Miért több a haj a többi szőrnél?

A frizura antológiája - 1. rész
Hajdanában úgy kezdődött, hogy az ősember férfi kinézett egy nőstényt, és a hajnál fogva behúzta a barlangjába. Nyilván, amelyiknek a kezében maradt a varkocsa, az már intő jele volt annak, hogy a hölgy nem partiképes. Ennek analógiájára, amikor már a barlangba vonszolás kedves szokása alábbhagyott, a frizura karbantartása, és jelentősége mit sem veszített, sőt! Évezredekkel később is központi kérdés, olyannyira, hogy világnézeti hovatartozást, politikai álláspontot, és felekezethez való hovatartozás kifejezőeszközévé vált.  Pop- és rocksztárok, színészek és azok követőit sok esetben a sérójuk lemásolása hozza közelebb egymáshoz.


1 | 2


A skóciai Texas zenekar énekesnője, Sharleen Eugene Spiteri például azért növesztette meg hosszúra a haját, hogy végre ne utánozzák le jellegzetes tincseit.



Lenny Kravitz is lenyiratta ikonikus rasztáit, hogy azok jobban igazodjanak még mindig dinamikus, ámbár melankolikusabb számaihoz.

Janiffer Aniston lépcsőzetesre vágott haja pedig egy konkrét divathullámot, és az úgynevezett Rachel vágást eredményezte, amit a mai napig többszázezren követnek (habár rég kiment a ddivatból).

Egy szónak is száz a vége, a haj a fejünkön igenis többlettartalmat hordoz annál, hogy bevonszolhatóak vagyunk a barlangba, vagy sem.
Legendás hajdivat-hullámok szép számmal tarkították a huszadik századot, és jelen 21. szentúriánk is öles léptekkel halad, hogy le ne maradjon. Példának okáért itt az emo és scene, a már cikisség felé hajló postpunkos mini taraj, amit egyáltalán nem David Backham indított el, mert a Travis zenekar énekese már meg is unta addigra. Kis kitekintő összeállításunk a meghatározó hajdivat hullámait lovagolta meg.

Azok a legendás 50-es 60-as évek, amikor a Rock and Roll megszületett, még éppen fölegyenesedtek a fogyasztók a világháborús győzelem asztalától, és a brillantint nem sikerült lesikálni a hajukról. Az a jófiús, lenyalt és idióta frufrus a férfiaknak, és loknis a hölgyeknek, Snitt. Aztán Buddy Holly, Chuck Berry, Lillte Richard és a többiek után beszédült a srác, akit később úgy hívtak, hogy a Király. Olyan sérókkal operált, amit Superman is vágólapra másolt, történetesen itt az “egy szabad tincs lazának tűnően a homlokba omlik” típusra gondoltam, illetve Jockey Ewing által is a 90-es évekig favorizált magasra főnözött csoda, ami úgy néz ki, mintha egy ablakpárkány lenne a delikvens homloka felett.
 
DE! az USA középső részén és a déli államokban még mindig játéban van azokon a helyeken, ahol még élő emberek hordanak farmeringet.

Ezt a divatot gondolta tovább a jampik későbbi generációja, melynek hazánkban Fenyő “Hungária” Miklós az abszolút spillere – a mai napig.
 





A ködös Albionból bukkant fel négy gombafej.



Nem vagyok benne biztos, de szerintem ekkor kezdték el feltalálni a hajhabot. Ők voltak a The Beatles. Ki hitte volna, hogy hajviseletük teremtette meg az abszolút uniszex hajvágás lehetőségét a középkor óta, mert se nem rövid, se nem hosszúúúúú, mint a gomba: se nem állat se nem növény. Kialakításában feltehetőleg egy 1941-es ott felejtett rohambili lehet az abszolút felelős, mely Európa szerte rendelkezésre is állt. Ezzel megalakítván a legendás beat nemzedék követőinek kötelező haviseletét, melyben azért volt egy kis szerepe Jack Kerouac nevezetű úriembernek és  Úton című utazóregényének is. Mármint nem a frizurában, mert az ő haja pedig egy szélfútta gomba volt maximum.

Majd mindennek a divat forgószele és az USA irányába történő hirtelen költözésük vetett véget (a rohambilik hiánya), illetve a háborúellenes mozgalmak sodrásába kerülő Lennon. Így fizimiskájuk változása a következő nagy útjelző köztes állomása is.


1. – Miért több a haj a többi szőrnél?
2. – Gombától az emo frizuráig

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Divat-Design

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére