Méltán kedvelt ital a rum (18+)

(x)
A karakteres italok közül méltán emelkedik ki teljes valójában a rum. (18+)

Egy olyan készítményről van szó, amit már több évszázaddal ezelőtt is készítettek. Az első ismert jegyzések a cukornád ültetvényeken dolgozó rabszolgákhoz köthető, akik rájöttek, hogy a melaszból kiváló alkoholt tudnak erjeszteni. Természetesen a technológia az idők során sokat finomodott és ipari léptékűvé nőtte ki magát. A rum alapanyaga azonban még mindig a melasz mellett, a cukornád vagy éppen annak a leve. Alapvetően 2 nagy csoportra osztható, a fehér és barna rum, amiket többnyire az érlelés ideje különböztet meg egymástól. Ismerjük meg közelebbről a pontos eljárást!

Bottle with rum, cognac or whiskey. Over old wooden barrel. Top view flat lay with copy space

 

Hogyan születik a rum?

A magas cukortartalmú alapanyagok erjesztését követően veszi kezdetét a desztillálás, aminek nyomán egy teljesen tiszta folyadékot állítanak elő. Ezen eljárások után jön az, ami sok türelmet igényel, mégpedig az érlelés. Ezt általában égetett tölgyfahordóban végzik hónapokig vagy évekig. A fehér rum néhány hónapot követően kerül ki a pihentetésből, majd vízzel hígítva állítják be az alkoholtartalmát 37,5-40 %-ra. A barna változat ezzel szemben akár éveken át állhat a hordókban és ennek köszönheti jóval aromásabb ízvilágát. A legtöbb rum a Karib térségben, Latin-Amerikában készül, de a Fülöp-szigeteken és Indiában szintén állítanak elő különböző változatokat.

A rum felhasználása

Amíg a fehér rum többnyire kiváló koktél alapanyagnak számít, addig a barna testvérét leginkább magában szokták fogyasztani. Minden térségnek megvan a saját egyedi készítménye. Remek példa erre a mézeskalács, vanília és toffee, vagyis tejkaramella ízekben elérhető Mount Gay Black Barrel rum, amit Barbadoson készítenek. A felhozatal azonban kibővül még olyan aromákkal, mint a mangó vagy éppen az erdei gyümölcs. Nagy hiba összekeverni a két rum típust, ugyanis a barna többnyire szárazabb, ezért sem felel meg a fehér helyettesítésére koktélokban. Bár a jellegzetes karakterek, az erősebb melaszos hatás tényleg megkapó ízélményt nyújt, azért a legtöbben inkább kísérővel fogyasztják. Szerencsére nem kell messzire utazni egy üveg finom italért, mert azok már online egyszerűen megrendelhetők.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!
lap tetejére