Paleo csemegék újratöltve

Mint rutinos róka a diéták terén, aki először a makrobiotikus, majd 180 fokos fordulatként a paleolit táplálkozással borzolja környezete idegeit, mindenképp nagy várakozással vettem kézbe Szendi Gábor és Mezei Elmira Paleolit szakácskönyvének második kötetét.

Elődjéhez hasonlóan a kötet kimerítő alapossággal avat be minket abba, hova is vezet, ha nem genetikai adottságunknak megfelelően táplálkozunk, és mi okozza a ma sokszor gyógyíthatatlannak minősített civilizációs betegségeket. A „tudományos” fejezetek után mindig ott a jutalom: a meglehetősen étvágygerjesztőre sikeredett fotókkal illusztrált receptek. Lelkesedésünk rögtön magasra csap, és négyfajta ételt ki is választunk elkészítésre: a bolognai ragut cukkinispagettivel, a csirkecurryt, az Eszterházy tortát és a dupla meggyes gesztenyegolyót.

A paleolit életmód régen is megdolgoztatta a táplálkozni vágyót, és ez ma sincs másként: amikor azonban sikerül végre az összes hozzávaló beszerzése, kezdődhet a főzőcske. A kipróbált ételek általában nem tartoznak a „tíz perc alatt valami finomat” kategóriába – a végeredmény azonban mindenképp megéri a pluszfáradságot. A bolognai ragu májjal és vörösborral megbolondítva azóta is stabil kedvenc maradt; a cukkinispagetti készítésekor a kezdeti tanácstalanság eloszlatásához ugyan jól jött volna egy fotó, de aztán rátalálunk a ritmusra, és sikerül egyenletes szálakra aprítani a zöldséget. A curryszósz elsőre nem lett ugyan olyan sima, mint a képen látható változat, ez azonban lehet konyhatechnikai hiányosság is – viszont nagyon finom lett. Saját reformként azóta előre ledarált kesudióval készül, és szintén alapreceptté vált a háztartásban.

Az Eszterházy torta hozzávalóinak listája elsőre bonyolult édességet sejtet – végül azonban kellemes meglepetés, hogy sokkal gyorsabban elkészül, mint számítottunk rá. Igaz, a saját verziónk inkább egy különösen borzas Marlenkára emlékeztet, íze viszont a legkényesebb, semmilyen reforméletmódra nem vevő családtagjainkat is meggyőzi. A gesztenyegolyó viszont tényleg ötperces feladat – bár a friss meggybe csomagolt aszalt meggy elkészítéséhez nem biztos, hogy mindig lesz türelmünk. A receptekben található egyes hozzávalók, mint a Paleo-szezám, illetve Paleo-olaj némileg zavarba ejtőek, bár lehet, hogy csak nekünk nem sikerült megtalálni, pontosan milyen termékeket rejt a megnevezés és azok hol szerezhetők be.
Összességében egy nagyon jól sikerült könyv került ki a szerzők keze alól – egyrészt a paleolit táplálkozás alapos kézikönyve, ugyanakkor egy jól használható receptkönyv: nemcsak a paleósoknak, de a különleges receptekre vadászóknak is érdemes tanulmányozni!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére