Idén a DINING GUIDE étteremtesztelői készítettek ajánlást a társadalmi zsűri
számára. Az éttereminspektorok a Népszabadság A 100 legjobb étterem című
kiadványa számára év eleje óta tesztelik az ország éttermeit. Tapasztalataik
alapján szűkítették le a mezőnyt az Év Étterme díjra esélyes vendéglátóhelyekre.
Ebből a listából a 36 tagú társadalmi zsűri szavazatai alapján került ki a
2009-es év TOP10 étterme. A Budai Gourmet fesztivál fő eseményeként május 3-án a
zsűri képviseletében Vajda Péter jelentette be, mely éttermek maradtak
versenyben.
2009. TOP10 étterme:
Arany Kaviár
Budapest egyetlen
autentikus orosz étterme, amelynek már belső hangulata is a szláv lélek
súlyosságát, rejtelmességét tükrözi. Közel húsz éve működik az Ostrom utcában a
vendéglő, melyben az utóbbi években figyelemre méltó változások
történnek.
Bock Bisztró
A Dining Guide díj tavalyi nyertese nem
divatos belsőépítészetével vagy túlcizellált fogásaival tűnik ki, hanem valódi
tehetséggel, ízléssel és konyhai technológiával. Számtalan pozitív törekvése
dicséretes, mint a „régi”, úgynevezett hagyományos ételek valódi
újrafogalmazása, megújítása, a húsételek kitűnő minősége és a rendkívül stabil
kiszolgálás.
Babel
Megnyitása óta széleskörű szakmai (és
tudatos-fogyasztói) vita folyik a Bábel étteremről. Egyesek szerint hosszú idők
óta az első igazán európai vacsorázóhely, mások szerint modern magyaros
szemfényvesztés. Nagy erénye, hogy a kísérleti étellaboratóriumot nagyon magas
színvonalú szervíz tálalja a vendég elé így értelmezhető, fogyasztható az
összélmény.
Chateau Visz
Balatontól délre fekvő Viszben lévő
kastélyszálló a hazájában is „fanatikus nehézfiú” hírében álló Erik Schrötert
szerződtette konyhafőnöknek. A korábban Michelin-csillagos szakács 2007-ben a G8
csúcstalálkozó illusztris vendégeinek, a világhatalmak első embereinek is főzött
a Burg Schlitzi kastélyban.
Costes
Újabb kísérlet a világszínvonalú
csúcsgasztronómia hazai meghonosítására. A különleges alapanyagokat a párizsi
Rungis piacról szerzik be. A portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnök többek
közt Ferran Adriá éttermében szerzett nemzetközi tapasztalait a magyar konyha
tradicionális fogásainak újragondolásában is kamatoztatja.
Csalogány
26
A konyha az alapanyagokra fókuszál, ami friss a piacon, az van az étlapon
felkiáltással naponta változó kínálatuk van. Minden felesleges manír nélkül
komponálnak össze ízeket és textúrákat, ügyelve, hogy sem a tálalás
túlkomplikálásával, sem a felszolgálás túlformalizálásával ne vonják el a
figyelmet attól az egyedi kulináris élménytől.
Enoteca Corso
A
Mecsek-oldaláról a pécsi belvárosba költözöt étterem már mintha a város Európa
kultúrális fővárosi szerepére készülne. A tulajdonos házaspár külföldi munkáik
és utazásaik során vált a francia és olasz csúcsgasztronómia megszállotjává. Ott
szerzett tapasztalataikból igyekeznek átültetni valamit a magyar viszonyok közé,
Molnár Gábor chef szakértő segítségével.
Fausto’s
1994-ben,
Velence, London és New York híres éttermeiben séfként eltöltött évek után Fausto
Di Vora Budapest szívében megnyitotta a város egyik legnépszerűbb és
legelismertebb olasz vendéglátóhelyét. A minőségi olasz konyha minden rejtelmét
bemutató étterem két alkalommal is elnyerte Dining Guide
díját.
Kistücsök
A „biztató fénysugár a magyar gasztronómia borús
egén” típusú közhely és képzavar használata jelen esetben mégis a legkifejezőbb
fordulat arra, hogy megfelelően jellemezhessük a balatonszemesi étterem
kimagasló teljesítményét. A Kistücsök a regionalitás és szezonalitás alapelveit
szem előtt tartva kreatív és invenciózus konyhával kápráztatja el a
betérőt.
Onyx
A Top éttermek közül egyedül itt vezeti hölgy a
konyhát. Szulló Szabina hiszi, hogy a hagyományos főzési technikák, módszerek
elengedhetetlenek az innovatív gasztronómiában és ez a meggyőződése a Gerbeaud
házban működő Onyx étterem majd minden kreációján érezhető.
A tízes
listán szereplő éttermeket a második körben a bizottság tagjai egytől tízig
terjedő skálán értékelik. Az év végéig tartó értékelés egyik legfontosabb
eleme, hogy a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek nemcsak
szigorúan kulináris kritériumok alapján döntenek, hanem általános gasztronómiai
és fogyasztói szempontok szerint is vizsgálódnak. Ezek alapján választják ki az
év hátralévő részében a Dining guide díj nyertesét, az Év Éttermét.
A Dining Guide Díj:
A 2004-ben alapított Dining Guide-díj
jelenleg a legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. A díjat egy
változó létszámú, társadalmi notabilitásokból álló „ínyenc” zsűri
adományozza Magyarország legjobb éttermének. 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou
Lou étterem nyerte el a fődíjat, 2007-ben ismét a Fausto’s éttermet érte
megtisztelő elismerés.
Hozzászólások