Utóhatás – A kulcs az elengedés

Az Utóhatásban viszont egy teljesen új arcát ismerhetjük meg Kalifornia egykori kormányzójának.

A testépítőből lett színész azonnali asszociációval bír az időutazó Terminátorra, a családját védelmező vagy éppen bosszúszomjas kommandósra és a világ megmentőjére a Sátán elleni küzdelemben, az apokalipszis idején. Megszemélyesített ezen kívül már óvó bácsit is és láthattuk a gyermekáldás megtapasztalójaként, a gyermekét kihordó apa szerepében. Az Utóhatásban viszont egy teljesen új arcát ismerhetjük meg Kalifornia egykori kormányzójának.

A megtörtént esemény feldolgozásában tökéletesen rajzolódik ki két teljesen különálló, egymásnak ismeretlen ember élete és az, ahogyan ez szépen lassan összefonódik. A sors megmutatja magát az ő véres valóságában és általa egyértelműen adja át nekünk a szereplők érzéseit a mozivásznon keresztül.

Arnold Schwarzenegger

Az egész cselekmény az építőipari munkás, Roman boldog családi hátterének bemutatásával kezdődik, amit egy tragédia híre követ. A folytatásban megismerjük a történet kulcsszereplőjét is, az életvidám, komoly dolgokból is viccet csináló Jake-et. De élete öt perc alatt omlik össze, amikor légiirányító munkáját teljesítve, egy technikai zavar – és kollégájának hiánya miatt- két repülőgép összeütközik a levegőben. Jake házassága tönkremegy és egyre erősödő szuicid hajlama is előtör belőle, amíg új életet nem képes kezdeni. Roman-t eközben tökéletesen felemészti a fájdalom, aminek haragtól túlfűtött bosszúja börtönbe juttatja őt. Letöltendő büntetése a várt időnél hamarabb ér véget és ekkor találkozik a meggyilkolt Jake fiával, aki revansot kíván venni.

A film közben megismerjük a hiéna típusú ügyvédeket, akiknek semmi sem szent, a segítőkész kapcsolattartó kommunikátorokat és a hírekre azonnal lecsapó újságírókat is, akikbe most kivételesen szorult némi együttérzés is. De a mondanivaló sokkal fontosabb, mint bármelyik filmkocka a jelenetek között, ugyanis a cím önmagáért beszél. Pontosan azt láthatjuk meg benne, hogy egy tragédiának milyen utóhatásai lehetnek és ezt hogyan képesek feldolgozni az emberek, ha egyáltalán sikerül nekik. A kulcs minden esetben az elengedés, amit egyértelműen visszaad nekünk a történet.

 

Roman nem tudta elengedni a családját és nem volt képes elfogadni a történteket. Csak egy dolgot akart: bocsánatot. És amint azt megkapta egy fiú sajátos gesztusában, azonnal tovább is tudott lépni. Jake esete kicsit összetettebb volt ennél, de a lényege ugyanaz. Nem fogadta el a történteket és nem engedte el a szerencsétlenség áldozatainak halottjait. Önmagát hibáztatta, habár nem követett el bűncselekményt és nem ölt meg senkit, mégis milliók kiáltották őt ki bűnösnek. Súlyos pszichés zavarokkal és többszöri öngyilkossággal küzdött meg, aminek leküzdése családja újbóli felbukkanását tette lehetővé. Látszólag újra kezdődhetett volna minden, mígnem egy este csöngettek. Jake ekkor már elengedte fájdalmát, de a hívatlan vendég nem. Az volt az egykori légiirányító utolsó estéje.

Az eset egyik szemtanúja az a kiskorú volt, aki tizenegy évet várt arra, hogy elengedje emlékét és fájdalmát. Majd amikor szembenézett apja gyilkosával, nem volt képes ártani neki. Elengedte…

A filmdráma tökéletes pontossággal mutatja be a 2002-ben történt Bodeni katasztrófaként elhíresült balesetet, amely Elliot Lester rendezésének kezei alól került ki a mozikba. A film utáni élmény mélyre ható érzelmeket képes előidézni, ezért depresszív hajlamú és mélyponton lévő személyek kerüljék megtekintését!

Mindent összevetve az Utóhatás zseniálisan kidolgozott film, amelyben tökéletesen visszakapjuk a megtörtént események valóságos perceit és képesek lehetünk újra átélni a történelmet, ahogyan az megismétli önmagát. Arnold Schwarzeneggerrel még az idén ismételten találkozhatunk a mozikban, ugyanis augusztus 29-én újra műsorra kerül a Terminátor 2: az ítélet napja, ráadásul 3D-ben.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére