Természetes formájában számos élelmiszerben megtalálható, de szükség esetén étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk, jellemzően a B-vitamin komplex részeként, de néhány gyártó kínálatában önállóan is. Milyen folyamatokhoz nélkülözhetetlen? Mennyi a napi adagja? Milyen esetekben szükséges pótolni? Ezekre a kérdésekre kapsz választ cikkünkben, tarts velünk!
Miért van szükségünk a B1-vitaminra?
A változatos, kiegyensúlyozott étrend ellátja a szervezetünket az egészséges működéshez szükséges valamennyi vitaminnal és ásványi anyaggal, mégis bizonyos helyzetekben és állapotokban szükség lehet a mesterséges pótlásra. A BodySelect Senior Line 50+ étrend-kiegészítők a középkorúak és idősek számára kínálnak az igényeknek megfelelő támogatást.
Hasonlóan más vitaminokhoz, a tiaminra is csak kis mennyiségben van szüksége a szervezetünknek. Számos fontos egészségügyi funkcióban játszik kulcsszerepet, a testünknek szüksége van rá a növekedéshez, a fejlődéshez és a sejtműködéshez, valamint a táplálék energiává alakításához.
Antioxidánsként is hatékony védelmet nyújt. Vízben oldódó vitamin, vagyis a felesleges mennyiséget nem tárolja a szervezet, a vizelettel kiválasztódik, tehát folyamatosan, naponta pótolni szükséges.
A tiamin hiánya
A B1-vitamin túladagolása nem lehetséges, hiánya viszont elégtelen táplálkozás, illetve egyes betegségek esetén előfordulhat, és különböző problémákat okoz. Tünetei lehetnek: fejfájás, hányinger, fáradtság, ingerlékenység, hasi panaszok, szénhidrát-emésztési nehézségek. Hiányának legsúlyosabb formája a beriberi néven ismert betegség.
A napi B1-vitamin-beviteli szükséglet az életkor és a nem függvénye. Ajánlott napi mennyisége felnőtt férfiaknak számára napi 1,2 mg, nőknek 1,1 mg, terhesség és szoptatás idején 1,4 mg. Étrend-kiegészítőkkel is pótolható, de előnyben kell részesíteni a természetes forrásokat.
Természetes B1-vitamin források
Fontos tiaminforrások a sertéshús, a máj, a diófélék, a tojás, a pisztráng, a különféle gyümölcsök és zöldségek, például a karfiol, a burgonya, a spárga, a kelkáposzta, a hüvelyesek, a narancs, továbbá a teljes kiőrlésű gabonafélék, a barna rizs, a tofu, a vitaminokkal dúsított gabonapelyhek. Hőérzékeny vitamin.