A beporzással nélkülözhetetlen munkát végeznek az ökoszisztéma számára ezek a kis lények, és az általuk termelt anyagok igazi csodaszerként vannak számontartva. A méhpempő rendkívül jó hatással van az egészségre, ezért rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a betegségek kialakulását.
Mi is a méhpempő
A méhek sok olyan terméket állítanak elő, amit egyfajta egészségmegőrző anyagként tarthatunk számon. A Bodó Méhészet által kínált méhpempő a méhek garatmirigyében termelődik és a méhkirálynő egész életében ezt fogyasztja táplálékául. Mivel ő a család legértékesebb tagja, ezért feltételezhetjük, hogy igazán különleges csodaszerrel van dolgunk.
A méhpempő alkotóelemei között olyan anyagokat találunk, mint a B5- és B6-vitamin, C-vitamin, a folsav, ásványi anyagok, nyomelemek, illetve antibakteriális és antibiotikus összetevők. A rengeteg tápanyag miatt felhasználása igen sokrétű, fokozza a termékenységet, csökkenti a gyulladást, lassítja az öregedést és ránctalanít, fokozza a vérképződést és a szellemi állóképességre is jó hatással van. Ezenfelül javítja az emésztést, és a stresszes időszakokban is támaszt nyújthat.
Ne feledkezzünk meg a propoliszról sem
A propoliszt a méhek tulajdonképpen egyfajta építőanyagnak használják, elsősorban szigetelőként és ragasztóként funkcionál. A biológiai védelemben is nagy szerepe van, hiszen a 35°C körüli hőmérséklet ideális a kórokozók számára, azonban a propolisz megvédi a méhkast az ilyen jellegű fenyegetésektől.
Az ember már az ókorban is felismerte az anyag antibiotikus hatását és használta azt a fekélyek kezelésére, az égési sérülések ápolására és a sebek gyógyítására. Nagyszerűen kezelhetőek vele a különböző szájbetegségek, és immunerősítő hatása miatt a teljes szervezet profitál a fogyasztásából. Kedvelt anyag a kozmetikában, hiszen a bőr számára is ideális, de ezenfelül a világhírű Antonio Stradivari hangszereinek ápolására használta a propoliszt.
Óvjuk a méheket!
A méhpempőn túl a méhek által termelt anyagok közül a legnépszerűbb a méz, melynek mára már számtalan típusa ismert. A legnépszerűbbek között szerepel az akácméz, a virágméz vagy a repceméz, amelyek szintén jó hatással vannak az egészségünkre, ráadásul képesek kiváltani az egészségtelen cukorfogyasztást.
A méhek sok családi vállalkozást látnak el munkával, hiszen a termékreikre hatalmas a kereslet. A termelők sok esetben már generációk óta foglalkoznak méhészettel, és olyan tudás birtokában vannak, amit hagyományos iskolai tanulással csak nehezen lehet elsajátítani. Éppen ezért annyira fontos, hogy ezek a kis rovarok szakértő kezek között dolgozhassanak és még sokáig a bolygónk szolgálatában álljanak. Óvjuk együtt a természetet, és ha meglátunk egy ilyen parányi élőlényt munkálkodni a kertünkben, eszünkbe se jusson lecsapni őt!