Muzikális “Ragadozó” landol a Merlinben

Harmadik sorlemezével, a Ragadozóval jelentkezik heteken belül a különc, de addiktív zenjéről ismert Hangmás zenekar. Az új koronghoz készített három teaser videó első darabja éppen ma debütál, ami persze attól is egy kicsit szürreális, mert a szám címe Darabokban. A teljes albumot csak október 7-én, a zenekar Merlin Színházbeli lemezbemutatóján foghatja kezébe a nagyközönség. Erről az új anyagról beszélgettünk a Hangmás ritmusszekciójával, Kabai Gergő basszusgitárossal és Török Gergő dobossal.

-Csak klasszikus CD-s megjelenést terveztek vagy online – mondjuk, hogy letölthető formában is napvilágot lát majd az anyag?
Török Gergő (T.G.): -A második lemez beharangozásához kislemezt készítettünk, többek között Kőváry és a Headshotboyz remixeivel. Ez volt az „extra”: a kislemezt bemutató koncerten a jegy mellé kapott a közönség egy kártyát, és a kártyán lévő kóddal le lehetett ingyen tölteni ezeket. A Ragadozót – mint az első két lemezünket is – csak CD-n jelentetjük meg, de természetesen az ismert internetes zenei portálokon is kapható lesz.
Kabai Gergő (K.G.): -A Valaki ma este megsérülhet már a lemezbemutató után három órával fent volt a torrent oldalakon, feltételezem, hogy a Ragadozónak is ez lesz a sorsa.

 

Kabai Gergő és Török Gergő, azaz  dob és basszus.

 

-Még a márciusi interjúitokban hangoztattátok, hogy keményebb, akarom mondani vadabb, de lassúbb anyag készült. Miben lesz más ez, mint az előző két sorlemezetek?
T.G.:- Miközben felvettük a számokat, sokat alakult az egész, és ez most nekem nagyon elektronikusnak tűnik, aminek örülök is. Rengeteg szinti van rajta, elvittük egy lassabb, szellősebb irányba, több elektronikával, de azért lesznek rajta úgymond kötelező hangmásos, gyors, diszkós dalok. Nem lőttünk be arányokat, lesz három-négy belecsapós szám is. Ami lassabb, az sem veszít szerintem a vadságából, és legalább annyira energikus, mint egy gyorsabb dal. Attól, hogy nem 150 hanem 126 BPM a tempója, attól még ugyanúgy dinamikus. Több szövegnek van hely, és lehet, hogy még durvább, mint egy gyors szám. Endre most különösen figyelt rá, és csak két angol dal lesz a lemezen. Ez jobb arány, mint eddig.
K.G: -Összefoglalva, ahogy Gergő is mondta, elektronikusabb. Sándor Danival dolgoztunk együtt a Metropol Stúdióban. Ő a szinti hangszínekbe nagyon belenyúlt, remek dolgokat hozott ki belőle.

-Miben gondolkodtatok ti másképp ennél az új anyagnál, mint mondjuk a két évvel ezelőttinél?
T.G.: -Van egy fontos változás, ami a dalírásra is kihatott: lett állandó próbatermünk. Bárki bármikor lemehet, ott van az összes hangszer, úgyhogy rengeteg közös ötletelés volt. Sokkal nyugisabban folyt a dalszerzés, rengeteget tudtunk vele foglalkozni. Másrészt nálunk nem úgy működik a dalírás, hogy két hónap alatt kell összehozni egy lemezt, amit aztán megturnéztatunk. Ez az album két év a termése. 13 dalt demóztunk fel, amiből csak 10 került föl a lemezre, de van még legalább ennyi, amit kihagyunk. Vagy el se készült teljes egészében, vagy menet közben kikopott, mert valahogy mégsem szerettük meg.
K.G: -A harmadik albumon az is sokat változtatott, hogy rengeteg koncertet adtunk, és emiatt jobban összerázódott a zenekar. Közben fejlesztettük a hangszerparkot is, az új szintik új hangszíneket jelentettek és vettünk új effekteket a gitárokhoz; ezáltal új lehetőségeink nyíltak. Gondolkoztunk rég óta perkás, ütős hangszereben is, amik az új lemezen egy-két helyen már szólnak. Más még, hogy bevetettünk női vokált, ami eddig szintén nem volt.

-Egy-két új dalt már játszottatok koncerteken. Hogy fogadta közönség?
T.G.: -Szerintem jól fogadták. Nyilván más, amikor tudják a szöveget, énekelnek, de azt vettem észre, hogy az újakat is teljesen jól vették, ugyanolyan eksztázisban táncoltak és éljeneztek. Amikor eljátszol egy új dalt, akkor van benne egyfajta teszt is, hogy milyen lesz a fogadtatás, másrészt magunk miatt is jó, hogy ha eljátsszuk kétszer-háromszor a nagy bemutatás előtt a közönségnek.

 

-Kevesebb, mint három hét van a Ragadozó bemutatójáig. Várhatunk valami különlegességet, akár vendégek, akár plusz produkció terén?
T.G: -Meghívtuk Bécsből a The Happy Kids duót, magyar részről pedig a Haunebu lép előttünk színpadra. A koncertek után pedig a Tits & Clits és a Tesco Disco DJ-i zenélnek végkimerülésig. A legnagyobb különlegesség mindenképpen az, MOMÉ-s srácokkal fogtunk össze, akik teljesen új dizájn elemekkel építik be a Merlint. Hat hallgatót választottunk ki az egyetemről, akik megkapták hat új szám szövegét és ezekből ihletet merítve készítenek különböző szobrokat vagy bármit, amit szeretnének. A lemez címe, a Ragadozó köré fog felépülni az egész este, a dizájn, illetve az installációk is. Az egész belső tér átalakul majd. Részleteket nyilván nem árulok el, de sokkal komplexebb estét kell elképzelni, mint egy hagyományos koncerten.

-Az első fecske a Ragadozóról a Darabokban című dal, amihez klip is készült. Mi lesz a következő nagy dobás, vagy következő kislemez?
T.G.: -A következő nagy dobás a nagylemez. Most tényleg minden energiánkat lefoglalja, hogy ez elkészüljön, megszólaljon, kézbe lehessen venni a CD-t. Rengeteg munkával jár: a borítótervezéstől a keverésen át a terjesztés megoldásáig. A budapesti lemezbemutató után turnéra indulunk, vidéken és külföldön is bemutatjuk az új dalokat. És szeretnénk még idén kijönni egy új videóval is.
K.G.:- Forgattunk viszont három teaser videót a lemezbemutatóhoz. Az első ilyen éppen ma debütál.

 

És megérkezett a második videó is!

 

-Milyen városokat fog érinteni a turné?
K.G: -Ami biztos, hogy az őszi turné során ellátogatunk Pécsre, Szekszárdra, Szegedre, Békéscsabára és Egerbe. Bécsben, a Vajdaságban és Erdélyben két-két koncertet fogunk adni, és még néhány magyar város talán bele fog férni.

 

-A magyar nyelvű területeket értem, de Bécsben milyen közönségre számítotok?
T.G.: -Bécsben játszottunk eddig négyszer és mindig nagyon jól fogadták. Úgyhogy azt mondom, nem félünk, hogy rosszabbul fogadják, mint más, magyar nyelvű területeken. Külföldre is okosan kell menni. Egy jó klubba, egy jó estére, ahol van értéke, hogy odamegy egy magyar zenekar. Eddig a bécsiek nekünk mind ilyenek voltak; helyi zenekarral, DJ-vel, telt házas koncerteket adtunk. Másrészt a gitárosunk, Paul, osztrák. Tehát neki megvannak a bécsi gyökerei, barátai, DJ-k, zenészek. Tudja, hova kell menni, kikkel kell felvenni a kapcsolatot.

-Terveztek-e Bécstől nyugatabbi kitérőt?
T.G.: -2009-ben kaptunk meghívást a Trans Musicales fesztiválra, ami pont akkor volt 30 éves, amikor kint játszottunk, tehát nem egy új fesztivál. Tulajdonképpen ez egy média esemény. Minden évben decemberben tartják, és olyankor nem találsz egyetlen lakást se, ahol ne egy újságíró vagy zenész szállt volna meg. Rennes főterén egy teljes sátor-rendszert építenek fel a fesztivál idejére, itt készülnek az interjúk, tv-s, rádiós szereplések. Amikor megérkeztünk, a kezünkbe nyomtak egy négy oldalas listát, amin rajta volt, hogy mikor hová megyünk, mikor van interjú, klubkoncert és így tovább. Minden takkra működött. Elképesztő élmény volt. Luxemburgi rádiótól a mexikói Rolling Stone magazinig mindenkinek adtunk interjút és többször felléptünk a három nap alatt.
K.G: -Az utóbbi pár évben eljutottunk jó néhány nyugat-európai fesztiválra és nagyvárosi klubba is. Ezután is megragadunk minden lehetőséget, hogy minél több országban bemutatkozhassunk. Tavaly például egy nagyszerű belga fesztiválon játszottunk. Ezek mindig kiemelkedő élmények, ezért szívesen vesszük a külföldi felkéréseket.

 

Hangmás lemezbemutató koncert október 7-én, a Merlinben! 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére