Streako

Dj Streako a Deafcompany csapat tagja válaszolt kérdéseinkre. Kiderül hogyan került kapcsolatba a zernével és a lemezjátszóval, kik voltak rá hatással, kik a kedvencei... Hallgass exkluzív mixet!

– DJ neved? / csapatod neve és amit tudni kell róla?
-Streako néven leginkább house-t, techno-t, minimalt, és egyéb 4/4-es újhullámos dolgokat játszom, de Eksysteme néven is tevékenykedem a sötétebb elektronika területén. Van még néhány művésznevem, de ezeket nem szándékozom elárulni. Csapatomat, a Deaf Company dj-csoportosulást 2005-ben alapítottam (További infók: www.deafcompany.com). Ezen kívül  a(z ingyenes digitális kiadványokkal foglalkozó) Deafness Records Netlabel és a (csak bakelit-megjelenéseket gondozó) Deafender Recordings napi ügyeit is én felügyelem, amolyan mondvacsinált headlinerként.

-Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?
-Passz. :) Mondjuk 12 éves koromban már iskolarádióztam… Az első, amire biztosan emlékszem, az néhány Freee magazin (1997-98-at írunk), Budai-kazik, és Hungarian House Only válogatások voltak, illetve még a Berlin House, amit akkor nagyon szerettem. Innen klippeket vettem fel, amiket aztán rongyosra néztem/hallgattam. DJ Disko lemeztippjeit is mindig nagyon vártam.

-Milyen előadók voltak kezdetben hatással rád? És most?
-Kezdetben a Kraftwerk és a Depeche Mode, illetve a 2000-es évek elején a német techno-élvonal bakelitbűvölői, később pedig az electroclash és – vele párhuzamosan – a kölni minimal nagyágyúi voltak rám hatással. Mindig igyekeztem minden újdonságra odafigyelni, és a nekem tetsző áramlatokat beépíteni a zenei világomba. Ez ma sincs másképp. 2011-ben a fő csapás a 4/4, ami az andalító nu disco-tól a szikár tech-house-ig, vagy a szétcsúszott, ütemtelen elektronikáig bármi lehet, attól függ, hogy éppen milyen kedvem van. Közhely, de tényleg.

-Mikor és hol DJ-ztél először? Hogy kerültél a lemezjátszó mögé?
-2005 tavaszán léptem fel először egy kurvajó kis kávézóban, Sopronban, egy családias hangulatú buli keretében. Annyi barát és ismerős jött el a debütáló performanszra, hogy már este kilenckor nem volt szabad asztal. Felejthetetlen élmény ez számomra, annál is inkább, mert néhány lemez után a rendőrök vetettek véget a bulinak, szerintük túl zajos kis társaság gyűlt össze aznap este. :)

-Hogyan írnád le a zenét, amit játszol?
-Sokak szerint egy stílustalan, elképzelés nélküli, unalmas, sokszor elborult dj vagyok, amin adott esetben a gyalázatos technikai tudásom sem segít… :) Ez abszolút nem igaz, valójában egy sokrétű, csak és kizárólag a káoszból táplálkozó, néha túlságosan is az egyhangúság ellen küzdő zenei világot tudhatok magaménak, ami a kétkedőknek is bizonyítja, hogy egy teljesen átlagos, egyszerű underground dj vagyok. :D

-Melyik volt az első olyan track, amit már alig vártál, hogy lejátszhass? Hogy jutottál hozzá/hol szerezted?
-Erre sem emlékszem. :) Egy Dapayk-, és egy Steve Bug-lemez volt az első két korongom, amiket ajándékba kaptam. Gondolom ezeket szerettem volna akkor, mindenképp, minden áron, minél többször feltenni. :)

-Kedvenc DJ/előadó/kiadó?
-Elég sok irányzatot próbálok követni, ezért mindig akad néhány inspiráló név. Technikailag most Mathias Kaden és Luke Slater tetszik, itthonról pedig Sikztah, akit érdemes figyelni játék közben. Előadók terén is hasonló a helyzet, nagyon sok minden hat mindenre és mindenkire, nagyon rövid idő alatt. Az elektronikus zene evolúciója borzasztóan felgyorsult, sokszor egy megjelenés két héten belül a süllyesztőben végzi, a zenék abszolút nem tudják „kiforrni magukat”, ezért teljesen felesleges konkrét előadókat megnevezni, ha globálisan nézem a kérdést. Itthon leginkább a Deafness Records művészeiben látok erőt és fantáziát, ők biztosan nem „egylemezes” előadók, ezt nyugodtan kijelenthetjük.

-Legjobb buli, fellépőként és nézőként?
-Fellépőként: Balaton Sound (2009, 2010), Petőfi Csarnok (2008), BalaTone Fesztivál Zánka (2008), DumDum-ok, A38 az Alter Ego-val (2009), a Mono-s Deaf Company bulik, no meg a soproni Streako-szülinapok… :) Persze a sort lehetne még folytatni. Nézőként így hirtelen a 2009-es Kraftwerk koncert jut eszembe Zamárdiban, de persze ez korántsem végleges, ha mindent felsorolnék, holnap reggelig sem végeznék vele. :)

-Milyen zenéket hallgatsz otthon?
-Mindent. Mixeket, kiadványokat és koncertfelvételeket felváltva, sokszor egymás után is, mindenféle rendszer nélkül. A fotelban üldögéléshez mostanában Depeche Mode, Kraftwerk, James Holden, Ricardo Villalobos, Brendon Moeller, Dapayk, 2562, Bukem, Goldie kerül elő, a kocsiban pedig Inigo Kennedy és Luke Slater mixek vannak most a topban, de ez is szinte hetente változó.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Ezt is ajánljuk

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére