Pompás italok a csokoládé használatával (18+)

(x)
Honnan ered a csokoládé ihletésével készített pompás italok létrejötte?

Földrajzilag és történetileg merrefelé datálhatóak az első ilyen irányú próbálkozások, illetve kik azok, akik manapság csakis az előnyeit élvezhetik ennek a kategóriának és a hozzá köthető rendkívül széles választéknak?

csokoládé

 

Honnan eredeztethető egyáltalán a csokoládé megalkotása?

Erre vonatkozóan nincs egyértelmű és megdönthetetlen elmélet. Ami a legbiztosabb kiindulópontot jelentheti, az annak a ténye, hogy Közép-Amerika és Dél-Amerika területén régóta őshonosak a kakaófák.

Azt pedig tudhatjuk, hogy ezek terméséből készül a fenséges csokoládé, amely például az iDrinks krémlikőr választékának nem egy palackjához is kifogástalan alapot szolgáltat.

Arra vonatkozóan nincs egyértelmű bizonyíték, hogy ki volt az első csokoládékészítő. De talán nem is annyira lényeges, mintsem annak a ténye, hogy a kakaófa gyümölcseit hüvelynek nevezik, mindegyik nagyjából 40 kakaóbabot tartalmaz, és ennek a kakaóbabnak a szárítása, majd pedig a pörkölése után áll rendelkezésre a csoki alapjául szolgáló kakaóbab.

 

Hogyan jöttek létre a csokival készített pompás italok?

Egybehangzó források szerint az olmékok rendszerint kakaót használtak az ünnepi italok készítéséhez. Aztán még magasabb szintre emelték a tudományt a közép-amerikai maják, akik a feljegyzések szerint a szertartásaik lezárásakor, illetve a jeles ünnepségek során is előszeretettel kortyolgattak csokoládéból készült italokat.

Olyannyira, hogy csaknem minden maja háztartásban bevett szokásnak számított mindez. Persze ez még önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy Európában is elterjedjen az ízlelőbimbók ilyen formájú kényeztetése.

Ebben játszott elképesztően fontos szerepet Kolumbusz Kristóf – aki miután a felfedezései közepette először a kakaóbabbal találkozott – rögvest magával is vitte Spanyolországba, mintegy letéve az alapokat a széles körű fogyasztáshoz.

 

Milyen pompás italok készülhetnek a csokoládé ihletésével?

Bár ízek és arányok tekintetében sokféle variációs lehetőség elképzelhető, nagyjából egyfajta irányba mutatnak a készítők próbálkozásai. Bizonyára nem meglepő, hogy az édes ízvilágot kedvelők számára jelentenek igazán elsőrendű élményt ezek az alkoholos nedűk.

Manapság igencsak szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a hagyományos irányokon túl például A Chateau De Breuil Chocolate Blend Calvados a csoki és a calvados izgalmas játékával csábít kóstolásra.

De számtalan érdekes próbálkozást tudnánk még említeni, köztük az Amarula Raspberry Chocolate Krémlikőrt, amely a málna hozzáadott értékével emeli még egy plusz szintre az élményt. Sőt, olyan innovatív vonulatok is kiérezhetőek minden cseppjéből, amilyen például a szárított dohánylevelek, vagy a pörkölt csonthéjasok jelenléte.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!
lap tetejére