1956 – világhírű évszám

Emlékezetes év. Megszületett Mel Gibson és Lars Von Trier is valamint a szüleim. Aztán nekünk magyaroknak meg pláne emlékezetes, újjáéledt a szabadulni akarás. Forradalmat csináltunk, melyet utána majdnem 40 évig félremagyaráztak, vagy meg sem említettek. Én 1997-ben maturáltam, akkor még nem volt érettségi tétel 56.

Ma pedig: Mintegy tíz új magyar film készül állami támogatással 1956-ról, a forradalom emlékévében több, a témával foglalkozó alkotást pedig nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is bemutatnak. Az emlékévben készült filmek többségének premierje októberben és novemberben lesz. Ezekről kritikákat itt olvashattok az ANTROPOS.hu-n. De térjünk át az 50 évvel ezelőtti eseményekre. A forradalom előzményei, a szabadságharc és a konklúzió…

Előzmények: Az 1948-1953-ig tartó időszakra a sztálinista terror volt jellemző: az ÁVO, illetve a belőle önállósított ÁVH kegyetlenkedései, koncepciós perek, az "osztályidegen elemek" gulag-szerű táborokba történő deportálása, kivégzése. Mindehhez járult Rákosi Mátyás pártfőtitkár és Sztálin személyi kultusza, az erőltetett kolhozosítás, a nehéz- és hadiipar gazdaságtalan fejlesztése, és a növekvő szegénység. 1953-ban meghalt Sztálin, és az új szovjet vezetés utasította Rákosit, hogy mondjon le a miniszterelnöki tisztségről, amely pozícióba a szövetkezetesítés ellenzése miatt 1949-ben a pártvezetésből kizárt agrárszakember, Nagy Imre került.
Nagy Imre reformelképzelései első lépéseként amnesztiát hirdetett, októberben pedig ígéretéhez híven felszámolta az internálótáborokat, véget vetett az ÁVH önállóságának, módosított a támogatások rendszerén, a parasztságot sújtó terheket mérsékelte, béremeléseket és árcsökkentéseket hajtott végre. Az életszínvonal érezhetően emelkedni kezdett. 1954-ben Nagy Imre újabb reformjai keretében többek között demokratikusabbá tette a közéletet. Létrehozták a Hazafias Népfrontot, azzal a céllal, hogy az a véleményalkotás szabad fórumává váljon. A reformokat támogató baloldali értelmiségiekből pedig újjáalakulhatott a hosszú ideig betiltott Petőfi Kör is, amely a továbbiakban nagy társadalmi befolyásra tett szert az országban.
A reformok folytatására azonban nem jutott idő, mivel Rákosi és hívei csak a visszarendeződés lehetőségére vártak. Rákosi csoportjának pozíciói ugyanis még mindig erősek voltak, hiszen az ő embereik ültek az államigazgatásban és a pártszervezetekben. Egy ideig azonban nem mertek a Moszkva támogatását élvező miniszerelnök ellen támadni. Végül 1955 januárjában elérte, hogy Moszkvába rendeljék riválisát, ahol Nagy Imre általános megrökönyödésre nem volt hajlandó önkritikát gyakorolni. Ettől függetlenül a márciusi pártvezetőségi ülés elmarasztalta a miniszterelnököt, akitől tavasszal minden tisztséget elvettek. A helyzetre az újjáalakult Petőfi Körben és a Magyar Írók Szövetségében tömörülő értelmiség egyre nyíltabb politizálással reagált, követelve Nagy Imre visszatérését.

A követelések: Néhány pont az írószövetség kiáltványából – ha jó figyeltek, ma is ezt skandálják a Kossuth téren… "Önálló nemzeti politikát a szocializmus eszméje alapján: a lenini elvek szerint rendezni kell a viszonyunkat valamennyi országgal, mindenekelőtt a Szovjetunióval és a népi demokráciákkal. Felül kell vizsgálni az államközi egyezményeket és a gazdasági szerződéseket, a nemzetek egyenjogúsága jegyében." – csak ma nem a SZU-ról, hanem az EU-ról van szó… "Véget kell vetni a népek barátságát zavaró nemzetiségi politikának. Azt akarjuk, hogy barátságunk szövetségeseinkkel, a Szovjetunióval, a népi demokratikus országokkal őszinte és igaz legyen. Ez csakis a lenini elvek megvalósításával lehetséges". "Nyíltan fel kell tárni az ország gazdasági helyzetét. A válságból csak akkor tudunk kijutni, ha a munkásság, a parasztság és az értelmiség végre az őt megillető szerephez jut az ország politikai, társadalmi és gazdasági életének irányításában." – Különben marad a forint és csóróság…

A forradalom: Sokak azt hiszik, hogy a forradalom első szívdobbanása Budapesten a Műegyetemnél történt. A valóság a következő: 1956 október 23-án reggel debreceni diákok többezres tömege gyűlt össze az egyetem előtt. A diákok innen jelszavakat skandálva és forradalmi dalokat énekelve, nyolcas sorokban a belvárosi pártszékházhoz vonultak, hogy az egyetemi ifjúság húsz pontos követelését kinyomtassák. A pártvezetés tárgyalt a diákok küldöttségével, majd Görbe János az épület erkélyéről elszavalta Petőfi Sándor "Még kér a nép" című versét. Lecsupaszítva az események:

október 23. – Tüntetés, az 56-os forradalom kezdete,
október 24. – Megjelennek az első szovjet harckocsik Budapesten,
október 27. – Új kormány alakul Nagy Imre vezetésével,
október 29. – A legkompromittálódottabb kommunista vezetők Moszkvába menekülnek,
október 31. – Éjszaka újabb szovjet csapatok lépik át a magyar határt,
november 3. – A szovjet KGB letartóztatja Tökölön Maléter Pált és a tárgyalni érkezett magyar küldöttséget,
november 4. – A Magyar Szocialista Munkáspárt megalakulása,
november 4. – Megindul a szovjet csapatok támadása Budapest és az ország számos nagyvárosa ellen.

És már akkor is Amerika volt a főnök… A magyar forradalom hírére a nyugati országok számos városában szovjetellenes jelszavakkal vonultak ki a diákok az utcákra és a szovjet követségek elé. A római pápa a világ katolikusait imára szólította a felkelés győzelméért. Számos nyugati országból érkezett vér, gyógyszer és élelmiszer a Magyar Vöröskereszt számára.
Eisenhower amerikai elnök október 31-i elnökválasztási televíziós és rádióbeszédében a magyar nép iránti csodálatának adott hangot. Ugyanebben a beszédben azonban azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok az új magyar vezetést nem tekinti potenciális szövetségesének és nem fog katonai segítséget nyújtani a magyaroknak. Ezzel Moszkva gyakorlatilag megkapta a jóváhagyást az invázióra.
"A magyaroknak történelmük során elég lehetőségük lett volna megtanulni a politikai realizmus egyszerű leckéjét: birodalmi erőkkel nem lehet büntetlenül szembeszállni. 1956-ban mégis újból felkeltek, hogy szembeszálljanak az idegen uralommal. A történelem ritkán szolgáltat példát arra, hogy kisállamok sikeresen ellenszegülnek a nagyhatalmaknak. A siker ilyenkor a többi nagyhatalom támogatásán múlik."
(Szerző: Kovrig, Bennett Forrás: Múlt-kor/ Rubicon 1994/8)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

  • Tudj meg mindent a keveset emlegetett, de fontos B1-vitaminról!

    A B-vitaminok kapcsán kevés szó esik a tiamin néven is ismert B1-vitaminról, pedig fontos szerepe van a glükóz-anyagcserében, továbbá nélkülözhetetlen a normál ideg-, izom- és szívműködéshez. 

  • Party fényfüzérek a szabadtéri programokhoz

    A kellemes idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, a tavaszi-nyári időszak pedig különösen kedvez a kerti programoknak, közös sütögetéseknek, családi étkezéseknek, egész napos zenés mulatságoknak, melyekhez elengedhetetlenek a party fényfüzérek.

  • Ideje a régi kerti bútorok felújításának!

    Ha olyan szerencsés vagy, hogy kert vagy legalább egy kis terasz tartozik az otthonodhoz, ahová ki tudsz ülni, akkor biztosan olyan kerti kiülőd, asztalod vagy régi székeid is vannak, amelyek a használat során megkoptak, vagy egész egyszerűen csak kifakult a színük. 

  • A tökéletes karkötő kiválasztása

    Az ékszerek között fontos szerepet kapnak a karkötők, a kiválasztásuk során több tényezőt érdemes figyelembe venni.

  • Nem mindig volt a takarítás legfőbb segítője a porszívó

    A tisztaság iránti igény hívta életre a zavaró és az egészségünkre ártalmas por és más szennyeződések eltávolítására a porszívót immár több mint 200 éve, és az innovációknak köszönhetően ma már akkor is porszívózhatunk, ha nem tartózkodunk otthon.

  • Gyümölcstermő növények – minden kertben ott a helyük

    Nincs is annál jobb, mint amikor a család gyümölcs szükségletét a saját kertünkben megtermelt finomságokkal tudjuk fedezni.

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére