Dj portré: Newik – Olyan zenéket játszom, amiknek lelke van

A Rádió1 műsorvezetője mesélt többek közt, hogy mi a fontos, egy remix készítésénél, és mi a kihívás a műsorvezetésben... INTERJÚ!

A Rádió1 műsorvezetője válaszolt az Antropos.hu kérdéseire. Többek közt megtudhatjuk, hogy mi a fontos, egy remix készítésénél, és szerinte mennyire alakítja az emberek ízlését… INTERJÚ!

 

-Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?

-Már gyerekkoromban az iskolarádió volt a kezdet, hatodikos korom óta foglalkoztatott a dolog, de a sors iróniájának köszönhetően csak 25 éves koromban tudam vele komolyabban foglalkozni.

 

-Milyen előadók voltak hatással rád? 

-2005 könyékén Hamvai P.G. és Bárány Attila, de tiniként elég sokat jártam Sterbinszky Karcsi bulijaira is. Jelen pillanatban nem gondolom, hogy bárki inspirálna, próbálok önmagam lenni, mindenféle stílusból próbálom kiszedni azokat a zenéket, amivel tudok azonosulni, ami nekem tetszik és ezeket használom a szettjeimben.

Newik

 

-Mikor és hol DJ-ztél először? 

-Az első DJ-zés egy általános iskolai buliban volt, de miután komolyan elkeztem ezzel foglalkozni az első bulik inkább ilyen házibullik voltak az egyik ismerősöm szórakozóhelyén, ennek lassan már 15 éve.

 

-Hogyan írnád le a zenét, amit játszol?

-Próbálok mindig olyan zenéket játszani, amiknek úgy gondolom lelke van, vagy valamilyen szinten kötődöm hozzá, de nem gyakori az sem – termeszétesen bulitól/társaságtól függően -, hogy visszanyúlok egy régebbi darabhoz a hangulat kedvéért, tehát első sorban a közönségcentrikus szórakoztatására koncentrálok. Egyébként house, deephouse, techhouse és edm keretein belül érzem jól magam zeneileg.

 

-Melyik volt az első olyan track, amit már alig vártál, hogy lejátszhass? 

-Az A-Studio – S.O.S., amit egy budapesti kávézóban hallottam nagyon sok évvel ezelőtt még bakelit lemezről. Sajnos a lemezlovas nevére már nem emlékszem, hogy kitől, de egyből odamentem hozzá, hogy megkérdezzem mi a címe a zenének, hogy beszerezhessem.

 

-Szerinted fontos egy DJ-nek zenét is írni? 

-Szerintem fontos, hogy tudja magát produceri oldalról is képviseltetni a külvilág felé, hiszen manapság minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy népszerűbbé tegye magát az adot DJ, beleértve a közösségi médiától kezdve minden lehetőséget (youtube, soundcloud), ahol a rajongói megtalálhatják őt. Mondhatni szinte elengedethetelen ahhoz, hogy kitűnjön a tömegből.

 

-Kedvenceid?

-Nincs. Lehet, hogy furán fog hangzani, de kifejezetten kedvencem nincsen, se dj se producer, se kiadó mivel már fentebb említettem sokféle stílusból csipegetek és válogatom össze az általam használt zenéket.
Hazaiak közül sok helyre szeretek járni pl.: a győri Club Neo, a budapesti Play, a nyíregyházi Barbizone, a tatai Pikantó, soltvadkerti Retro2, miskolci Block, ózdi Rió, de sorolhatnám még…
Külföldi szórakozást említenék inkább klub helyett, pl. Ibizán illetve Thaiföldön voltunk olyan klubokban, ahol elég előremutató szórakoztatást képviselnek, ha tehetitek nézzétek meg egyszer, teljesen más mint itthon.

 

-Rezidens vagy valahol? 

-Igen, 5 évvel ezelőtt kerültem át Győrbe a Club Neoba egy másik helyről és vagyok azóta is a rezidense.

Newik

 

-Legjobb buli, fellépőként és nézőként?

-Fellépőként a Balaton Sound Mainstage marad örök emlék számomra, óriási megtiszteltetés volt. Nézőként a tavalyi Depeche Mode koncert.

 

-Műsorvezetőként mennyire tudod alakítani az emberek ízlését?

-Lassan 2 éve vagyok a Rádió1 csütörtök esti műsorvezetője 22.00-tól 24.00-ig és ott pörgetem a kedvenceimet a Dj Fatrory-ben. Komoly kihívás lemezlovasként rádiós műsorvezetővé változni, mert rengeteg dologra kell odafigyelni, teljesen más világ, mint egy buliban játszani. Azon kívül, hogy “csak” mixelem össze a zenéket, 1000 más dologra is kell koncentrálni és mindezek mellett hangulatot kell teremteni a nem látható közönség számára :) Szóval elég izgalmas! Minden rádió műsort közvetítünk facebookon live-ban, így teljesen interaktív a műsor. Rádióban nem csak a közönség hypolása a lényeg hanem, hogy érthetően, érelmesen információkat, történéseket, akár sztrorikat kell elmesélni úgy, hogy szórakoztató legyen. Úgy gondolom nagyon sok mindent tanultam ez idő alatt, mióta teljesen saját műsorom van a Rádió1-en, ezt (is) köszönöm nekik.
Nagyon is lehet alakítani a hallgatóság ízlését, mivel rengetegen hallgatnak este is rádiót, pl. akik úton vannak, vagy dolgoznak, vagy akár épp otthon vannak. A zenei elképzeléseimet is ugyanúgy bele tudom vinni a műsorba, nyilván kicsit finomabb verzióban, hiszen nem csak a 16-24 év közöttiek hallgatnak.

 

-Milyen zenéket hallgatsz otthon?

-Itthon kizárolag zeneválogatásra specializálódtam, rengeteg demo-t kapok producerektől és én is sokat keresgélek a napi megjelenésekből, de ezen kívül nem nagyon hallgatok zenét.

 

-Mi a véleményed az általad képviselt irányzat hazai és nemzetközi helyzetéről? 

-Én azt gondolom hogy középúton járok az általam képviselt stílussal nem kategorizálnám be magam ilyen vagy olyan dj-nek, és ez a fajta godolkodásmódom az elmúlt 10 évben abszolúlt megállta a helyét és remélem, hogy ezek után is szeretni fogja a nagyérdemű, amit csinálok. :)

 

-Mikor kezdtél először zenét írni? Mil volt rád hatással akkoriban?

-2010-11 környéként kezdtem el zeneírással foglalkozni. Abban az időben a Music Fm-nél dolgoztam és szerettem volna mindenképp egy rádióban jatszható zenét összehozni, ami elsőre bőven felülmúlta az elvárásaimat ez volt a “My Love”. Stílusát tekintve igazából egy könnyed dance zene, amit viszonlag kevés idő alatt megszeretett az egész ország.

 

Newik

 

-Előbb zenéket írtal vagy dj-ztél? 

-Előbb dj voltam, a producerkedés egy teljes más szakma, amihez nagyon sok idő kell, mire az ember jót és minőségit tud kiadni a kezei közül. Eleinte csak bootlegetet, mushupokat gyártottam, amikkel próbálkoztam aztán jött a saját zene. Nem tennék különbséget, mert mind a kettőnek megvan az öreme, szépsége, de elsősorban dj-ként képviselem önmagam.

 

-Milyen programot használsz zeneíráshoz? Miért pont azt?

-Ableton programmal, Nord Stage szinti, Universal Audio hangkártyán és Genelec hangfalon készülnek a zenék, úgy gondolom ezeken lehet jó minőséget alkotni. Nekem ez jön be, “de kinek a pap,…”

 

-Milyen megjelenéseid vannak?

-Youtubeon, Soundcloudon, Facebookon, Beatporton, Mixcloudon, szóval elég sok helyen megtalálhatóak a munkáim az érdeklődők számára. Ezeken a csatornákon saját zenéket, live mixeket, mashupokat, sőt minden fellépésemről találnak információt, az érdeklődők. Talán a mai napig a legnagyobb büszkeségem és a legtöbb eredményt elért zeném a “My Love”, mert ez anno nem csak az országot tarolta le, hanem kijutott a PACHA RECORDS-hoz is és ők számtalan albumukon megjelentették. Kézzel fogható cd-n is kiadták, ez szerintem elég nagy dolog.
Idén belehúztam megint a zeneírásba, úgyhogy inkább belinkelem nektek a csatornáimat, ahol nézelődhettek kedvetekre, mert elég sok újdonságot fogtok ezeken a linkeken találni.

 

Newik

 

-Remixeket is készítesz. Mi a folyamata egy remix elkészülésének? 

-Egy remixnél fontos, hogy az adott dal hangulata, de legfőképp, hogy az ének része megfogjon, mivel általában ezt használják fel legtöbben egy átdolgozáshoz. Amint megvannak a dalból azok a részek (éneksáv, 1-2 hangszer esetleg), amik mondjuk inspirálnak, már hozzá is lehet látni, csak hangulat és fantázia kell hozzá… na meg idő :)

 

-Van olyan dal amit visszautasítottál már?

-Küldtek már olyan dalt is, amit vissza kellett utasítani, mivel annyira kiesett a konfortzónámból, hogy nem fért össze azokkal a stílusokkal, amik mellé én szívesen adom a nevem.

 

-Te keresed meg az előadót, vagy Téged keresnek meg?

-Volt már rá példa, hogy én, de az esetek 99%-ában engem keresnek meg remixkészítéssel kapcsolatban. Vagy az adott munkáim alapján, vagy ajánlanak innen-onnan. A “Newik” remixek álltalában rádióbarát formát kapnak, hacsak nem kéri a megrendelő, hogy erősebb legyen. Viszont “Newik” néven saját zenék 2018-ban egy kicsit a klubbosabb irányba fognak elkanyarodni, szóval lehet készíteni a táncolós cipőket Srácok. :)


Newik & Zatt feat. V. Freeman – More Than Gold:


BLR x Rave & Crave vs. Morgen Page – Longest Taj (Rick Sawyer & newik style):

2018.01.13. Newik LIVE @ Rio (ÓZD):


BLR x Rave & Crave vs. Morgen Page – Longest Taj (Rick Sawyer & newik style):

 

Wake Up Komárno – Special Day & Night Edition

szombat, 17 március 2018 7:30 de.

@ WakeUpKn

Creator: WakeUpKn


2018. febr. TOP10:

  1. Charlee & Chapleen – Pullover
  2. BLR x Rave & Crave vs. Morgen Page – Longest Taj (Rick Sawyer & newik style)
  3. Phlegmatic Dogs – Keepmastik
  4. Des3ett – La Rumba (Original remix)
  5. Damien N-Drix – Let It LOCO (Dj Mits & newik style)
  6. Timmy Trumpet, Savage – Deja uv (Jojel Fletcher Remix)
  7. Newik X Stormasound – Real House (Original Mix)
  8. Crazibiza vs. Stormasound vs. Picco-Venga Pop (Willcox Edit)
  9. Felten Raphael Siqueira – Personal Jesus
  10. Willcox – Remember (Vocal mix)

 


FIGYELEM!!! Március 10-én 15 éves az Antropos.hu. NYERJ PÁROS BELÉPŐT ITT >

Kapcsolódó cikkek:
Dj portré: Antonyo - Én szorakoztató dj vagyok A Music.fm dj-je mesélt az ANTROPOS.hu-nak Szecseiről és a kezdetekről, zeneírásról, kedvencekről.
Dj portré: DJ Kriss - Nem kötött a stílusom Dj Kriss mesélt az Antropos.hu-nak zenéről, zeneírásról, bulikról.
Dj portré: Peter Jabin - Kezdek underground dj lenni Peter Jabin elmondta, többek közt, hogy hogyan került a dj-pultba, illetve, hogy a Kraft bezárása után hol lép fel rendszeresen. INTERJÚ!
Dj portré: Regan - Egy nőnek is lehet jó zenei érzéke Regan mesélt ex-dj apukájáról, a Night Life csapatról, és arról, milyen nőként a dj-k között. INTERJÚ!
DJ portré: Stereo Palma vagy Náksi az ismertebb? Náksi válaszolt az Antropos.hu-nak mesélt arról a bizonyos dalról, dj-zésről, tehetségkutatásról. Márc.25-én focit néz és fellép élőben a Liget clubban. INTERJÚ!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Party-Koncert-Feszt

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére