta ki legfrissebb, magyar táplálkozási ajánlását. A könnyen értelmezhető tippek és ajánlások segíthetnek a helyes étkezési szokások kialakításában.
- Egészségügyi szakemberek (orvosok, dietetikus): Habár a megbízható étkezési ajánlások hasznosak, bizonyos esetekben túl általános tippekkel szolgálnak. Egyéni étkezési igények, ételallergiák és egyéb betegségek esetén szükséges lehet szakemberrel konzultálni. Fordulj orvoshoz vagy dietetikushoz, amennyiben egyéni étkezési igényeid vannak.
Nem csupán az alapanyagok, de az elkészítési mód is fontos
Az alapanyagok szerepéről sok szó esik, azonban az elkészítési módszerek fontosságáról kevesebbet beszélnek. A tudatos táplálkozás nem áll meg a megfelelő élelmiszerek beszerzésénél. Kiemelten fontos, hogy főzéskor és sütéskor is tudatosan járunk el! Ismerj meg pár meglepő példát, amely jól illusztrálja az elkészítési módszer kritikus fontosságát.
- A többször használt finomított étolaj karcinogén hatású lehet. Ezért semmiképp sem javasoljuk a hőkezelt olajok étkezési célú újrahasznosítását!
- Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hőérzékenyek, így sütéskor vagy főzéskor jelentős részük elveszhet.
- A lenmagban található esszenciális zsírsavak képtelenek felszívódni darálás vagy nagyon alapos rágás nélkül.
A lista nagyon hosszú lehetne! Ahhoz, hogy valóban tudatosan táplálkozz, elkerülhetetlen az egészséges gasztronómia alapjainak megismerése.
Egészségmegőrzés a megfelelő táplálkozással
Testünk komplex rendszerében fiziológiai folyamatok szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A tudatos táplálkozással olyan betegségek kockázatát csökkenthetjük, mint például:
- 2-es típusú diabétesz
- Szív- és érrendszeri megbetegedések
- Bizonyos típusú daganatos megbetegedések
- A testi- és szellemi jólét kéz a kézben jár. Így az egészséges táplálkozás hozzájárulhat a békés, kiegyensúlyozott és nyugodt élethez.
3 akadály a tudatos étkezés megvalósításában
Sokan tisztában vannak a tudatos táplálkozás előnyeivel, a megfelelő szokások követése mégsem könnyű. Ennek leggyakoribb okai:
- Komplexitás: Az étkezési ajánlások és dietetikai tanácsadás ellenére is komplex az alapszintű táplálkozástudomány. További nehézség a tájékozódásban a hatalmas média zaj és a gombaként szaporodó, tiszavirág életű étkezési trendek.
- Idő- és energiaigény: Úgy érzed, a megfelelő tudás birtokában vagy? Sajnos, a tudatos étkezés magas idő- és energiaigényű. A folytonos főzés akár napi több órát is igényelhet. Hektikus napirend mellett ezt szinte lehetetlen kivitelezni.
- Konzisztencia: Ahhoz, hogy az egészségtámogató hatást élvezhessük, nélkülözhetetlen a konzisztens étkezési szokások kialakítása.
Tagadhatatlanul jár némi kihívással a tudatos étkezés, de szerencsére jelentősen megkönnyíthető. Gluténmentes ételrendelés vagy diabetikus étel házhozszállítás? Koránt sem lehetetlen!
Dr. Séf: gluténmentes, allergénmentes ételrendelés Budapesten és környékén
A DrSéf Kft. gluténmentes és egyéb allergénmentes ételrendelést nyújt Budapesten és környékén lisztérzékenyeknek, tejcukor érzékenyeknek és tojásallergiásoknak. Ételeik Magyarország első olyan szakértői konyhájában készülnek, ahol kizárólag glutén-, tej- és tojásmentes alapanyagokból állítanak elő speciális fogásokat. Más alapanyagok be sem kerülnek a konyhába, így a gyártási keresztszennyeződés 100%-ban kizárt! Legyen szó vegán, vegetáriánus, cukor- vagy gluténmentes étkezésről, a Dr.Séf tökéletes választás!