Valerian és az ezer bolygó városa

2017. 07. 28. 19:35 - Molnár Kata Orsolya/filmtekercs
Hipsterek, giccs és bazári látványosság Besson legújabb mozija.

Az ötödik elem hivatkozási alap lett a blockbusterekre váltó Luc Besson életművében, nem csoda, hogy rajongói nagyon várták a rendező évtizedek óta érlelődő új filmjét, a Pierre Christin és Jean-Claude Mézières képregényéből készült Valerian és az ezer bolygó városát. Kár, hogy az új sci-fiben a megszámlálhatatlanul sok vizuális effekt mellett már nem maradt energia a tartalomra: hipsterek, giccs és bazári látványosság Besson legújabb mozija.

Imádtam Az ötödik elemet, egész konkrétan az egyik legkedvesebb sci-fim, egyszerre bitang szórakoztató és okos, érzékeny és vicces. Valami ilyesmit vártam a Valerian és az ezer bolygó városától is, de amit kaptam az a felszín kapargatása – még ha nagyon látványosan is történik mindez.

 

A film alapjául szolgáló képregény, a Valérian et Laureline 1967-től kezdve jelent meg és egészen 2010-ig bővült új történetekkel – minden idők egyik legnépszerűbb francia képregénye, nem csoda, hogy nem volt mindegy kinek a kezébe kerül a megfilmesítése. Besson jó választásnak ígérkezett, évtizedek óta melengette keblén a film gondolatát, és Az ötödik elemmel már bizonyította, csodásan ért az űr benépesítéséhez. Ezzel most sem volt gond, meseszép a Valerian és az ezer bolygó városa – már ami a képeket illeti. Festői kompozíciók, látványos totálok, izgalmas apró részletek és a CGI kimaxolása – a technokrata nézőnek igazi csemege.

A gond csak az, hogy mindez üres, vagy legalábbis igencsak lájtosan megtöltött porhüvely.
A hihetetlen látvány mellett egyszerűen nem maradt idő a karakterek felépítésére, a kapcsolatok megerősítésére, az üzenet elmélyítésére, és így a film egyszerűen nem tud működni.

Valerian (Dane DeHaan) és Laureline (Cara Delevingne) ügynökök a 28. században egy ellopott élőlény nyomába az Alpha űrállomásra érkeznek, ahol több ezer faj él békében egymás mellett. Hamarosan rájönnek, hogy az eset egy felsőbb körökbe vezető szörnyűséges hibához vezet, melynek egy egész nép esett áldozatául.

Egy ilyen alapsztoriból remekül lehetne építkezni – pláne, hogy a nagypolitikát Valerian és Laureline szerelmes civakodása is tetézi.

 

 

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére