2014. szeptember 16. - Edit
       Regisztráció  |   Elfelejtett jelszó
SPIRITUSZ

Critical Mass 2012
12.04.22,

Werk Nyíltnap
11.05.26, Werk

Flashmob a ZP-ért
11.04.20, XI....

Antropos.hu 2009...
10.03.03, Gödör Klub

Zombi Flashmob
09.09.12, Erzsébet...

XIV.., Leszbikus,...
09.09.05, Andrássy út

Korábbi partyfotók...
Legtöbbet nézett...

E-képeslap küldés...
 

 
CIKKTOP
CÍMLAPON
SPIRITUSZ

"Nemes-e vagy": a családfakutatás nyomában

Bizonyára majdnem minden emberben felmerült élete során legalább egyszer a kérdés: honnan származom, kik voltak az őseim? A kérdés manapság talán aktuálisabb, mint valaha. Az embereket mindig is érdekelte felmenőik élete, mivel ennek tudatában könnyebben tudták meghatározni saját identitásukat, létüket. Egy-egy nemesi ős vagy bátor tettet végrehajtó hős pedig érthetően jogos büszkeséggel tölti el a leszármazottakat.

2011-08-25

Kedvenc cikk   Kinyomtatom   Cikk küldése

hirdetés

Mai rohanó, zűrzavaros világunkban szívesen nyúlunk vissza a gyökereinket rejtő múltba, és próbálunk rálelni származásunkra. Csak hogy ez korántsem olyan egyszerű, így hát nem árt, ha szakembert fogadunk fel, ha valódi és pontos eredményt szeretnénk elérni.
Franciaországban az utóbbi években valóságos genealógiai láz (genealógia=származástan) tört ki. A felmérések szerint tíz emberből legalább hat kíváncsi eleire, neve vagy családja eredetére. A francia genealógiai szövetség mintegy 152 szervezetet foglal magába, és összesen 62 ezer tagot számlál. A szövetség elnöke, Michel Sementery szerint a jelenségnek igen egyszerű oka van: a franciák nagy része a történelem során a falvakból a nagyvárosokba települt, így könnyebben elvesztette ősei nyomát. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 48%-a egyik dédszülőjéről sem tudott semmit, és ez különösen jellemző a nagyvárosokban és az elővárosokban lakókra.


Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy az emberek kíváncsiak a származásukra, és kutatni kezdenek a múltjuk után. Ez azonban - mint már szó volt róla - szakszerű segítség nélkül majdhogynem mindig kudarcba fullad. Bárdossy Péter családtörténész több mint 20 éve foglalkozik családfakutatással. Elmondása szerint minden korosztályból vannak érdeklődők, ám nagy általánosságban a 30 és 50 év közötti korosztály keresi meg azzal, hogy segítsen felkutatni családja eredetét. Noha manapság az internet révén megnyílt a világ, ám a szakember figyelmeztet: az interneten nem lehet családfát kutatni! Arra ugyan van lehetőség, hogy néhány oldalági, ma élő rokonra rábukkanjon az ember, ám több évtizedre, vagy még régebbre visszamenőleg felkutatni családunk tagjait ennek a módszernek a segítségével gyakorlatilag lehetetlen. Franciaország ebben is újított. A genealógiai társaságok rendszeresen adnak ki közleményeket. A megyei archívumok 70%-a digitalizálta és a világhálón is elérhetővé tette az adatait, számos kutató pedig feltöltötte a saját portáljára az általa felállított családfákat. Ez rengeteg segítséget jelent az embereknek, ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy csakis olyan információkat vegyenek át, amik valódiságáról és pontosságáról meggyőződtek.


Ha családfakutatásra adjuk a fejünket, az első lépés, amit tehetünk, hogy azzal kezdünk, amit már tudunk. A család idősebb tagjainak beszámolói, születési anyakönyvi kivonatok, házassági anyakönyvi kivonatok, keresztlevelek jó alapot jelenthetnek az induláskor. Természetesen, ha nagyon szerencsénk van, és kellő számú információ áll a rendelkezésünkre, akkor akár a XIX. század közepéig is visszavezethetjük családunk eredetét; itt azonban zsákutcába kerülünk. Az ennél régebbi iratok nehézkes nyelvezetűek és írásmódúak, ráadásul latin nyelvűek, így ha tovább szeretnénk kutatni, szakemberre lesz szükségünk. Általánosságban elmondható, hogy többnyire a XVIII. század elejéig lehet egy családfát visszavezetni. Ennek oka, hogy ekkor jelent meg Magyarországon az egyházi anyakönyvezés, és mivel mindig írott anyag segítségével dolgozik a kutató, eddig az időpontig nagyobb valószínűséggel található írásos nyoma egy-egy család eredetének. Természetesen teljesen más a helyzet nemesi családok esetében. Hazánkban a történelem során elég sok nemesi adományozás történt az uralkodók részéről - mintegy 100.000 -, így a kutatók többször bukkannak nemesi felmenőkre, mint arra számítani lehet. (Érdekes módon azonban, ha valaki konkrétan olyan céllal keres fel egy szakembert, hogy akár névazonosság alapján vagy anélkül „találjon" egy nemesi őst, az esetek jórészében ez a törekvés eredménytelen lesz.) Minél magasabb rangú volt egy adott család, annál több írásos nyoma maradt a történelem során, így lehetőség van minél „messzebbre ásni a múltban". Még az is előfordulhat, hogy egészen az Árpád-házig vagy nemzetségfőkig visszamenőleg nyoma van egy adott családnak. A nemesleveleket többnyire pergamenre írták; innen ered a népnyelvben használt kutyabőr kifejezés, de ezt a szakemberek nem használják.
Ha egy kutatás során kiderül, hogy nemesi család sarjai vagyunk, akkor hátra van még egy kérdés: a családi címer. Ehhez első lépésben a XIX-XX. század fordulóján megjelent heraldikai gyűjteményt vizsgálja meg a szakember. Ha itt nem jár sikerrel, akkor a levéltári anyagokat hívja segítségül, és így rálelhet az adományozott család nemeslevelére, amely a címer leírásának a szövegét is tartalmazza, így rekonstruálható a címer.


A családfakutatás tehát rendkívül bonyolult, sokrétű, és sok türelmet igénylő munka. Mivel ma már sokan foglalkoznak családfakészítéssel, ezért nem árt, ha alaposan utánanézünk, kit bízunk meg a feladattal. Érdemes inkább valamivel több pénzt áldozni a kutatásra, mint később azon bánkódni, hogy pontatlan, hiányos eredményt kapunk. Egy igényesen elkészített családfa pedig szeretteinknek is szép ajándék lehet.
Szöveg: Petra

Kapcsolódó cikkek:
Ami régen a táskarádió, az ma a YouTube
Befogadó Európa?
Facebook uralja a világot

 

Ha van ezzel kapcsolatban véleményed, írj az ANTROPOS.hu facebook oldalára.

 
 
ZENE
Az új klippel jelentkező Trousers a hasonszőrű, tökös zenét játszó Ozone Mamával karöltve lép fel szeptember 11-én,...
PARTY
Menthetetlenül itt az ősz és újabb 8 kánikulamentes hónap, de a téli álom előtt az A38 még egy utolsó, felejthetetlen...
FILM
Jó? Rossz? Nem számít! Vár a háború! A feláldozhatók 3. két óra vigyorgás, nulla értelem.
SZÍNHÁZ
Somorjai Enikővel, a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosnőjével beszélgettünk pályájáról, a balett különleges...
KÉPZŐMŰVÉSZET
Válassz egy partifotót, válassz egy stílust, rendeld meg emailben, tedd ki a faladra! Most kedvezmény minden kép árából!
IRODALOM
Juan Gabriel Vásquez a hozzáértők szerint az egyik legnagyobb latin amerikai író, történelmet, szociológiát és...
AMI DIVAT
Takács Judit táskái és természetesen a cipői is, gyönyörű, minőségi darabok, melyek nagy gonddal készülnek. Fontosnak...
 
Nézz SZIGET fesztivál PARTYFOTÓKAT!
Nézd meg milyen volt a -1., 0., 1., 2., 3., 4. és a 5. nap a Szigeten, ha nem emlékszel, vagy nem voltál ott! FOTÓK!
 
 
ALTERNATIVE BUDAPEST NAPI GIF

Lájk, ha tetszik ez az Alternative Budapest kép!

BARÁTKOZZ


 
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
 «««2014. SZEPTEMBER»»» 
FRISS
   
játék
Beküldési határidő: 14.09.18

Beküldési határidő: 14.09.25

Beküldési határidő: 14.09.28

Beküldési határidő: 14.09.30

Korábbi játékok nyertesei...

  2014-09-16 - Kedd   2014-09-17 - Szerda   2014-09-18 - Csütörtök   2014-09-19 - Péntek
(c) 2003-2014 ANTROPOS.hu kulturális online magazin, az EpicMedia tagja.