1705 (Kaltenecker Zsolt – Piri Béla – Dés András) lemezbemutató

Térkép betöltése...
1093. Budapest, Mátyás utca 8.
2015.09.10 21:00 - 23:00
BMC - Opus Jazz Club
1000 Ft
1705

Közreműködik:

Kaltenecker Zsolt – zongora
Piri Béla – nagybőgő
Dés András – ütőhangszerek

A 1705, hazánk kétségkívül egyik legizgalmasabb zongoratriója 2010 végén alakult. Addigra már mindhárom tag hosszú utat járt be külön-külön és együtt is, hogy megtalálja saját hangját. Zsolt a kilencvenes években Bélával, a kétezres években pedig Andrással játszott együtt huzamosabb ideig, kettejük együttműködésének lenyomata négy lemezen is hallható. A bőgős időközben 15 évet Ausztráliában töltött, a trió az ő visszatérését követően alakult meg. Akkortájt Kaltenecker egy nyilatkozatában zenéjük inspirációs forrásaként Avishai Cohen és Brad Mehldau zenekarai mellett a legendás Esbjörn Svensson Triót említette: „Amikor Esbjörnt először hallottam, eléggé kivoltam, mert nagyon hasonlít a zongorázáshoz való közelítésünk, pedig egyikünk sem másolta a másikat. Egy kicsit el is vette a kedvem az ilyen stílusú zenék írásától és előadásától. Most, hogy az ő életműve tragikus módon immáron lezártnak tekinthető, arra gondoltam, nem érdekel, bevállalom, hogy a triózeném emlékeztet rá. Sőt, mivel nagyon nagyra tartom, amit megalkotott, igyekszem ezt a vonalat továbbvinni, új színekkel gazdagítani.”

Azok, akik a az Opusban számos alkalommal lehettek tanúi a trió fergeteges előadásainak, bízvást állíthatják, hogy mára ez a szándék teljes mértékben megvalósult: az egykoron a világ egyik legjobbjának ítélt zongoratrió, illetve annak szellemisége folyamatos energiaforrásként van jelen a 1705 muzsikájában. Érzékeny, melodikus kompozícióik, virtuóz hangszeres tudásuk megfelelő zenei alázattal párosulnak. Az együttes tagjai számára a nyitottság, a korlátok lebontása, a vélt vagy valós határok átlépése az egyik legfőbb motiváció. Zenéjükben homogén egységgé olvadva fedezhetjük fel a könnyűzene dallamvilágát és dinamizmusát, az elektronikus zene frissességét, a klasszikus zene harmóniára törekvését, a világzene sokszínűségét és persze a jazz zene szabadságát és érzékeny együtt-játékát. A trió jellegzetes hangzásához nagyban hozzájárul a ritmikailag igen összetett zongorajáték mellett a különleges ütőhangszeres összeállítás és a gyakori vonóhasználat a nagybőgőn.

A zenekar Zone című új lemeze a BMC Records gondozásában a koncert napján jelenik meg.

Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt is foglalni, mert ülőhelyet csak így tudunk biztosítani! Tel: (+36 1) 216 7894.


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére