Az – ez a horror

2017. 09. 09. 20:28 - Tóth Nándor Tamás/filmtekercs
A film ötödik percében Az letépi egy hatéves, végletekig aranyosra hangolt kisfiú karját. Tőből. Igen, ez a horror nem szarral gurigázik.

Nem lesz jó az új Az? A kultikus regény által felfokozott várakozások, majd a rendezőcsere inkább óvatosságra intettek engem. Ami a Stranger Things után talán mégsem volt annyira indokolt.

„King egyik magnum opusa, csaknem leghosszabb műve, egyik legrémisztőbb és mégis legszebben megírt könyve az Az” – írja kollégám a múlthavi 10 legjobb Stephen King regényt összegző cikkünkben. Az író valóban hajlamos a terjengősségre, de sosem céltalanul. King mindig világokat épít. Körültekintően, határozottan és a politikai korrektség kompromisszumai nélkül szedi le a keresztvizet agyonostorozott célpontjáról, a New England-i fehér, angolszász, protestáns társadalomról. És közben nem restell létrehozni egy vérszomjas, misztikus bohócot.

Stephen king az bohóc

A film ötödik percében Az letépi egy hatéves, végletekig aranyosra hangolt kisfiú karját. Tőből. Igen, ez a horror nem szarral gurigázik. Önmagában ez a nyitójelent áthágja a horrorok egyik alapszabályát: gyerekeket fizikai erőszak nem érhet. Mindez azonban utólag azt gondolom, csak ámítás.

Az Az 1988 nyarán játszódik. Derryben általalános jelenség a gyerekek eltűnése, ezért kijárási tilalmat tartanak érvényben. A nyári szünet elején négy jóbarát kalandozni indul a közeli bányatóhoz. Életüket megnehezíti az a végzős banda, akik a korosztályukat zaklatják, gyakran egészen brutális eszközökkel. A vesztesekként emlegetett társaságra akaszkodik a városba abban az évben érkezett Ben és a lassan nővé érő Beverly. A bagázs közösen keresi Azt, ami vagy aki az egyikük öccsét megölte.

A történet tehát egy nyomozás, ahol a főhősök voltaképpen a félelmeikkel küzdenek meg.
Az, vagy ahogy a regényben említik: a Krajcáros (Bill Skarsgård megdöbbentően erős alakításában), ugyanis jellemzően áldozatainak félelmeiből testesít meg lényeket. Csakhogy a fóbiákhoz egyedi és összetett szereplők szükségesek. Az Az igazán attól jó, hogy a készítők mertek karaktereket ábrázolni. Ráadásul hét különböző gyerekről van szó. Ez meg akkor is nagy tett, ha adott volt az eredeti regény.

Nincs min meglepődni: Cary Fukunga kvázi garanciát jelentett. Igaz, amikor elkezdte írni az Az forgatókönyvét 2009-ben, még alig ismerték őt – ne felejtsük el, ez még A törvény nevében (ismertebb nevén: True Detective) és a Beasts of No Nation előtt volt!

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére