Elindult a Budabeats Netlabel (interjú)

2008 januárban elindult egy új magyar freestyle netes kiadó, a Budabeats Netlabel. Az első kiadvány január közepétől tölthető le ingyenesen a honlaprol. A kiadó céljairól, zenékről és zenészekről kérdeztük Gandharvát, az alapítót.

-Miért gondoltátok, hogy szükség lehet még egy netlabelre?
-A Budabeats Netlabel nem egy hagyományos koncepciót követ, ami általában azt szokta jelenteni, hogy minél több zenét akarnak elérhetővé tenni egy szűk stíluson belül. Mi nem a netlabeles megjelenést tartjuk végcélnak az előadók számára, hanem ugródeszkának tekintjük azt, hogy ezúton könnyebben eljusson munkájuk a dj-k, kiadó-vezetők és többek között a közönség fülébe. Éppen ezért nem is albumokat jelentetünk meg, hanem kislemeznyi anyagokat. Ez elegendő ahhoz, hogy felfigyeljenek a zenészre és jó esetben szerződtesse egy kiadó. A másik ok, amiért fontosnak tartottam elindítani ezt a projektet, hogy a netlabelek többsége a minimal,
ambient és drum&bass zenékre szakosodott, így a freestyle zenéknek sokkal kevesebb felületük van.

-Ez a netlabel Te vagy egyedül valójában? Ez miért éri meg (neked)?
-Igen, engem, vagyis Gandharvát lehet megkövezni egyedül ezért… Miért éri meg? Azért az nem utolsó élmény, ha Gerardo Frisina azt írja vissza neked az első kiadvanyodra, hogy: “Fantastic jazz”! Örömet okoz ha zenékkel foglalkozom, és ha mást segíteni tudok az előrejutásban, az jó érzéssel tölt el. Az első feedback kör után már csöppet sem merül fel bennem az, hogy miért csinálom, annak ellenére, hogy anyagilag nem térül meg soha.

-Milyen stílusú zenéket adtok ki?
-Freestyle sokszögben gondolkodom: jazz, funk, soul, hip hop, breakz, downtempo, trip hop, lounge, turntablism, headz, broken beat, bossa, afro, latin, easy, exotica…és ezek minden variációja.

-Zenekarok részére is lehetőséget biztosítotok?
-Természetesen, a fent említett stíluskörben minden igényes dolog helyet kaphat.

-Minden szám ingyenesen lesz letölthető mindig, vagy ez a “beetetés”?
-A kiadványok mindig ingyenesen lesznek letölthetők, tehát az egész Budabeats Netlabel “a beetetés”! ;)

-Milyen lehetőséget látsz ebben a kiadóban?
-A zenészek általában a műveik elkészítésére fektetik a hangsúlyt és nem a promócióra. Ebben szeretnék segíteni azoknak, akik igényes muzsikát komponálnak, és megérdemelnék a nagyobb hírverést. Ezt is sokféleképpen lehet megvalósítani, én a netlabel útját látom legcélravezetőbbnek. Sok irányba lehet fejlődni innen, ez már csak
azon múlik, hogy mennyire használjuk ki az adott lehetőségeket.

-Ki ez a “Kovács”? Nagyon jó! Mit lehet róla tudni? Ő talált meg Téged vagy Te őt?
-Kovacs – polgári nevén Kürtössy Nándor – 1996 óta készít zenéket különböző stílusokban, amelyeket változatos álnevek alatt tár a helyenként szűk, vagy tágabb hallgatóság elé. Például Savages néven downtempo és funk műfajban utazik, amelynek debütáló albuma a Chameleon Records égisze alatt fog megjelenni még az idei év során. De a funkbreak (Vega Ass) és a trip hop (Cockchafer) sem áll messze tőle, minden műfajban kiválóan megállja a helyét.
Nem véletlen tehát, hogy olyan hírességek dícsérik a Kovacs EP-t, mint: Dom Servini (UK,
WahWah45’s), Gerardo Frisina (I, Schema), Kraak&Smaak (NL, Jalapeno) vagy a Dublex Inc. (D, Pulver).
Nándival már régen összeismerkedtem, voltak közös bulijaink és volt szerencsém együtt dolgozni is vele. Így amikor tervbe vettem a netlabel megalapítását, rögtön megkértem, hogy a jazzes munkáit bocsássa a
kiadó rendelkezésére, mint első kiadványt.
A zenész-infók azért nem kaptak külön részleget a honlapon, mivel a
netlabel (a tervek szerint) egy művésztől egy anyagot fog bemutatni, így az egyes kiadványoknál lehet olvasni az előadókról. Akit pedig további kiváncsiság gyötör, ugorhat is a myspace-es oldalára az adott előadónak, ahol mégtöbb infót kaphat.

-Kiknek a zenéi lesznek még letölthetőek a közeljövőben? Vannak tárgyalások már, vagy most kezdtek a zenész-gyűjtésnek?
-A tárgyalások folynak, tervek vannak… A zenész-gyűjtés azonban kétoldalú, tehát nyugodt szívvel küldjön bárki zenéket, aki úgy érzi, hogy a freestyle körbe belefér!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére