Friss vér fröccsen az arcunkba

Fűrész: Újra játékban

2017. 11. 09. 12:58 - Szécsényi Dániel/filmtekercs
Az Újra játékban pedig inkább egy újrakezdés, nem kapcsolódik túl szorosan az előző részekhez...

Eddig azt hitted, hogy felesleges a Fűrész: Újra játékban című sokadik folytatás. Esetleg vártad, hogy a kedvenc horrorszériádba új életet leheljenek. Hogy megtudd, hogyan sikerült, el kell olvasnod a kritikát. Három percet kapsz rá. Olvasol vagy elkattintasz? A döntés a te kezedben van!

Fűrész

A Lionsgate újra bepróbálkozik a Fűrész-sorozattal: az Újra játékban – eredeti címével még jobban elkülönülő Jigsaw – pedig bőven a soft-reboot fogalomkörébe tartozik. Az első Fűrészt nagyon kedvelem, máig az egyik legjobb thrillerek egyikének tartom: remek másodvonalbeli színészekkel, drámával és sokkoló brutalitással átitatott kamarafilm volt. A folytatásaitól pedig az ég óvjon mindenkit, mert azok készítői teljesen elfelejtették, mitől volt annyira ütős az eredeti. A csapdák minél nagyobb csonkolásaira helyezték a hangsúlyt, ezzel ízléstelenné és öncélúvá degradálták a jobb sorsra érdemes franchise-t.

Örültem, mikor a Fűrész: Az utolsó fejezet 2010-ben megadta a kegyelemlövést. A folyamatosan színvonalcsökkenést muszáj volt megállítani, és még a szálakat is elvarrták benne annyira, hogy ne maradjanak kérdések. A folytatásról persze rögtön pletykáltak, de hét évet kellett várni egy tényleges film elkészültéig. Az Újra játékban pedig inkább egy újrakezdés, nem kapcsolódik túl szorosan az előző részekhez, így akár ennél is be tud kapcsolódni egy új néző. Ezt pedig nem is olyan rossz ötlet megtenni, mert az új rész leginkább azoknak fog csalódást okozni, akiknek a folyamatos darabolódó, kínlódó emberek és a vérözön látványa jelenti a filmes kielégülést, és csak ennyit várnak a Fűrésztől is – holott tudna ez sokkal többet.
Kirakós tehát visszatért! Legalább is ezt a rémhírt keltik a sorozatosan felbukkanó hullák, melyekről egyenként hiányzik egy puzzle-darabnyi hús. A nyomozók munkáját nem segíti, hogy a DNS-minták és egyéb jelek is egyértelműen a tíz éve halott John Kramerre mutatnak. Emellett pedig egy játék is elindul, ahol öt szerencsétlen, sötét múltú figura kényszerül vallomástételre, mely több csapdával és véráldozattal is jár.

Őszinte meglepetésemre, a Fűrész elvesztette kínpornó jellegét – ezt pedig üdvözlöm.
Végre nem bazári látványosságnak használja egy ember halálát, hanem a történet szerves részeként, következményeként prezentálják…

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére