2021: ezekkel a fogszabályzókkal tuti trendi leszel

(x)
Már az sem ciki, ha kamaszkor után, vagy felnőttként szánja rá magát valaki fogsora rendezésére...

Az utóbbi években a fogszabályzók nemcsak egyre láthatatlanabbá, hanem egyenesen trendivé is váltak. Már az sem ciki, ha kamaszkor után, vagy felnőttként szánja rá magát valaki fogsora rendezésére. Míg régebben komoly fémszerkezetek segítettek az egyenletes mosoly elérésében, mára nem az éjszakai fogszabályzók nyújtják az egyetlen megoldást arra, ha nem akarjuk mindenki tudtára hozni, hogy miben mesterkedünk.

 

Miért fontos a fogszabályzás?

Az egyenletes fogsor nemcsak a szép mosoly elérése és az önbizalmunk növelése miatt fontos. A kusza vagy egymásra torlódott fogak, illetve rossz harapás fogászati és egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Utóbbi esetben például előfordulhat, hogy nem tudjuk jól megrágni az ételt, ami miatt emésztési problémák is kialakulhatnak. Míg a fogak torlódása a megfelelő szájhigiénia fenntartását nehezíti, közéjük ugyanis könnyebben ragadnak be ételmaradékok és tapadnak meg baktériumok, amik fogszuvasodást okozhatnak.

Mitől lesz kusza a fogsor?

A szabálytalan fogsor ugyan genetikai tényezők miatt is kialakulhat, de többnyire gyerekkori rossz szokások állnak a hátterében. A kicsik elülső fogainak hibáit például gyakran kötik a cumizáshoz és az úgynevezett “csőrös poharak” használatához, melyek a metszőfogakra folyamatos, enyhe nyomást helyezve kiállóvá tehetik azokat. Ha a tejfogak szabálytalanok, akkor persze még nem evidencia, hogy a végleges fogsor is azzá válik, de növeli az esélyét.

Az is okozhat problémákat, ha a fogváltás során a tejfog nem esik ki időben, vagy nem húzzák ki, és emiatt a végleges fog felette, vagy mögötte indul növekedésnek.

fog fogszabályzó nő mosoly

Modern fogszabályzók, amiket a felnőttek is bátran viselhetnek

Már egyáltalán nem ciki a fogszabályzó viselése felnőttkorban sem. A modern megoldásoknak köszönhetően ráadásul nemcsak trendi, hanem láthatatlan módszerekkel is elérhető a rendezett fogsor. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be röviden.

 

Hagyományos és esztétikus külső fogszabályzó

A hagyományos fogszabályzók a fogakhoz rögzített bracketek és egy fém ív segítségével korrigálják azok helyzetét. Korábban ahhoz, hogy a fogak pontosan illeszkedjenek egymáshoz, gyakori volt, hogy egy-két fog eltávolításra került.

A modern fogszabályzókkal erre már csak nagyon ritkán van szükség, az esztétikus (kerámia vagy áttetsző) külső fogszabályzók pedig alig észrevehetőek a fogakon. Fém zárak helyett kis kerámia vagy alumínium-oxid lapokkal rögzítik őket a fogakhoz és a fém ív is helyettesíthető esztétikusabb megoldásokkal, így nemcsak szép, de kíméletes módon is korrigálhatóak a fogsor egyenetlenségei.

 

Kivehető fogszabályzók

A hagyományos darabokkal szemben a kivehető fogszabályzó egy átlátszó, puha műanyagból készül, előzetes mintavétel alapján. Sajnos csak az enyhébb és közepes szabálytalanságok korrigálhatóak vele, és a nap legalább 20-22 órájában ajánlott a viselése a várt eredmény eléréséhez. A gyártási eljárás miatt ez a típus a drágább kategóriába is tartozik, viszont nagy előnye, hogy a külső szemlélő számára teljesen észrevétlen a viselése.

 

Belső fogszabályzó – egy másik láthatatlan megoldás

Nem minden esetben alkalmazható a kivehető megoldás, azonban akkor sem kell csüggedned, ha mindenképp láthatatlan megoldást szeretnél. A belső fogszabályzókat a fogak belső felszínére rögzítik, így kívülről ezek is láthatatlanok maradnak. Hasonló elven működnek, mint a hagyományos darabok, így a komolyabb szabálytalanságok is rendezhetőek a segítségükkel.

Viselésük a felnőttek számára azonban több kényelmetlenséggel is járhat. Nem könnyű megszokni őket, ráadásul hatással lehetnek a beszédünkre is, mivel a nyelv a száj belsejében mozgás közben folyton hozzájuk érhet. Tisztántartásuk is körülményesebb, mint a hagyományos daraboké, ráadásul precíziós tervezést igényelnek, így valamivel drágábbak is.

fog fogszabályzó nő mosoly sárga narancs vidám happy

 

Éjszakai fogszabályzók és funkcionális trénerek

Az éjszakai fogszabályzó elnevezés nem teljesen helyes, ugyanis legalább 12-14 órán keresztül ajánlott a viselésük a kívánt eredmény elérésének érdekében. A kivehető készülékek abban is segíthetnek, hogy a rögzített fogszabályzó eltávolítása után a megfelelő pozícióban maradjanak a fogak és ne vesszen kárba a kitartó munkánk.

A funkcionális trénereket a fogszabályzás előszobájának is nevezik. Főként gyermekeknél alkalmazhatók, segítenek a rossz szokások elhagyásában, a mélyharapás és a nyitott harapás kezelésében, illetve minimális korrigálásra is képesek. Hátrányuk, hogy az éjszakai készülékekhez hasonlóan napi 12-14 órát kell hordani őket, amit a kicsik szülői felügyelet nélkül nehezen képesek betartani.

 

Mikor lesz eredménye a fogszabályzásnak?

Ezt rengeteg tényező befolyásolja. Egyrészt attól is függ, hogy milyen mértékű a fogak rendezetlensége, de gyerekeknél például jóval gyorsabb lehet a folyamat, mint felnőtteknél. A fogorvos egy hozzávetőleges becslést tud mondani az első konzultáció és a fogszabályzó készülék kiválasztása után, de még ettől is lehetnek eltérések.

Bármelyik megoldást is választod a fentiek közül, ne feledd, ma már nem ciki a fogszabályzó! Fogaid rendezettsége pedig nemcsak a gyönyörű mosoly, hanem egészséged megőrzése miatt is fontos.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére