Tegyük rendbe: mik az OLED és a QLED különbségei

(x)
Ebben a kérdésben akadnak félreértések bőven, ezért jelenlegi írásunkban megpróbáljuk letisztázni ezt a témát a könnyebb választás, vásárlás érdekében.

Mit érdemes tudni a QLED-ről?

A QLED a sokak által ismert LCD technológiával működik. A kvantumpontok bevezetése hatalmas előrelépésnek számított nemcsak ezen a területen. Ezek a nano nagyságú „segítőtársak” jelentős szerepet vállalnak az orvostudományban alkalmazott biomarkerekben, az információtárolásban, az elektronikai szerkezetekben. És hogy hogy jön ez ide? Úgy, hogy a kvantumpontok felelősek a televíziók képernyőjén felbukkanó szemeket gyönyörködtető színárnyalatokért. Ezek a félvezető kristályok az energiatöltetüket eltérő színek emissziójával adják vissza akkor, amikor az elektronjaik energiája alacsonyabb szintre csökken.

hand-pressing-remote-smart-tv

A fény színét az atom nagysága befolyásolja. A nagyobb méretűek piros, a kisebb variációk rövid hullámhosszú kék fényt sugároznak. Na és rögtön elérkezünk a lényeghez, ugyanis az előállítás során a LED-es háttérvilágítás és az LCD kijelző közé egy vékony rétegű kvantumpontszűrőt helyeznek el, mert ez képes a színek fokozására. Hogy miért annyira lényeges ez? Azért, mert a hagyományos LED világítás fénye kétségtelenül erős, viszont az LCD-vel párosítva nem mindig biztosít ideális képminőséget. A nanokristályok ugyan megoldják a problémát, de egy gond így is fennáll. A LED égők még akkor is működésben vannak, amikor fekete szín megjelenítése a cél. Ezért a sötét hátteret mélyszürke árnyalattal szimulálják. Ez éjszakai jeleneteknél extra zavaró az észlelhető derengés miatt.

Ugyanakkor napos, fényes szobában határozottan jól jön az erőteljes fényhatás, mert ilyenkor a külső fényforrások alig tükröződnek, miközben a betekintési szög is optimális. Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kép minőségi romlása oldalról sem érzékelhető. Ilyen esetekben a QLED tévék sokkal jobban teljesítenek, mint OLED társaik.

A fogyasztás kérdését is célszerű letisztázni. A QLED fajták jobban teljesítenek, mint az OLED variánsok, azaz kevesebb energiát fogyasztanak, köszönhetően a kvantumpontoknak. A QLED technológia koronázatlan királya a Samsung. Tehát a brand adott, ellenben árképzés tekintetében akad választási lehetőség bőven. A belépő szint 150 ezer forint körül kezdődik, míg a felső kategóriás alternatívák akár 2 millió forintot is kóstálhatnak. Na, de ekkora különbségnél mik azok a paraméterek, amik igazán számottevőek? Például a méret.

 

Íme, következzen ezek után az OLED!

Az OLED tévék felépítése nagyban eltér a QLED fajtákétól. Az O az organikusra utal, ami a kémiában a szénalapú anyagokat jelöli. Ugyan a technológia nem mai felfedezés, ám a tévék világában nemrég kezdték el alkalmazni. A pixelek egyenként fényt sugároznak, tehát nincs háttérvilágítás és nincs LCD kijelző sem. Minden egyes pixelen belül három mikropixel található: piros, zöld, kék. A kívánt árnyalat ezeknek a kombinációjából jön létre, ami kiváló kontrasztot nyújt. A pixelek egymástól függetlenül működnek, ezért a pazar színváltás a gyors vágású filmekben élvezhető a legjobban. De ehhez kellően sebes képprocesszor szükséges.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!
lap tetejére