2021-ben is sokféle pályázattal szerezhetsz előnyt

Léteznek lakossági pályázatok is, melyek közül a legnépszerűbbek az otthon korszerűsítést támogató tenderek...

Életünk során számos pályázattal találkozhatunk, melyek új lehetőséget nyithatnak meg előttünk. Pályázhatunk ösztöndíjra itthoni vagy külföldi tanulás kapcsán. Munkakeresés során állásokra pályázunk, ha pedig saját vállalkozásunk van, számos állami és uniós pályázatra lehetünk jogosultak.

Léteznek lakossági pályázatok is, melyek közül a legnépszerűbbek az otthon korszerűsítést támogató tenderek. Érdemes figyelni a pályázatokat, mert sokféle előnyt szerezhetsz velük.

 

Pályázatok típusai

A pályázatoknak számos típusa létezik, mi most a leggyakrabban előforduló változataikat fogjuk ismertetni.

Közép- és felsőfokú tanulmányok során számos ösztöndíjra pályázhatunk, akár itthoni, akár külföldi tanulás támogatására. Sok fiatal azért nem él az ilyen lehetőségekkel, mert egyszerűen nem tudják, hogy léteznek ilyenek. Érdemes tehát rendszeresen figyelni a pályázatok adatbázisait, hogy naprakészek legyünk.

Életünk során legalább egyszer állásra is kell pályáznunk. Ehhez feltétlenül szükséges a frissített önéletrajz, akár idegen nyelvű verzióban is. Ezenkívül sok álláspályázatra kell motivációs levelet írni, valamint gyakori feltétel a fizetési igény megjelölése. Bizonyos szférákban az állásra pályázó személy tanulmányi és bűnügyi hátterét is ellenőrizhetik az eredmény elbírálása céljából.

A közbeszerzési pályázatokat állami vagy önkormányzati nonprofit szervek írják ki. A közbeszerzés célja a közpénzek minél hatékonyabb elköltése. Ez nyílt versenypályázat formájába történik, és nyilvános pontrendszer alapján értékelik a beérkezett pályázatokat. Magyarul, ha közbeszerzési pályázatot nyújtasz be, az elbírálási feltételeket már a kiíráskor tudod.

Az állam mellett az Európai Unió is számos projektet támogat. Az uniós pályázatok általában az alábbi területekre fókuszálnak:

  • kutatásfejlesztés és innováció,
  • mezőgazdaság és vidékfejlesztés,
  • foglalkoztatás és társadalmi befogadás,
  • regionális és városfejlesztés,
  • tengerügyi és halászati politika,
  • humanitárius segítségnyújtás.

Napjaikban egyre népszerűbbek a lakossági pályázatok, melyekre szintén lehet uniós pályázatot találni. Ezeknek a célja a korszerű és energiatakarékos otthonok létrehozása. A támogatás fajtája általában kamatmentes visszatérítendő támogatás, melyre magánszemélyek, illetve társasházak jelentkezhetnek. Az elszámolható költségek közé tartoznak az energetikai hatékonyság javítását célzó fejlesztések, a megújuló energia felhasználását célzó fejlesztések, illetve a projekt előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos egyéb költségek.

iroda, munka, tárgyalás, laptop, beszélgetés

Milyen jó pályázat és hogyan legyél jó pályázatíró?

A jó pályázat legfontosabb szabálya a betartott határidő. Ezt percre pontosan be kell tartani, mert a határidő lejárta után beadott pályázatok érvénytelenek.

A pályázati felhívást mindig alaposan olvasd át, így biztos lehetsz abban, hogy valóban jogosult vagy a pályázatra. Itt találod meg a pályázat formájára vonatkozó információkat is. Magyarországon még nincs egységes pályázati rendszer. Az önkormányzati pályázatokat általában papír alapon, az uniós pályázatokat elektronikus úton kell leadni. Mindig figyelj arra, hogy milyen dokumentumokat és mellékleteket kell csatolnod, mert ezeken állhat vagy bukhat el az eredmény.

A jó pályázatíró ismérve a precizitás, pontosság és a jó kommunikációs készség. A tömör, de lényegre törő szöveg is elengedhetetlen. Mindig gondold át, hogy mi a célod a pályázattal. Tulajdonképpen egy stratégiát építesz fel, melyben azt is elmagyarázod, hogy te miért szeretnéd ezt elnyerni és miért vagy rá alkalmas.

A jó pályázatírónak ismernie kell a különböző támogatási rendszerek követelményeit és működését is. A projektek lebonyolításában, pénzügyi és időbeni tervezésben szerzett tapasztalat is előnyt jelenthet.

Ma már van lehetőség pályázatírói képesítés megszerzésére is. OKJ vagy egyéb, akár online formában futó tanfolyamok keretein belül megtanulhatod a hatékony pályázatírás fortélyait.

iroda, munka, tárgyalás, laptop, beszélgetés

 

A pályázatok előnyei

De miért érdemes bármilyen pályázaton elindulni? Azért, mert általában valamilyen anyagi vagy eszközbeli támogatást nyerhetsz egy személyes (tanulás, lakóhely fejlesztése) vagy szakmai (vállalkozás fejlesztése) projekthez.

Az, hogy mit nyerhetünk vagy mennyit spórolhatunk egy pályázattal, mindig az adott területtől, valamint a támogatás mértékétől és fajtájától függ. Alapvetően azonban minden pályázatra igaz, hogy fejlődési-fejlesztési lehetőséget kínál.

Rengeteg pályázat van, amellyel az élet számos területén juthatunk előnyhöz, csak tudnunk kell, hol keressük őket. Szerencsére vannak erre szakosodott szolgáltatók és adatbázisok, ahonnan információt szerezhetünk az aktuális kiírásokról.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére