Újrainduló DVD sorozat és nyári programok a Filmarchívumtól

Dargay Attila két rajzfilmjével és Bódy Gábor Psychéjével indul újra a Magyar Nemzeti Filmarchívum DVD-sorozata.

Dargay Attila két rajzfilmjével és Bódy Gábor Psychéjével indul újra a Magyar Nemzeti Filmarchívum DVD-sorozata. A nyár folyamán a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum számos szabadtéri helyszínen is filmes programokat kínál az érdeklődőknek.

Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező június 20-án lenne 90 éves. Az évforduló tiszteletére digitálisan felújítva DVD-n újra megjelenik a rendező két klasszikusa, a Vuk (fenti képen), valamint a legnézettebb magyar animációs film, a Lúdas Matyi. Az Urániában június 18-án Vuk-nap lesz kiállítással, gyermekprogramokkal, animációs műhely-foglalkozással, vetítésekkel és pódiumbeszélgetéssel. Június 22-től a Pannonia Entertainment forgalmazásában a Vuk országszerte visszatér a mozivászonra is – tájékoztatta szerdán a Filmalap közleményben az MTI-t.

Az újrainduló DVD-sorozat harmadik darabja Bódy Gábor Psychéjének háromlemezes, rendezői változata. A Weöres Sándor verses elbeszélése nyomán készült filmben a rendező összekapcsolta a 18. századi cigány grófnő, Lónyay Erzsébet, a tragikus sorsú drámaíró, Ungvárnémeti Tóth László és a fantaszta Zedlitz báró történetét. A szerelmi háromszög mögé Bódy másfél évszázad szellemtörténeti ívét rajzolta fel a felvilágosodástól az 1920-as évekig.

A film digitális felújítása Hildebrand István operatőr közreműködésével készült. A kiadvány akadálymentesített, angol feliratos és különleges extrákat tartalmaz. A sorozatban az év végéig további mintegy 20 egyedi DVD jelenik meg, beleértve az újrakiadásokat, de olyan újdonságokat is, mint Radványi Géza 70 évvel ezelőtt forgatott Valahol Európában című filmje. Az idén 100 éve született Fábri Zoltán és Dargay Attila művei díszdobozban is megjelennek.

A Filmarchívum célja, hogy minél több helyszínen, minél szélesebb közönséghez juttassa el a magyar filmes örökséget: nyári fesztiválokon és a kertmozikban is láthatók lesznek klasszikus magyar filmek.

A Budapest Rooftop Cinemában a Magyarok a háztetőn című sorozatban sikeres magyar filmeket is vetítenek, látható lesz többek között A tizedes meg a többiek, a Mephisto, A tanú és a Szaffi. Június 17-én újra a gyalogosoké lesz a Szabadság híd. Éjféltől a Budapest Secret Cinemával közösen egy rég nem látott magyar film, a Kabos Gyula, Turay Ida és Páger Antal főszereplésével 1937-ben készült Pesti mese (alsó képen) lesz látható Gaál Bélától, a Meseautó rendezőjétől.

A Kobuci kertben hétfő esténként hat héten át nyáresti mozik várják az érdeklődőket. A sorozat két régi magyar filmsikerrel indul, a vetítésekhez beszélgetések kapcsolódnak: június 19-én a Meseautó (1934, Gaál Béla) előtt Réz András filmkritikus, 26-án a Tanulmány a nőkről (1967, Keleti Márton) előtt a rendező lánya, Keleti Krisztina lesz a vendég.

A múzeumok éjszakáján Siófokon a Csárdáskirálynőt vetítik (Szinetár Miklós, 1963).

A Bánkitó Fesztivál műsorán lesz Hajdu Szabolcs ritkán látható korai filmje, a Tamara. A kapolcsi Művészetek Völgyében 16 milliméteres filmszalagról pereg majd kilenc magyar mozifilm, délelőttönként pedig a legifjabbak ismerkedhetnek játékos formában a celluloid és a filmvetítők világával. A Sziget fesztivál közönsége 12 vetítésen találkozhat a Filmarchívum angol feliratos kincseivel, emellett Táborfalva és Balatonszemes kertmozijában is klasszikus magyar filmek lesznek műsoron.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére