Nem szeretem a felnőtt létet [interjú]

Rutkai Bori interjú
Számomra nagyban minősít egy lemezt az, hogy mennyi idő alatt lehet megunni a hallgatását. A Specko Jedno új albumát, a Whatevergreens-t még nem sikerült megunnom, mert a dalokban folyton fel tudok fedezni valami újdonságot, egy olyan hangulatot, vagy egy olyan értelmezést, ami elsőre fel sem tűnt. Ezt az albumot meg lehet hallgatni társaságban, magányos búslakodás közben, vagy akár a kocsiban ülve, mindenhol elnyeri a maga helyét. A lemezborítót természetesen Bori által készített képek díszítik, amik hangulatában és tematikájában is visszaadják a dalokat, amikről az énekesnő mesélt nekünk...

-Az új albumon több dal is van, ami már az előző lemezeteken is hallható volt. Miben mások ezek a mostaniak?
-A Bácsi a biciklin mellé az esélyegyenlőség reményében, “kiengedtük a Nénit” is a piacra répát válogatni. A Világbékét minden lemezünkre rá fogjuk tenni, amíg nem lesz igazából is világbéke. A Kóstoló című dal első lemezes verzióját még a régi négy fős zenekar játszotta, és most egy kiteljesedettebb hangzásban lehet újrahallgatni.

-Az album címe, Whatevergreens. Mit jelent ez az ötletes szóösszetétel?
-Az angol “mindegy” és az “örökzöldek” kifejezések randevúja. A Specko Jedno a sedcko jedno (mindegy) kifejezésből ered. A lemezhez még az “Édesmindegy szerenádok” alcímet is hozzábiggyesztettük. A Whatevergreens-ek olyan lények, akik a Mind-Egységben gyökereznek, és hosszútávú értékeket (evergreenseket) hoznak létre.

-Mi ad inspirációt a dalíráshoz?
-Bármi, ami megérint. Egyszer kedvem lenne egy hét alatt megírni egy lemeznyi dalt, de inkább nem csinálnék sportot belőle. Várom a varázs-pillanatokat, amikor nem tudom honnan, belém csorog egy dal.

-Hogyan jellemeznéd azt az érzést, ami a lemez meghallgatása után marad az emberben?
-Ezt egy mezei hallgatótól kéne megkérdezni. Én nem tudom már szűz füllel, és érintetlen lélekkel hallgatni.
Jó lenne azt gondolni, hogy egyszerre megkonfundálódik, és megnyugszik tőle az ember.

-A dalaid főleg a szerelem köré épülnek. Okozott valaha nehézséget a művészi kitárulkozás?
-Ha a szerelem nézőpontjából kérdezed a kitárulkozást, akkor okozott. Most egy nagyon mély, magányos időszakban vagyok, ami visszaveti a rákkendroll páveremet.
Nehéz úgy virgoncnak lenni, ha nincsenek ehhez megfelelő impulzusok.

-Mit szeretsz jobban: stúdióban énekelni vagy élőben, közönség előtt?
-Az élő éneklést szeretem jobban, mert ott sokkal több eszközzel dolgozhatok, például mimika, tánc, spontán konferanszok, közönség reakcióiból való inspirálódás.
A stúdiók közül a Rádiót szeretem, ott a 20-as stúdióban, ahol a Vacka dalokat vettük fel, vagy nemrég a Betonka zenekar kis esszenciális dalait, nagyon jók a hangulati feltételek, és emberi, kedves kollektívában dolgozhat(t)unk.

-Minden dalodat körbelengi egyfajta meseszerűség, gyermekiesség. Ez mennyire jellemző rád a hétköznapokban?
-Abszolút. Ha felveszek egy sapkát, akkor úgy nézek ki, mint egy ovis. Nem szeretem a felnőtt létet, semmi vonzó nincs benne a számomra. Nekem még mindig azok az igazi értékek, amik a gyereklét sajátosságai, az önfeledt játék, álmokból való ki-be szaladgálás, természettel való szoros kontaktus, a rácsodálkozási képesség, és a végtelen hülyéskedés.

-Hogyan készülsz a karácsonyra? Családi körben töltöd el?
-A családunk egyre kisebb lesz, de a szentestét együtt töltjük. Kicsi gyerekek nélkül nem teljes a hangulat, ezért majd bekukkantok baráti családokhoz, ahol együtt lehet a kicsikkel játszani. Tegnap fejeztük be az Égősor című karácsonyi funky klipünk fikciós változatát, és december 25-én este koncertezünk a Sirályban. Ezek lesznek a kollektív karácsonyi ajándékok.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére