Dec.1. AIDS vilgánap: Maradj életben

2010. december 1. AIDS világnap
Az egyre több megbetegedés viszont arra enged következtetni, hogy még mindig túl kevés információ jut el a társadalomhoz, és az is sok esetben rosszul.

Az egész világon, így Magyarországon is évről évre nő a HIV fertőzöttek száma. Az ember azt gondolná, annyit beszélnek róla, hogy mindenki tisztában van a veszélyeivel. Az egyre több megbetegedés viszont arra enged következtetni, hogy még mindig túl kevés információ jut el a társadalomhoz, és az is sok esetben rosszul.

Tudósok szerint a HIV vírusa a huszadik század elején alakulhatott ki valahol Afrikában, de az első hivatalos AIDS beteget 1981-ben jelentették. Itt is van az első tévhit: az embert nem az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) fertőzi meg, hanem a HIV (Human Immunodeficiency Virus) vírusa. A magyar fordítás talán értehetőbb, a HIV az emberi immunhiány vírusa, az AIDS pedig a vírus által létrehozott betegség, a szerzett immunhiányos tünet együttes. Maga a vírus pedig nem csinál egyebet, minthogy megtámadja a szervezet védekezőképességéért dolgozó T-limfocitákat, így az immunrendszer fokozatosan leépül. Ezért lehetséges az, hogy egy HIV fertőzött esetében egy szimpla megfázás is halállal végződhet. A legyengült szervezet már a megfázás tüneteit sem tudja kezelni, a betegség újabb betegségeket szül, majd az emberi test már nem tud tovább harcolni. A fertőzést követően a beteg általában 5 évig tünetmentes, ezt követően válnak láthatóvá az első jelek, amiknél még mindig nem egyértelmű, hogy AIDS betegségről van szó.

Valószínűleg azt sem tudja mindenki, hogy bár a betegség halálos, de kezelhető. Az időben kimutatott fertőzés „munkáját” le lehet lassítani. Erre az orvostudomány speciális gyógyszerkoktélokat fejlesztett ki, melyek segítenek a védekezőképesség megerősítésében és éveket lassíthatnak a betegség lefolyásán. A HIV vírusára jellemző, hogy könnyen mutálódik, és hamar immunissá válik a gyógyszerekkel szemben, azért van szükség a különböző összetevőkből előállított koktélokra.

Évente nagyjából 66.000 szűrővizsgálatot végeznek, de még mindig nem ismert a tényleges betegek aránya. 2008-ban Magyarországon nagyjából 1400 kiszűrt fertőzött élt, de a még nem diagnosztizált betegek számát megtippelni sem lehet. És sajnos ebben az esetben beigazolódik a „városi legenda”, hogy a fertőzés gyakorisága a homoszexuálisoknál nagyobb mértékben fordul elő, mint heteroszexuális társaiknál. Az is biztos, hogy ma jóval több HIV fertőzött él, mint valaha, hiába a fejlődő társadalom és az orvostudomány. A legnagyobb probléma pedig az információ- és a higiénia hiánya, valamint az emberek nemtörődömsége.

A legfontosabb a folyamatos információ áramlás és a megelőzés lenne. Már az általános iskolákban is tartanak AIDS prevenciós programokat, úgy tűnik ez még mindig kevés. A fiatalok igen korai szexuális aktivitása és az ezzel járó éretlenség és figyelmetlenség az okozója a betegség előretörésének. A fertőzés körülményeit talán nem kell senki számára részletezni, és olyat is ritkán hallunk, hogy valaki vérátömlesztés követően kapta el a vírust.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

  • Modern, letisztult enteriőr a konyhában

    Ha felújításban gondolkodunk vagy egy új építésű lakásba költözünk be, akkor a berendezést illetően az egyik legfontosabb helyiség a konyha.

  • A vetex varázsa: varrj, formázz, kísérletezz!

    Ha imádsz varrni és kíváncsi vagy, hogyan bővítheted a technikai eszköztáradat és teheted változatosabbá a munkáidat, akkor jó helyen jársz.

  • Melyik a legjobb távdobó orsó feederezéshez?

    A mai horgászat egyik sokat alkalmazott és népszerű módszere a rezgőspicces, avagy feederes horgászat.

  • Tudj meg mindent a keveset emlegetett, de fontos B1-vitaminról!

    A B-vitaminok kapcsán kevés szó esik a tiamin néven is ismert B1-vitaminról, pedig fontos szerepe van a glükóz-anyagcserében, továbbá nélkülözhetetlen a normál ideg-, izom- és szívműködéshez. 

  • Party fényfüzérek a szabadtéri programokhoz

    A kellemes idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, a tavaszi-nyári időszak pedig különösen kedvez a kerti programoknak, közös sütögetéseknek, családi étkezéseknek, egész napos zenés mulatságoknak, melyekhez elengedhetetlenek a party fényfüzérek.

  • Ideje a régi kerti bútorok felújításának!

    Ha olyan szerencsés vagy, hogy kert vagy legalább egy kis terasz tartozik az otthonodhoz, ahová ki tudsz ülni, akkor biztosan olyan kerti kiülőd, asztalod vagy régi székeid is vannak, amelyek a használat során megkoptak, vagy egész egyszerűen csak kifakult a színük. 

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére