Kiválasztották az év legjobb éttermét

Győztest hirdettek Magyarország legjobb éttermeinek versenyén a Dining Guide étteremkalauz 2008. január 31-i gálavacsoráján, a Lánchíd Palotában. A több mint tízéves, negyedévente angol és magyar nyelven megjelenő étteremkalauz immár harmadik éve rendezi meg a legjobb éttermek versenyét. 2007-ben a vetélkedésbe a vidéki éttermek is „beszálltak”, így a bíráló bizottság jóval szélesebb mezőnyből ítélte legjobbnak a Fausto‘s éttermet.

Az előzetes szakmai szelekció után versenyben maradt legjobb éttermek közül a
kifejezetten erre a célra összeállt nemzetközi bíráló bizottság a címet és az
azzal járó elismerést a Fausto‘s étteremnek ítélte oda a Lánchíd Palotában
rendezett kulináris találkozón. Már a legjobb 10 étterem ismeretében
egyértelművé vált, hogy a modernebb, a tradicionális hazai éttermi kultúrát
továbbfejlesztő vagy azzal szakító vendéglátóhelyek, illetve a nemzetközi
konyhát képviselő éttermek túlsúlyba kerültek a hagyományos kedvencekhez képest.
A nemzetközi gasztronómiai igényeket is jól ismerő 28 tagú értékelő testület ezt
követően személyesen tesztelte a kiválasztott éttermeket, hogy a lehető
legfrissebb élmények alapján dönthessen. A bizottság komoly sikerként könyveli
el, hogy az éttermek rendkívül komolyan veszik a versenyt, így a díj részben már
most is elérte egyik fő célját, a hazai étteremkultúra és vendéglátás
színvonalának javítását. Ezt a jelölt éttermek ételkóstolóikkal is
bizonyították, melyeken keresztül a gála közönségének mutatkoztak be.

Az
áprilisban újra indult vetélkedésnek már az első fordulója is olyan
meglepetéseket hozott, amelyek jól jelzik a hazai éttermi kultúra változását és
fejlődését. A bírálóbizottság az idei első tíz közé a tavalyi nyertesek közül
csak a Lou Lou, a Páva, a Le Bourbon és a Fausto’s éttermet jutatta be, végül a
legjobbnak járó elismerést – 2005 után másodszorra is – az újraértelmezett olasz
konyha hazai zászlóshajója, a Fausto‘s kapta meg. Az első alkalommal az egész
országra kiterjedő vizsgálódás és kóstolás eredményeként két vidéki étterem is
helyet kapott az országos élmezőnyben. A régóta kulináris zarándokhelynek
tekintett Ráspi és Villa Medici a zsűri döntése szerint is ott van Magyarország
legjobbjai között. 2007-ben országosan is folytatódni látszott a Budapesten
megmutatkozó trend: az első 10 helyre rangsorolt éttermek listája ismeretében
megállapítható, hogy a versenyben meghatározó a szerepe a leginkább modern
nemzetközi, illetve esetenként fúziósként leírható konyha, amelyet a Páva (Four
Seasons), a Bock Bistro és a Manna Lounge képvisel. Figyelemre méltó a franciás
ízvilág (Le Bourbon, Lou Lou) és az olasz alapokon álló konyha (Fausto’s és
Villa Medici) kiemelkedő szereplése is, miközben a tradicionális hazai ízekkel
operáló éttermek jelentősen visszaszorultak (Múzeum és Ráspi).

A Dining
Guide – negyedévente megjelenő, magyar és angol nyelvű éttermi teszteket és
ajánlókat és folyamatosan aktualizált éttermi adatbázist tartalmazó kalauz – és
kiadója, a PrintXBudavár Zrt. által összehívott bírálóbizottság értékelése
szerint tehát színvonal tekintetében jelentősen előretörtek a korszerű ízvilágra
és a nemzetközi konyhára építő éttermek, amely jelenség megfelelni látszik a
nemzetközi viszonyoknak. Ezzel párhuzamosan szembetűnő az is, hogy a vendéglátás
fejlesztésére irányuló törekvések ellenére a hagyományos magyar ízeket képviselő
éttermek színvonala nem felel meg a kényes elvárásoknak, így ezek csak két
helyet tudtak kivívni maguknak a legjobb tíz között, és végül a győztes sem
közülük került ki.

Az „ínyenc bizottság” a következő módszerrel döntött
az éttermek rangsorolásáról, illetve az idei győztesről: miután minden tag
megnevezett 5-10 jelölésre alkalmas színvonalú éttermet, a kialakult listán
szereplő vendéglátóhelyeket a bizottság tagjai 1-5-ig terjedő érdemjeggyel
értékelték, és az így legtöbb pontot kapott éttermekből állt össze a „top 10”.
Tehát a legjobb 10 között lenni már önmagában is komoly elismerést jelent. A
további szelekció során a kiválasztott éttermeket a zsűritagok személyesen is
tesztelték, hogy a lehető legfrissebb tapasztalatok alapján dönthessenek. A
tesztek összesítését követően alakult ki a végső sorrend, amelyet csütörtök este
hirdettek ki a szervezők.

Az értékelés egyik legfontosabb eleme, hogy a
nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek nemcsak szigorúan
kulináris kritériumok alapján döntöttek, hanem általános gasztronómiai és
fogyasztói szempontokat is figyelembe vettek. Így az étterem küllemét, az ételek
és italok választékát, az elfogyasztott ételek és italok minőségét, a személyzet
felkészültségét, a kiszolgálás szakszerűségét és figyelmességét, valamint az
étterem tisztaságát is gondos vizsgálat alá vonva hozták meg végső
döntésüket.

A Dining Guide az elmúlt három év versenyeinek sikere
alapján idén is folytatja a hazai gasztronómia fejlesztése és a vendéglátás
színvonalának javítására tett erőfeszítéseit, és 2008-ban újra meghirdeti az év
legjobb étterme címért zajló vetélkedést.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére