Mennyit fejlődtek a kerékpár fék fajták?

(x)
Az évek során nagy változáson mentek keresztül a bicikli fékek.

Igazán érdekes nyomon követni ezt a fejlődést, hiszen ki ne gondolt volna már arra, amikor éppen valamiért nem fogott a fék, hogy jó lenne egy másikat beszerezni. Ugyanis nagyon kellemetlen, amikor nyúlóssá válik, felpuhul, csökken a fékerő vagy visítva nyikorog. Szerencsére ahogyan változott a kerékpár fék fajták mechanikája, úgy nőtt egyre inkább a fékerő.

Mégis van, ami a mai napig nem változott. A kerékpár fék fajták közül bizonyára mindenki ismeri a kontraféket. Régebben ezzel volt felszerelve minden hétköznapi kerékpár, manapság inkább a gyerekbiciklikre jellemző. A sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy ezt még 1903-ban találta fel Ernst Sachs, amit akkoriban Torpedo-nak nevezett el. A hajtókart hátrafelé tekerve lehet fékezni ezzel a rendszerrel. Előnye, hogy nagyon megbízható és nincs szükség bowdenre a használatához. Viszont nem valami jó megoldás vészhelyzet esetére és a súlya is nagyobb, mint más kerékpár fék fajtáknak.

kerekpar fek fajtak - sporttipp - antropos.hu

 

A bowdenes kerékpár fékek térhódítása

Szép lassan megjelent az egyforgáspontú oldalhúzós fék, amelyet patkó- vagy országúti féknek neveznek. Ezek ráhúzzák a fékpofát a felnin kialakított fékfelületre. A fékkart és magát a féktestet bowden köti össze. A 90-es években kifejlesztették a nagyobb fékerőt biztosító kétforgáspontos változatot, majd megjelentek a Cantilever vagy ha úgy tetszik, a pillangófékek. Ezt a változatot az MTB-k szélesebb kerekei miatt alkották meg. Ennek egy modernebb változata a ma is sokat használt és közismert V-fék. A koncepciója jó, hiszen remek fékerőt biztosít, de esős időben ez drasztikusan lecsökkenhet a felnire tapadó szennyeződések miatt.

A kerékpár fékek közül a legjobb fékhatás a tárcsafékkel érhető el. A mechanikus változat kompatibilis a V-fékhez használt fékkarral. Egyszerű, olcsó és tartós konstrukció. A kerékpár fékek csúcsát pedig egyértelműen a hidraulikus tárcsafékek jelentik. Erőteljes fékhatás, finom adagolhatóság, tartós felépítés jellemzik ezeket, viszont a karbantartásukhoz speciális eszközökre és szakértelemre van szükség.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!
lap tetejére