Benzon / Microforms

A Microforms csapat születésnapja alkalmából Benzonnal beszélgettünk. Most megtudhatjuk hol hogyan és miért indultak a Microforms bulik és beszélgettünk Benzon party-élményeiről is. Most kiderül mivel készülnek a szeptember 22-i születésnapi partyra! EXTRA: Benzon exkluzív mix és FLYER-galéria!!!

-Mikor és hogyan kerültél először kapcsolatba a zenével?
-2001-ben ismerkedtem meg az elektronikus zenékkel, egy akkori új közegbe kerülve, ahol számos irányzat jelen volt. Hip-hop, drum&bass, nu skool, dub, sőt az akkor még működő Global Underground és egyéb deep house, illetve finomabb trance-es cuccok is. Több hatás ért tehát egyszerre, én pedig hamar fogékony lettem ezekre az új dolgokra. Néhány kölcsön kapott zene után már magam kutattam a saját ízlésem szerint. Hamar letisztult, hogy a dnb és a nu skool ütemei mozgatnak meg legjobban, de változatannul nyitott maradtam szinte mindenre, amiben megtaláltam a saját világomat.

-Hol és hogyan kerültél kapcsolatba a lemezjátszóval?
-Szintén ebből a társaságból, egy akkori osztálytársamnál találkoztam először személyesen lemezjátszókkal. Minimal technot játszott, ami akkoriban nekem még túl száraz volt, ellenben az annál jobban érdekelt, hogy miket csavargat a keverőn, és miért lökdösi a lemezjátszó tányérját:) Aztán már a partizás is ment persze, ahol rendre találkozik az ember a jelenséggel, és érdekelt hogy is működik ez pontosan. Mivel sok útmutatót nem kaptam, kénytelen voltam saját magam tapasztalatot szerezni. Lemezjátszót, keverőt, lemezeket vettem,gyakoroltam lelkesen, míg lassan mindenre rá nem jöttem.

-Milyen zenei stílusokkal kezdted dj-pályafutásod, hol, mikor?
-Kezdetben breaks és drum&bass lemezeket vettem, de hamar kialakult, hogy melyikre is akarok igazán fókuszálni. Mai napig imádom a breaket, de anyagi kereteim nem tették lehetővé, hogy huzamosabban vegyesen vásároljak, és figyelemmel is nehéz kísérni több stílust, ha folyamatosan képben akarsz lenni. Ahhoz túlzottan is lekötött a dnb.
A gyűjtés 2003-2004-ben kezdődött, de kizárólag hobbiból, zeneszeretetből, otthonra. Messzemenőbb ambícióim a bedroom dj-skedésen túl nem voltak, egészen addig, amíg fel nem bukkant L.A.S., és el nem indítottuk a Microforms-ot.

-Mikor, kik, milyen céllal alakították a Microforms csapatot? Miért ezt a nevet választottátok? Ki a “főnök” a csapatban?
-2005 nyarán kezdődött a történet. Ekkor költözött Sopronba L.A.S.,akit korábban egy közös barátunk révén ismertem meg. Ő akkor már aktívan dj-zett, illetve szervezett Kecskeméten. Látva az itteni helyzetet és igényeket, felvetette, hogy próbálkozzunk meg egy projekttel közösen, indítsunk egy partysorozatot.
Én ismertem a helyi dolgokat, az arcokat, a viszonyokat, lehetőségeket, neki pedig a konkrét szervezésben volt sok tapasztalata. Átbeszéltük a koncepciót, majd nekiláttunk az előkészületeknek, végül 2005 szeptember 17-én létrejött az első Microforms party.
Ez már nagyon érett egyébként az akkori helyzetben. Bár több éve működött már underground klub a városban, voltak kisebb-nagyobb breakbeat és drum&bass bulik honi és külföldi vendégekkel egyaránt, mégis hiányciknek számított a dnb. Ritkán volt buli, és ha igen, nem kimondottan a legjobb formában promotálva, tálalva a közönség felé. Ez pedig éreztette hatását a bulikon is ahol elsősorban kis létszámú, de családias hangulat uralkodott,néhány nagyobb szabású kivételtől eltekintve. Hiányzott tehát egy rendszeresen szervezett, komplett arculattal rendelkező sorozat,amely hétről hétre, vagy hónapról hónapra igyekezett volna összerántani a helyi arcokat egy jó party erejéig. Érdeklődés pedig volt, de kénytelenek voltunk a fővárosba járni, ha aktuális, jól kivitelezett bulin akartunk szórakozni. Mi pedig ezt az űrt kívántuk megtölteni a Microforms-szal. Bemutatni a hazánkban tevékenykedő aktuális, befutott és kevésbé ismert, de feltörekvő dj-ket, producereket a soproni közönségnek. Az emberek hamar tudták miről van szó, látták mit akarunk, hogyan tesszük, ez pedig szimpatikus volt szinte mindenki számára. A jó zenék, a jó hangulat, a jól választott vendégek és a közvetlen kapcsolat közönség és szervezők között csodálatos eredményt produkált, méghozzá a város és vonzáskörzetének egyik közkedvelt sorozatát.
A csapatot szervesen ketten alkotjuk L.A.S.-szal, ez az idők folyamán nem változott, és terveink szerint nem is fog. Nyilván az első perctől kezdve állnak melletünk emberek, akik valamilyen módon segítenek bennünket. Közülük elsőként Varga Csabi barátunkat említeném meg, aki az apróbb háttérsegítségek mellett a korábbi honlapunkat készítette, tavaly december óta pedig a bulik ötletes flyereinek kreátora. Továbbá szorosan kapcsolódik hozzánk a Visitors Visions látvány brigád, akik tavaly márciusi csatlakozásuk óta elengedhetetlen részei a Microforms-buliknak. Főnök pedig végképp nincsen, a dolog fifty-fifty köztünk minden tekintetben.
Ami a nevet illeti, csupán fantázianév a Microforms, de ha minden áron bele akarunk sulykolni valami mögöttes jelentést, akkor mondjuk a “kis formáció” talán éppen találó ránk nézve, de ez már csak utólagos teória;)

-Hol szerveztétek / szervezitek a bulikat?
-Átlagosan havonta szervezzük a bulikat. Az első néhány est az akkor még működő Holiday nevű helyen ment. Indulásnak tökéletes volt, de a váltás elengedhetetlennek bizonyult. Tavaly márciusban átköltöztünk Sopron egyik legkedveltebb underground klubjába, a Hangár Music Garden-be. Itt már nagyobb létszámú, és kellően jól szervezett összejöveteleket bonyolíthatunk. Minden feltétel adott a komoly munkához, és külföldi vendégek bookolásához.

-Milyen extrákkal találkozik a közönség egy Microforms partyban, amitől mindenki tudja, hogy az kifejezetten a TI bulitok?

-Extrák tekintetében elsősorban a már sokak által pozitívan véleményezett hangtechnikát jegyezném meg. A klub rendelkezik ugyan komplett hangrendszerrel, nem is rossz teljesítményűvel, de nélkülözhetetlennek tartjuk a még jobb hangzást, ami a bulik egyik legfontosabb eleme. A vizuál nem számít ma már kuriózumnak még vidéken sem, de azért igyekszünk néha itt is extrázni egy kicsit a projektorok és a vetítők számának növelésével, kombózásával. A közelgő születésnapi bulinkon e tekintetben is kiugrásra készülünk.
Korábban extra volt már maga a belépés is, köszönhetően az akkoriban jegyet szedő lányoknak, akik gyakorlatilag már az érkezők első pillanatait bulivá varázsolták:) Utólag is köszönet a segítségükért!
Legnagyobb extrának ugyanakkor a bulik hangulatát tartom. Csodálatos közönségünk van, akikért igazán érdemes csinálni ezt az egészet. Övüké a legnagyobb reszpekt!

-Mivel készültök a szülinapi bulira?
-Szeptember 22-én kerül sor a 2. szülinapi bulira megszokott helyünkön, a soproni Hangárban.
A neves alkalom kapcsán úgy döntöttünk, hogy összedobjuk az eddigi legkomolyabb bulit. A fellépők sorában a svájci Optiv, a jól ismert Cause 4 Concern oszlopos tagja, aki az utóbbi időben szólóban producerkedik, amíg a C4C album csendben készül, valamint Red Light nevű kiadóját igazgatja. Ő nem mellesleg 2 éves dj szünet után áll először pultba nálunk és a kecskeméti Autorun-nál, akiknek ezúton is köszönjük a támogatást a bookinghoz. Optiv a szintén svájci Axiommal érkezik majd, aki egy frisebb arc a nemzetközi dnb-ben, áttörését egy éppen Optivval közös zene hozta meg, első megjelenése pedig az imént említett Red Light kiadón látott napvilágot, azóta pedig sorra jegyzi 12″-eseit a legnevesebb labeleken. Nem mellesleg néhány hónapja fergeteges szettet produkált az Autorun csapatnál, érdemes lesz tehát rá odafigyelni! A bulit a hazai szcénából a Mindscape formáció egyik fele képviseli, aki a hamarosan megjelenő, Black Lotus című szerzői albumukat prezentálja majd.
Látvány tekintetében egy minden eddigit felülmúló összeállítást tervezünk, amelyben a jelenlegi tervek szerint 4 projektor, és 4 diavetítő szerepel, mindez olyan összeállításban, és elhelyezésben, amely különös atmoszférát kölcsönöz majd a helyszínnek.
Mindez tehát szeptember 22-én, a soproni Hangárban, várunk minden igazi dnb fant!

-Mi volt a legnagyobb party-élményed?
-Hú, kettőt és könnyebet légyszi:) Nagyon sok jó élményem van, nem tudok egyet választani. A régi Cinterip-bulik (főleg a pancsolósak – Rudas, permet party a Szigeten) mindenképpen kedvencek. Egy 2004 eleji fejszaggató AAD buli az A38-on Elite Force-szal, egy 2005-ös osztrák fesztivál könnyű Richard Dorfmeister + mc Suga B szettje felejthetetlenek maradtak. Hogy dnb-ről is szó essék, a régi Olof Palmés Nowsound!-okat nagyon kedveltem, Bladerunnaz bulikról is vannak maradandóak, meg hát volt mindenfelé sok őrület:)

-Milyen stílusú zenéket játszol mostanában?
-A nagyon buta clownsteppen és a túl száraz technon kívül szinte mindent. Legszívesebben még mindig “lendület-liquidet” játszok, de ez sokáig önmagában nem működőképes, a közönség nagy része a keményebb zenékre indul be. Ezzel egy szintig tartom is a lépést, de itt is keresem a dallamot, a játékot, a finomságot, az érzelmet. Nem szeretem a nagyon lélektelen zenéket. Nagyon szívesen játszanék kis klub esten mély,beszélgetős,háttérzenéket, ami abszolút nem táncorientált. Könnyű, vidám témáktól, a mély lüktetőn át az érvagdalós depresszívig. Erre egyelőre nincs lehetőségem sajnos. De ami késik, bizonyára nem múlik:)
Nektek most egy kicsit gondolkodósabb, otthoni hallgatásra való minimixet csináltam. Van benne technoid, kis funk, pici neuro is, főként régebbi zenékből, amikhez általában szívesebben nyúlok vissza.

-Otthon milyen zenét hallgatsz?
-Többnyire azokat,amiket bulikban is, hisz ez alapján veszek lemezeket, és ezek állnak hozzám legközelebb. De hangulatfüggő persze, mint mindenkinél. Stílushatárok nélkül. Pink Flyd-tól a Trentemoellerig, a Thievery Corporation és Kruder & Dorfmeister vonaltól a tech-house-ig, amit csak megkívánok. Nagyon szeretem a filmzenéket is, egész különös hangulatba tudnak repíteni.

-Kedvenc dj-d? Kedvenc producered? Kedvenc kiadód? Kedvenc lemezboltod?
-Dj-ként talán Matrix szelektál az ízlésemnek leginkább megfelelően, és a saját munkáit is imádom, főleg a régebbieket. Itthonról a Longman és Bratwa páros visz egy olyan vonalat, ami nagyon közel áll hozzám. Bal stílusa tetszik még nagyon, mióta átállt ezekre a mélyebb zenékre. A Different Drum bulik nagyon nekem valók lennének, de sajnos manapság nincs sok lehetőségem utazgatni partykra.
Abszolút kedvenc producerek Logistics és az örökzöld Klute. Előbbi képviseli azt a vonalat, amit legszívesebben játszok/hallgatok, Klute számos zenéje pedig a számomra legnagyobb érzelmi töltöttséget hordozza. Az általa igazgatott Commercial Suicide kiadó megjelenéseit pedig kiváló érzékkel válogatja, elég széles zenei palettán mozogva, melyek zöme nagy favorit nálam. Másik kedvenc kiadóként bizonyára nem meglepetés, ha a Hospital-t mondom. 11 éves múltjával, és több, mint 100 megjelenésével, köztük rengeteg jó muzsikával elévülhetetlen érdemet szereztek. Aki drum&bass-t valaha hallgatott, nem mehetett el a kiadó neve mellett, liquid-kedvelők körében pedig biztos van mindenkinek pár személyes kedvence a kiadványok közül.
Lemezboltok közül egyértelműen a Deep, mert jó a választék, hamar ott vannak a friss dolgok, de Bp-en nem járok gyakran, külön ezért utazni körülményes és költséges, így kényelmesebb és egyszerűbb a netes rendelés a külföldi webshopokról.

-Mi a véleményed az általad képviselt irányzat hazai és nemzetközi helyzetéről? Múltja, jelene, jövője?

-A régmúltat hagyjuk, nem voltam ott, nem tudom, de bizonyára innovatívabb volt, mint napjainkban. Szerencsés volt, aki ott lehetett a kezdeteknél. A partyk atmoszférája, a közönség összetettsége és minősége eredetibb lehetett a mainál. Én ennek sajnos már csak az utószelét csíptem el annak idején.
Manapság soha nem látott mainstreamitást ért el a drum&bass; tv-k, rádiók spotjaiból jungle folyik, sok éve rock zenei eseményként induló fesztiválok programjainak szerves része a dnb, sőt éjjel-nappal találni dobbasszust kürtölő sátrat, egyszóval nem kimondottan underground dolog már ez. A hallgatók/partyzók tábora kiszélesedett, ami a tömegigényeket kielégítő slágerzenék elterjedését vonza maga után (vagy éppen fordítva?).
Az átlagkorosztály drasztikus csökkenése a bulikon rég lerágott csont, ki-ki döntse el, hogy ez probláma-e, vagy sem, mindenesetre onnantól, hogy ez az idősebb generáció “kirekesztését” eredményezi, már alapvetően gond, és számos egyéb (nem feltétlen pozitív) hatással jár. Ebben mondjuk szerepet játszik a zenei trendek változása, de ez egy oda-vissza ható dolog.
Gyakran temetik a drum&bass-t, merthogy nem tud megújulni, csak a különböző stílusok fúziójából, más zenék mintázásából és a régi zenék újraértelmezéséből születnek új trackek. Én ennyire nem látom vészesnek a helyzetet, hisz ma is vannak nagyon jó ötletek, a hangzás folyamatosan változik, és bár sok a hasonló zene, van miből válogatni.
Amíg találok az új zenék közt olyat, ami tetszik, addig én nem vészkiabálok. Rengeteg ugyan az említésre is méltatlan kiadvány, de hát legyen. Legfeljebb nem veszem meg.. Valakinek csak tetszik, majd, az megveszi, ha meg nem, majd fő a kiadó és a producer feje, az enyém nem. Hogy helyettük sokkal színvonalasabb zenéket lehetne megjelentetni, már inkább gáz, hisz rengetegen írnak zenét, nagyon sok jó track marad kiadatlan.
A hazai drum&bass régóta központ a nemzetközi térképen; az erős partyéletnek és a sikeres producereknek köszönhetően folyamatosan figyel ránk a külföldi elit. Utóbbi tekintetben minden eddiginél sikeresebbek vagyunk. A single-ök után sorra jelennek meg szerzői albumok a legnevessebb külföldi labeleken. A Tactile pedig végképp beérett; a tavalyi album után idén elindult saját kiadójuk Tactile Vinyl néven, mely az egyetlen megjelenést könyvelő Subscope után a második hazai, minden bizonnyal életképesebb kiadó (egész biztosan, hisz a megjelent 001-es címkét követően már a 002-es is signolva van:). Ezúton is sok sikert a srácoknak!
Partyk tekintetében a főváros változatlanul kényeztet hétről hétre a a legnagyobb nevekkel, de ez már nem újdonság. Ami talán említésre méltóbb, hogy a vidék évek óta tartó felzárkózása is szilárdul. Gyakorlatilag a legkisebb településeken is vannak már helyi szerveződések, néhány város pedig nagyon sokat erősített pozícióján az utóbbi években, így Kecskemét, Dunaújváros, Eger, csak hogy a legkiemelkedőbbeket említsem. Ezen a téren jó eséllyel további fejlődésre lehet számítani a következő években.
Egyébiránt a jövőt megjósolni sajnos nem tudom, találgatni nem akarok, nincs is olyan mérvű rálátásom, főleg a nemzetközi színtérre.
A hazai helyzet mindenesetre bíztató, nincs tehát OK AZ AGGODALOMRA;)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Ezt is ajánljuk

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére