Fenntarthatóság mindenekfelett: TATI, Budapest legújabb, szezonalitásra hangolt étterme

A Dohány utcáról eddig a legkevésbé sem jutott eszünkbe a vidék romantikája, a földek adta kincsek frissessége, a termelők munkája.

2022 novemberében viszont, a TATI érkezésével, a város ezen nyüzsgő része lassul le egy kicsit és tér vissza az alapokhoz. A háztáji csirkéből készülő paprikáshoz, amelyet a ropogós fejes saláta koronáz meg vagy éppen a rengeteg roppanós zöldségből készülő főételekhez, amik a kortárs konyhaművészet kreatív vívmányai.

Néhány napja ennek a miliőnek mi is részesei lehettünk. Hihetetlen, hogy a város közepén tényleg megvalósításra kerül a vidék szeretete és íze. A különleges fogások olyan élményt adnak, melyhez már távozás után néhány perccel visszavágyik az ember, és a naptárát böngészi, egy újabb vacsoraidőpont reményében. Az ételek mellett pedig a merész ital-kombinációk is szót érdemelnek – ki gondolná, hogy a gin és a friss répalé vagy a mangó és a csili ilyen jól megférnek egymás mellett, ahogy a TATI-ban kínálják.

Fotó: Kiss Bálint / socially.hu

A TATI farm-to-table (a gazdaságból egyenesen, a legrövidebb ellátási láncon keresztül az étterembe érkező alapanyagok felhasználása) koncepcióra épít. Ez egyrészt visszatekint a régi idők sokkal fenntarthatóbb munkaszervezésére, másrészt követi a világ gasztrotrendjeit, Koppenhágától Oszakáig. Az erzsébetvárosi hely nagyot vállal: kizárólag magyar termelők áruival dolgozik, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről vagy éppen húsról. Ez az üzletpolitika a fine dining szektorban jellemző, de a TATI most az elérhetőbb, közérthetőbb színtérre hozza el, büszkén vállalva az összes nehézséget.

Társtulajdonosa az a Poisson-Angeli Barbara, akinek a nevéhez fűződik a belváros legnagyobb négyévszakos trópusi oázisa, a Twentysix és a 2019-ben debütáló Plant a Tree Cocktail, amivel már közel tízezer névre szóló facsemetét ültettek az országban. Barbara fenntarthatósági, a bolygó érdekeit előtérbe helyező törekvései az elvetett magtól a levesét boldogan kanalazó vendégig tartanak. Sőt, talán tovább is, hiszen maga a szemléletformálás, a párbeszéd is fontos.

Nélkülözhetetlen tanácsadójuk és egyik fő beszállítójuk Horváth Boldizsár, (Farm2Fork), aki nagyban hozzájárul a hazai élelmiszer-ellátási lánc lerövidítéséhez termelő és felhasználó között.

Fotó: Kiss Bálint / socially.hu

A Tati gondolatvilágát tükröző széleskörű menü Gáspár Attila alkotása, aki 18 év külföldön töltött év után érkezett vissza a magyar gasztronómiába. Az ő Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatai tükröződnek a tányérokon megjelenő fogások kreatív tartalmában és különleges megjelenésében. Kooperációjuknak köszönhetően szezonnaptár szerint tudják összeállítani az aktuális menüket, amelyek lépést tartanak a termőföld, a természet változásával. Az induló étlap például egészen decemberig fenntarthatóan működhet.

A tudatos étlapszerkesztés jegyében a TATI valamivel zöldség-hangsúlyosabb, mint egy átlagos menü, de a háztáji csirke, az etikus forrásból származó marhahús, a magyar édesvízi hal is megjelenik. Így a kezdő novemberi-decemberi menün kiemelt szerepet kap a csirkepaprikás háztáji csirkecombból, vajas galuskával, tejföllel és ecetes fejes salátával. A tejfölös burgonyafőzelékre tárkony-pesztó és omlós bárány csevap kerül, a kifejezetten zöldséges szezonális főételek közül a konfitált ördögszekér és pirított laskagomba, savanyított csiperke triója és a sóban sült vörös és sárga cékla is kedvencek lehetnek. Előremutató kezdeményezés, hogy 4 főre tervezett, kifejezetten családi ajánlatokat is bevezet a TATI, ész-szerű árazással. Levesek, húsos és húsmentes főételekből kreált tálak, desszertek is rendelhetők ebben a formában.

Fotó: Kiss Bálint / socially.hu

Italfronton az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány, de természetesen a Plant a Tree Cocktail is elérhető (a megszokott matcha helyett TATI-ra hangolt búzafűvel), további természetközelibb koktélokkal egyetemben. Frissen préselt répalé, céklalé is megjelenhet egy TATI signature italban.

Az arculattervezés a Socially értő csapatának köszönhető és ezen a téren is fontos volt az adott körülményekhez történő értéktöbblet hozzáadása. Egy hajdani bisztrót hangoltak a TATI filozófiájára. De, hogy mit keres egy ló a pultban és miért TATI a fenntartható működést legfontosabb céljául kitűző farm-to-table étterem neve, az derüljön ki egy látogatás alkalmával!

A TATI éppúgy kiváló választás egy kellemes családi vacsorához, mint az első randevúhoz.

forrás: foodbudapest.hu

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!
lap tetejére