2024-es évindító teendők: így kerüld el a stresszt év közben!

(x)
2024. 01. 18. 14:52 - Képek: Freepik
Az új év kezdete mindig remek alkalom arra, hogy átgondoljuk az egész éves teendőinket.

Azokat, amelyeket nem érdemes elhanyagolnunk, ha nyugodtak szeretnénk maradni évközben. Ha ugyanis év elején elfeledkezünk valamiről, könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk később.

Most négy olyan területre hívjuk fel a figyelmet, amelyek közül valószínűleg legalább az egyik téged is érinthet. Ilyen lehet az éves autópálya matrica vásárlás vagy a gépjármű súlyadójának befizetése.

Vedd kezedbe az irányítást már most, hogy az év hátralévő része gördülékenyebb és nyugodtabb legyen.

 eves_ugyintezes

Szabadulj meg a felesleges előfizetéseidtől!

Az év eleje tökéletes időpont arra, hogy áttekintsük a szerződéseinket és biztosításainkat. Legyen szó kötelező gépjárműbiztosításról, bérleti szerződésről vagy akár az előfizetéseinkről, mindig figyelnünk kell a határidőkre. Ha pedig valami már nem felel meg az igényeinknek, ne habozzunk váltani vagy a szerződés módosítását kérni. És ne feledd! Ha már minden filmet végignéztél a kedvenc streaming csatornádon, talán ideje búcsút inteni neki.

De ha már így állunk, ellenőrizzük le az okmányaink lejáratát is, vagy épp azt, mikor esedékes a kocsink következő műszaki vizsgája. Jegyezzük fel ezeket a fontos dátumokat a telefonunkba vagy egy naptárba. Még jobb, ha több helyről kapjuk az értesítéseket. Legyél mindig naprakész, hogy elkerüld a váratlan kellemetlenségeket!

 

Időben vedd meg az éves autópálya matricád!

Év elején különösen érdemes átgondolni az autópálya matrica beszerzését. Ha nincs autópálya matricád, egy laza hétvégi kiruccanás is bosszankodással végződhet, ha utána megérkezik az értesítés a büntetésről. Gondold át, mennyit fogsz az év során utazni a vármegyében, ahol élsz és dolgozol. Vedd számításba a nyaralásokat és a rövidebb utazásokat is. Kalkulálj azzal is, hogy bármikor be kell váratlanul pattanni a kocsiba. Nagyságrendileg könnyen kiszámítható, hogy az országos vagy a vármegyei autópálya matrica vásárlása lesz-e számodra a legjobb.

  1. január 1-től viszont a fővárosban élők és/vagy dolgozók számára szinte nélkülözhetetlenné válik legalább a Pest vármegyei matrica megléte. Az M0-ás autóút teljes szakasza ugyanis fizetőssé vált. Megfelelő autópálya matrica híján a fővárosi forgalmi dugókban kell rostokolni, ami rengeteg idő és felesleges stressz. Arról nem is beszélve, hogy a megszokott dugókat a különféle rendezvények miatti lezárások még inkább fokozzák. Ha egy kicsit is belegondolsz, hogy mi éri meg jobban: órákat a dugóban ülni, vagy pár ezer forintért megvenni egy Pest vármegyei matricát, akkor a válasz nem kérdés. Egy éves autópálya matrica megvásárlás sokkal kifizetődőbb, mint órákat tölteni a volán mögött. 

 

autopalya_hasznalat

 

Országos vagy vármegyei matrica?

Gondold végig, hogy mikor, hol és mennyit autózol valamilyen díjköteles útszakaszon, ezután az autópálya matrica árak alapján számítsd ki, hogy éves országos autópálya matrica éri meg jobban számodra, vagy éppen egy esetleg több vármegyei matrica. 

  • Ha Nyíregyházán élsz, de év közben többször utazol, akár nyaralni a Balatonra, vagy kirándulni más vidéki régiókba, akkor már logikus egy országos autópálya matrica vásárlása. Ami ráadásul azt a nyugalmat is megadja, hogy bárhova utazol az országban nem kell épp azon gondolkozni, hogy az adott útszakaszra van-e éppen érvényes autópálya matricád vagy sem.
  • De ha Győrben laksz, dolgozol és nem igazán vagy egy nagy utazó, akkor nem érdemes országos autópálya matricát venned, mert bőven elég számodra egy Győr-Moson-Sopron vármegyei matrica, amivel akár Ausztria felé is veheted az irányt. Ha pedig mégis a vármegye határon kívül van dolgod, akkor még mindig ott van a lehetőség megvenni egy 10 napos autópálya matricát, amivel az érvényességi időn belül a teljes díjköteles úthálózatot használhatod.

A szabadság véges, de akkor ki vigyáz a gyerekre?

Minden kisgyermekes szülő tudja, hogy az év során felmerülő szünetek megszervezése nem egyszerű feladat. Ezért létfontosságú, hogy már az év elején megtervezzük, kivel és hol lesznek a gyerekek a szünetekben. Tervezd meg időben a táborokat. Beszéld meg a nagyszülőkkel és az ismerősökkel a lehetséges időpontokat, amikor ráérnek vigyázni rájuk.

Ne feledd! Lehet, hogy mások is éppen most szervezik az évüket. Ezért érdemes időben akciótervet készíteni, és „időpontokat foglalni”. Ha ezt most megteszed, évközben kevesebbszer fáj majd a fejed a gyerekek elhelyezése miatt. Írj listát és jelöld be a naptáradban azokat a napokat, amikor a gyerekeknek felügyeletre lesz szükségük. Ez nem csak neked nyújt majd megnyugvást. A lurkók szórakozása és felügyelete is meg lesz oldva, amikor te éppen nem lehetsz velük.

 

Használd ki jól a szabadságod!

Akár családos vagy, akár egyedülálló, a szabadság kihasználása elengedhetetlen. Ahhoz, hogy ezt ki is tudd élvezni, érdemes előre tervezni. Év elején sok esetben olcsóbban juthatsz hozzá szálláshelyekhez vagy akár a repülőjegyhez is. Így a főnöködnek és a kollégáidnak időben tudod jelezni, mikor szeretnél szabira menni. Az előrelátásodnak köszönhetően ők is tudnak tervezni, szervezni. Senkit sem érhet meglepetés.

Ahhoz, hogy minden szabadnapot ki tudj élvezni, bölcs dolog a szabikat arányosan elosztani. Ugye nem szeretnél év végén azzal szembesülni, hogy pihenni sem mehetsz el, de a meglévő napokat sem tudod átvinni a következő évre?

Kezdd el már most szervezni a nyaralást, a hosszú hétvégéket, az ünnepi időszakokat! Ha gyermeked van, ez az ideális időpont arra, hogy átgondold, mikor ki tud majd vigyázni rá. A jól megtervezett szabadságok nem csak a feltöltődést szolgálják, lehetőséget biztosítanak az emlékek gyűjtésére is.

 

A korai szervezés mindig meghozza a gyümölcsét

Az év eleji teendők elvégzése tehát nem csak praktikus, de nyugalmat és biztonságot is nyújt az egész évre nézve. Legyen szó szerződések átnézéséről, autópálya matrica beszerzéséről, szünetek megtervezéséről vagy a szabadságok kihasználásáról. 

Évközben a rengeteg munka és feladat mellett sokkal nehezebb észben tartani ezeket a teendőket és hajlamosak vagyunk halogatni, mígnem egyszer arra ébredünk, hogy már elkéstünk a tervezéssel, nem tudunk foglalni abban a szállodában, ahova szeretnénk menni nyaralni, nincs már hely abban a táborban, ahova a gyermeked menni szeretne.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Autó

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!
lap tetejére