A magyar paprika fajtái

(x)
A fűszerek birodalmában a magyar paprika egyértelműen a király.

Uralkodó, jóformán egyeduralkodó. Harmonikusan csípős-édeskés ízvilága ellenállhatatlanná varázsolja. A magyar konyha alappillére, nélküle elképzelhetetlenek a tradicionális hungarikumok.

magyar-paprika

Mennyire csíp a magyar paprika?

Csíphető – nagyon is, viszont a csípőssége fajtánként eltérő. A standard fajta a csípősséget mérő skála legalján helyezkedik el, azaz nagyon visszafogott. Az édes variáció enyhén, zamatosan csípős, miközben a tipikus csípős paprika nem fukarkodik az „erővel”. Csupán ebből a röpke felsorolásból egyértelműen megmutatkozik, hogy a magyar paprika a csípős ízek kaleidoszkópját tartalmazza.

 

szegedi-paprika

 

Nézzük a konkrét fajtákat!

A különleges a legmagasabb minőséget képviseli, csípősségén kívül édessége és tűzpiros színe teszi valóban egyedivé. A csípősmentes csemege fajta világos vörös árnyalatú, és finom, édeskés ízéhez egyáltalán nem társul csípős mellékzönge. A csemege a fenti fajtához kísértetiesen hasonlít, annyi különbség azért felfedezhető közöttük, hogy édes ízéhez kellemes csípősség is tartozik, de nagyon minimális mértékben, így azoknak is vonzó választás, akik egyébként a csípős ízzel nincsenek annyira kibékülve.

Az édes nemes fajta finoman csípős, ugyanakkor testes ízvilág jellemzi, vagyis tulajdonképpen az édes és a csípős paprikafajta között félúton helyezkedik el. A félédes verzió édességéhez csípősség is társul, színe kevésbé élénk, mint a különleges fajtának. A csípős csemege az egyszerű csemegénél jóval fűszeresebb ízjegyekkel büszkélkedik, ezáltal használatával jellegzetes karakter adható az ételeknek. Az erős paprika hű a nevéhez. Kifejezetten csípős. A színe érdekes, mivel a sárgától a barnás-vörösig sokféle lehet. A rózsapaprika fűszeres, határozottan tipikus, erőteljes, mondhatni robusztus ízhatással rendelkezik.

Következzen a regionális besorolás!

Kalocsai: a kalocsai vidékről származó paprikafajta élénk vörös színű, aromás, és változatosan fűszeres.

Szegedi: a szegedi változatok erőteljesek, a csípős erős, és az enyhén félédes típusok tarkítják a szó szerint sokszínű felhozatalt.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!
lap tetejére