Aki járt már a csopaki kikötő Code Zero nevű éttermében, az biztos, hogy piros betűs ünnepként emlékszik vissza arra napra. Jó hír azoknak, akik hiányolják a Balatont, a nyarat, no meg a gasztronómiai csúcs-élményeket, hogy a nyár végén Budapesten megnyílt a Balaton egyik kedvenc helye.
Csopak főként street foodban, akarom mondani, beach food-ban utazik, de sajnos szezonális étterem lévén a hideg idő beálltával bezárja kapuit. Ám sikerein és népszerűségén felbuzdulva megnyitották a második Code Zerot, immár a főváros szívében, a Papnövelde utca 10. szám alatt. És ezúton is nagyon köszönjük, hogy gondoltak azokra, akik megszerették a Balaton-parti menüsort, s télen sem szeretnek lemondani a szabadban grillezett ételek élvezetéről.
A pesti leányvállalat alapkoncepciója az volt, hogy legyen végre a fővárosban egy Josper bár, ahol kiváló minőségű grill ételeket lehet kóstolni a borok mellé, s ezt a vállalást sikerül is csont nélkül megvalósítani, azzal együtt persze, hogy sokan keresik azt a minőséget, stílust és ételválasztékot, amit Csopakon megszokhattak, s természetesen őket sem lehet cserbenhagyni!
Az igazi ínyencek kedvéért most eláruljuk, hogy ugyanúgy grillen készülnek az ételek mint lent a parton , méghozzá egy speciális Josper sütővel, mely Spanyolországból tett meg nagy utat, hogy a Code Zero konyhájában landolhasson. Igazi különlegességnek számít, hisz lehetővé teszi a zárt terű faszenes grillezést. Nem is fél használni a séf: a levestől a desszertig szinte minden étel megfordul ebben a csodaszerkezetben. Alkalmas az órákon át tartó füstben pácolástól kezdve a pár perces gyors grillezésig szinte mindenre, s igazi különlegessége, hogy az ételek, a köretektől a húsokon át a karamellizált körtéig, kapnak egy jellegzetes, enyhe füstös ízt. A fogásnak, amit majd enni fogtok itt, valamelyik része biztos, hogy ebben készül el.
Itt, Pesten spanyolos, dél-amerikai latinos stílus felé szeretnénk elmenni. Picit csípősen, paradicsomosan, fűszeresen, sok zöldséggel dolgozunk, de maximálisan támaszkodva azokra a grillhúsokra és , amelyet ezzel a sütővel elő tudunk állítani. – számol be Samicskov Sebastien, az étterem vezetője. – November óta egy fiatal, tehetséges séf irányítja a konyhát, Horváth Csongor személyében, aki eddig a Káli-medencében élt és dolgozott, s ez a váltás komoly, minőségi előrelépést eredményezett.
Mivel a Code Zero alapvetően borbár, ezért minden második csütörtökön boros rendezvényt tartanak, ahol a kedvezményes borkínálathoz illő ételeket szolgálnak fel. Az egyik program alkalmával az újvilági borok jegyében argentin napot tartottak, argentin grilltálat kínáltak, hozzá pedig tango-flashmob járt, élő zene kíséretében. A következő esemény pedig az új séf, Csongor debütáló borvacsorája volt, amikor is a Káli-medence ízeit álmodta a Papnövelde utcába, természetesen a hozzá tartozó Pálffy pincészet boraival együtt.
Igyekszünk háromhavonta új étlapot írni, hiszen folyamatosan érkeznek a friss, primőr áruk, amiket nem szeretnénk kihagyni, Télen a klasszikus, kicsit robosztusabb ételekkel rukkolunk elő: téli zöldségek és vad ételek sűrű mártások kíséretében. Célunk, hogy mindig frissek és aktuálisak tudjunk lenni! Tele vagyunk ötletekkel, mindent ki akarunk próbálni. Legtöbbször igyekszünk 3-4 alapanyagból főzni, hogy ne vesszünk el a részletekben és érthető, tisztességes, jó ízű ételeket tudjunk felszolgálni, olyanokat, amelyektől az embernek könnybe lábad a szeme
A borválaszték 85%-ban magyar borokból áll, igyekeznek az összes termőhelyről biztosítani választékot, e mellett van egy kicsit szűkebb, de színvonalas külföldi választék is, osztrák, spanyol újvilági és francia nedűkből. Az étterem sommelier-jének segítségével íródott a borlap, ő az, aki folyamatosan aktualizálja a kínálatot, tehát hamarosan érkezik a téli borlap, amelyik már egy kicsit testesebb borok felé fog elmozdulni, hiszem, most már az azoknak ételek szezonja jön. Jó hír a kisivóknak, hogy a széles körben kínált borokat nem csak üvegre, de pohárra is lehet kóstolni!
Arra a kacsára, amit volt szerencsém megkóstolni, biztos, hogy mindig emlékezni fogok, hiszen egyáltalán nem hasonlított semmiféle baromfira, amit eddig ettem: puha volt, porhanyós húsa szinte elolvadt a számban, miközben sírtam a gyönyörűségtől. Tökéletes!
De nem kell kivárni az estét, hiszen akár már délben belekóstolhatunk ebbe az igazán különleges ízvilágba, amit a Josper sütő nyújtani képes: a kedvezményes két vagy háromfogásos üzleti menüsort is kínál az étterem.
Tényleg tiszta szívből és melegen ajánlom mindenkinek a Code Zero Budapestet!
Jövőbeli események
- Nincs esemény ezen a helyszínen
Hozzászólások