Trónok harca: bakiparádé [VIDEÓ!]

A pazar látvány és az elképesztő filmes megoldások közé becsúszott itt-ott egy kis hiba...

Látványos, monumentális, izgalmas. Ezek a jelzők jutnak először eszünkbe a méltán népszerű Trónok harca sorozat kapcsán. Mégis, a pazar látvány és az elképesztő filmes megoldások közé becsúszott itt-ott egy kis hiba…
Lehetséges, hogy a fordulatokkal teli történet és a bravúros megjelenítés a mi figyelmünket is eltereli, de szerencsére akadtak olyan szemfüles nézők, akik kiszúrtak egy-két meglepő és meghökkentő részletet, amelyeken érdemes egy kicsit elidőznünk.

Trónok harca
Kezdjük talán egy tipikus filmes melléfogással, ami a sorozatot is utolérte. Már megszokott látvány a képkockákon a zilált helyzetekből bámulatos eleganciával kikeveredő hölgy szereplő esete, akinek az adott rendkívüli szituáció kellős közepén meg sem mozdul egyetlen haja szála sem. A tökéletes smink és hibátlan frizura ilyenkor sok női néző számára irigylésre méltó lehet, de magyarázza meg valaki, hogy miközben Daenerys egy hatalmas sárkány hátán – irtózatos sebességgel – szárnyal, miért csak pár tincs haj kócolódik össze a fején?
A szereplők megjelenésével kapcsolatban alkalmanként ennél jóval elgondolkodtatóbb megoldást is választottak a készítők. Gondoljunk csak bele, mi indokolhatja, hogy egy szereplő pár év alatt kétszer annyit öregedjen? Tommen a könyvek szerint a történet elején 7 éves; az őt alakító Callum Wharry az első két évadban valóban nagyjából ennyinek is néz ki. Később azonban a szerepét átvette Dean-Charles Chapman. A színészváltás érthető volt, hiszen Tommen a sztori szerint komolyabb szerepet tölt be az eseményekben, ugyanakkor az már kevésbé világos, hogy miért egy, a húszas éveihez közelebb álló művész alakítja a karaktert. Így elég látványos lett a megkomolyodás, talán túlságosan is.
Ha már a tipikus hibáknál tartottunk az előbb, akkor torpanjunk meg egy pillanatra a jelenetekbe nem illő tárgyaknál. Nincs annál viccesebb, mint amikor a felkavaró képkockákon épp hatalmi harcok folynak a fantasy-ban, és a legdrámaibb jelenetbe bekerül egy technikai eszköz, nevezetesen egy laptoptöltő. Pedig megtörtént! Az ötödik évad végéig Stannis Baratheon a sorozat egyik fő alakítója volt. Aztán pont a legfőbb támasza vitte a legnagyobb tévútra, a vége pedig csúfos vereség lett Deres falai alatt. Stannis halálának szívszorító jelenetében éles szemű bakivadászok szúrták ki az oda nem illő tárgyat. A laptoptöltő formájú tárgy azonban bizonyára mégsem az volt, ami; de nem sokkal jobb a valóság: nagy eséllyel a hangstáb egyik munkakelléke volt a jelenet felvételekor.
Ha már a technikánál tartunk, vegyünk elő egy másik tantárgyat is, ez pedig a kémia. Nos, a készítők kicsit korrepetálásra szorulnának, már ami az olvadáspont témakörét érinti. Az első évad egyik legemlékezetesebb pillanatát Viserys Targaryen halála jelentette. Az egykori Őrült Király utolsó életben maradt fia a friss sógorát tudta úgy felidegesíteni, hogy az olvadt arannyal „koronázta” meg. Az aranyat Khal Drogo övdíszeiből olvasztották össze egy tábortűz feletti kondérban. Az arany olvadáspontja pedig 1064 Celsius-fok, míg egy masszívabb tábortűz is csak maximum Celsius-400 fokig melegszik fel. Különös, ugye?

Végül még egy mókás jelenet… Az éles fegyverek használata természetesen tiltott a forgatásokon, ugyanakkor azért az nem tűnik olyan nagy elvárásnak, hogy élethű replikákat használjanak, különösen egy ilyen színvonalas produkcióban. Néha azonban mégsem sikerül a valóságnak megfelelő eszközöket használni a csatajelenetekben. A sorozat egyik legemlékezetesebb ilyen jelenetében Havas Jon felpattant a lovára és kétségbeesetten Rickon segítségére sietett. Az oldalán található kard azonban alkalmanként furcsán lifegett az oldalán, holott éppen hogy kiemelt szerepe volt a fegyvernek a sztoriban, hiszen a történet szerint Jon kardja valyriai acélból készült. Ehhez képest inkább vicces volt, mint egy tökéletes, masszív és félelmetes fegyver.
Van még ezeken kívül még jópár elgondolkodtató melléfogás a fantasy-ban, de alapjaiban véve vitathatatlan, hogy a sorozat egésze mellett eltörpül az a néhány vicces pillanat, amikor észlelünk egy-egy ilyen tévedést, hiszen a sztori és a látvány magával ragadó. Nem véletlenül szerzett a Trónok harca világszerte oly sok rajongót magának, akik könnyedén szemet hunynak az efféle bakik felett, sőt, inkább jót mulatnak rajta.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére