Élet az iwiw-en túl

Bár az IWIW majdnem, hogy egyeduralmat élvez a közösségépítésben, rengeteg hasonló oldal indult. Utánanéztünk a magyar online piacnak.

1 | 2 | 3

Az iwiw induláskor még csak néhány külföldi konkurenssel, mint például az üzleti kapcsolatokat számon tartó Ryze-zal vagy a randizós Friendsterrel kellett számolnia a WiW-nek, ma azonban már szinte gombamód szaporodnak a hazai és külhoni közösségépítő portálok. A Myspace és a Facebook több mint 100 millió regisztrált felhasználójával a legismertebbek közülük. Az előző zenei szolgáltatásaival, az utóbbi változatos alkalmazásaival tűnik ki. 

A reklámtorta nagyobb szeleteiért folytatott küzdelemben egyre több szereplő lép be a hazai közösségiportál-piacra is – bár sokuk szolgáltatásai szélesebb körűek, mint elődjüké, egyelőre nem veszélyeztetik az iWiW királyságát.

Bár az IWIW majdnem, hogy egyeduralmat élvez a közösségépítésben, rengeteg hasonló oldal indult. Utánanéztünk a magyar online piacnak.

MyVip:

Talán a második legnagyobb hazai közösségi site. 2006 áprilisi indulása után 4 nappal már 20 ezer tagja volt, 2007-ben átlépte a másfeledik, 2008-ban pedig a kétmilliomodik regisztrációt.

Struktúráját tekintve nagyon hasonlít az IWIWre, ámde úgy próbál kitűnni, hogy korlátlan képfeltöltést és meghívóküldést ajánlanak. Szintén csak meghívóval lehet bekerülni. A cikk megírásakor 2.317.143 tag tartozott az oldalhoz. Becslések szerint naponta 2.500 új tag van.

Barátikör:

Még2004 áprilisában indult az eredetileg lett nyelvű oldal, de 2006februárjától kezdve több nyelven is elérhető. Az egyedisége az, hogyolyan funkciókat tartalmaz, amiket nagyon kevés más közösségépítőoldal. Például blog, chatalés, toplista, virtuális ajándékok,többnyelvű profilok és 27 fajta nyelv. A cikk megírásakor 2.398.920regisztrált tag volt az oldalon.

Hotdog: Létrejötte igazi nagy áttörés volt. Bár regisztrált tagjainak száma elmarad a millióstól (jelenleg félmillió), mégis van benne valami. A profilunkat úgy alakítjuk ahogy akarjuk, szín, elrendezés, zene, felépítését tekintve nagyon hasonlít a leghíresebb külföldi oldalra a Myspacre. Az elsődleges célcsoport főleg a 14-23 éves korig terjedő fiatalok.

Üzleti háló: Egyenlőre még egy kezdeti időszakban lévő oldal, 2008 december 31.-ig lehet tagnak jelentkezni, utána már ez is meghívásos alapon működik. Az oldal célja főlleg a kis és közepes vállalatok segítése.
 
Mustárfa: Lényegében nagyon hasonlít a többi hasonló jellegű oldalakhoz azzal a kivétellel, hogy ide csak a kifejezetten a keresztény tagokat várnak. A dizájn kb. 1996-ban is gyenge lett volna.
 
JMpoint (Jewish meeting point – Zsidó találka pont): Az előzőhöz hasonlóan ide a zsidó származású vagy vallású embereket várják. Több mint 8.300 tag, emellett havi 700.000 oldalletöltés.

Sztárbutik: Főlleg bulvár témával foglalkozó közösségi lap. Az ember találkozhat a sztárjaival, fanklubokat alapíthat, illetve csatlakozhat hozzájuk. Szolgáltatások közt még szerepel horoszkóp, magazin, társkereső, illetve sztárkereső. ÉRDEKESSÉG: Hozzám a sztárkereső szerint Galambos Dorina illik a legjobban…
 
5 perc baba: Fiatal szülők oldala, akik ismerősöket és barátokat gyűjthetnek, illetve a tapasztalataikat oszthatják meg más édesanyákkal és apákkal. A regisztrált tagok chatalhetnek, naplót írhatnak és fórumozhatnak, emellett videót és képet tölthetnek fel. Az oldal még kezdeti stádiumban van a cikk megírásakor 772-en voltak regisztrálva.
 
Felsőfok: Egyetemisták és főiskolások oldala. Élményeiket és észrevételeiket oszthatják meg, ami kapcsolatos az iskolával, karral vagy tanárokkal. Az oldalon regisztráltak chatalhetnek, szavazásokban vehetnek részt, blogot írhatnak és olvashatnak, természetesen ismerőst is gyűjthetnek.
 
Farm: A Myvip oldal kisállatokat és gazdáikat gyűjtő közösségi lap. A gazdák a kedvenceiknek nyithatnak egy lapot, ahova képeket és videókat tölthetnek fel. A cikk megírásakor 34.702 tag volt regisztrálva, emellett 20.260 kisebb és nagyobb háziállat.

Különösen érdekes tematikus portál még az iWiW istállóból elstartolt Reneszánsz iWiW, mely a korszak nagyságainak kapcsolati hálójában kalauzolja a művelődésre vágyóknak.

Külföldi közösségek
Magyarországon kívül két olyan nagyobb közösség és kapcsolatépítő oldal van, akik mára népes tábort gyűjtöttek az oldalukra.
 
Myspace: Ez a név szinte már mindenkinek ismerős. Azt azonban már kevesen tudják, hogy két ember alapította az oldalt. Név szerint Thomas Anderson és Christopher DeWolfe még 2004-ben indították útjára a lapot és népszerűsége azóta is töretlen. Mivel nem meghívásos alapon működik, mint a hazai közösségépítők többsége, ezért bárki regisztrálhat. Ha valaki ezt megteszi, láthatja, hogy az első barátja az Tom, azaz Thomas Anderson lesz, akinek mára az „ismerősei” száma elérte a közel 250 milliót (pontosabban 249.039.301). Zenekarok is regisztrálhatnak, így népszerűsíthetik saját zenéjüket. Struktúráját tekintve nagyon hasonlít a Hotdogra, tehát a felületünket magunk alakíthatjuk kedvünk szerint.
 
Facebook: A 2004 elején indult oldal úgy tűnik örök második lesz. Bár csak fél évvel alapították a Myspace után, de sokkal kevesebb a regisztrált felhasználó. Szám szerint „csak” 80 millió. Az érdekessége az, hogy az elején csak a harvardi egyetem belső rendszere volt, és utána bővült egyre nagyobb csoportok felé. A Facebookon csatlakozhatunk régiókhoz, intézményekhez, akiknek látjuk az adatlapját, de másét nem.

Mindig is nagy érdeklődéssel figyeltem, a közösségépítést, de meglepetés ért. Úgy próbálják megszűrni itthon a kamuregisztrálásokat, hogy meghívásos a legtöbb rendszer. Ezzel nincs is semmi baj. A legnagyobb probléma számomra a mai napig az, hogy nem tudhatjuk, hogy ki nézi meg az adatlapunkat. Ezek a barátainknak és ismerőseinknek készültek. Ezzel szemben a munkaügyis emberek (jobb esetben csak ők) egész nap az IWIWet bújják, és sok esetben terhelő adatokat keresnek. Nem is olyan buta dolog, de rengeteg ember profilján azt látom, hogy csak a legszükségesebbeket hagyja kint, hogy elkerüljön mindenféle kínos dolgot, ami őt érheti.
Egy hölgy aki a nevének az elhallgatását kéri nem regisztrált soha, de nem saját szándékból: „Az édesapám a nemzetvédelemnél dolgozik, és azt mondta eszembe se jusson felmenni arra az oldalra”.
Talán itt is be lehetne vezetni azt a módszert, ami a Facebookon van, és csak az ismerősök adatlapja lenne publikus.

1. – Az iWiW sztori
2. – Élet az iwiw-en túl
3. – Aki kitalálta az IWIW-et! [Várady Zsolt interjú]

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére