Napi vagányság

Jó, de hány óra van? HÁNY?

Honnan tudjuk, hány óra van? Valaki egyszer tudta, aztán azóta toporogva mérjük? És ott vannak a nagyon pontos atomórák, hiszen "atom", az biztosan nagyon modern.

És tényleg az, atomok rezgésszáma alapján napi 0.00000001 másodperc a pontatlanságuk.

DE MIHEZ KÉPEST?
Mert ez a sr is csak egyszer be van állítva, aztán méri az azóta eltelt időt.

De hogy állítják be? Ha elektronikus úton, az nem lassabb-e egymilliószor, mint ennek a pontatlansága? Akkor az egésznek annyi értelme van, mint az úszómedence nembelehugyozós felének? Mert a napok, évek váltakozó hosszúságúak, a természet anomáliáiból eredően (a Föld megáll tankolni, meg ATM-nél, csuklik a Nap, a Hold tejfakasztón van este, később kel, ilyenek).

És ugye azt is tudjuk, hogy egy év sem 365 nap hosszú, de még 4 év sem pont 1461 nap. Ott áll egy csávó, aki 50 évente becsszó megígéri, hogy amikor szólnak, hogy na Tibi most van dél, akkor igyekszik nagyon gyorsan megnyomni a SET gombot?

A 2004 óta működő svájci FOCS 1 atomóra 30 millió évenként téved 1 másodpercet (sr). A rádióvezérelt órák (pl. a GPS-ed) rádióhullámon kapják a pontos időt atomóráktól, persze a rádióhullám is ótvarlassú. A menőbb atomórákat pedig lézerrel állítják be (úúú azta), a lézert meg a gyors csávó lövi ki egy joystickról a casiója alapján! Egyébiránt a széles publikum számára kitalált UTC idő (Coordinated Universal Time), amit minden nem oldtimer számítógép ismer, úgy működik, hogy időnként egy szökőmásodpercet szúr be (leap second), ilyenkor a weboldalak kis órácskái is mutatják a jelenséget, utoljára 2012. június 30-án 23:59:60-kor (figyeljünk: 60!) volt ilyen szökőmásodperc. A sztenderd szerint vagy június 30-án, vagy december 31-én fordulhat elő, a következő ilyenről nem lehet tudni, mikor lesz. A GPS vevők egy része akkor adja hozzá az 1 másodpercet, amikor a műholdaktól pár hónappal előbb tudomást szerez arról, hogy az adott évben szökőmásodpercet írtak elő, és nem a “helyén”. Így elvileg hónapokra 1 másodperccel elállítódnak. Rettenetes, ki nem szarja le. De azt az 1db órát, amelyik nem a rohadvány időt méri, hanem azt tudja, hogy hány óra _VAN_ bmeg konkrétan, hogyan állítják be a Naphoz? Mert addig úgy tűnik ez az atomórásdi, mintha teleportáló készüléket rendelnél a netről, és azt írná, hogy shipping: 3 weeks.

http://antropos.hu/data/8611/2.jpg

Még több vagányság ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

  • Modern, letisztult enteriőr a konyhában

    Ha felújításban gondolkodunk vagy egy új építésű lakásba költözünk be, akkor a berendezést illetően az egyik legfontosabb helyiség a konyha.

  • A vetex varázsa: varrj, formázz, kísérletezz!

    Ha imádsz varrni és kíváncsi vagy, hogyan bővítheted a technikai eszköztáradat és teheted változatosabbá a munkáidat, akkor jó helyen jársz.

  • Melyik a legjobb távdobó orsó feederezéshez?

    A mai horgászat egyik sokat alkalmazott és népszerű módszere a rezgőspicces, avagy feederes horgászat.

  • Tudj meg mindent a keveset emlegetett, de fontos B1-vitaminról!

    A B-vitaminok kapcsán kevés szó esik a tiamin néven is ismert B1-vitaminról, pedig fontos szerepe van a glükóz-anyagcserében, továbbá nélkülözhetetlen a normál ideg-, izom- és szívműködéshez. 

  • Party fényfüzérek a szabadtéri programokhoz

    A kellemes idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, a tavaszi-nyári időszak pedig különösen kedvez a kerti programoknak, közös sütögetéseknek, családi étkezéseknek, egész napos zenés mulatságoknak, melyekhez elengedhetetlenek a party fényfüzérek.

  • Ideje a régi kerti bútorok felújításának!

    Ha olyan szerencsés vagy, hogy kert vagy legalább egy kis terasz tartozik az otthonodhoz, ahová ki tudsz ülni, akkor biztosan olyan kerti kiülőd, asztalod vagy régi székeid is vannak, amelyek a használat során megkoptak, vagy egész egyszerűen csak kifakult a színük. 

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére