Ronil Caine: Lilian

Technokrata Bibliai csavarral hódít az év magyar sci-fije

2016. 10. 06. 12:51 - Vékony Orsi
Kezemben éppen az első Ronil Caine regény. A megbízhatóan furmányos észjárást sugalló írói álnév mögött egy Margó-díjra jelölt magyar úriember tevékenykedik...

NYERJ DEDIKÁLT KÖNYVET ITT!

 

Kezemben éppen az első Ronil Caine regény. A megbízhatóan furmányos észjárást sugalló írói álnév mögött egy Margó-díjra jelölt magyar úriember tevékenykedik, aki első regényét elképesztően erős high-conceptre építette. Caine ugyanis egy tollvonással a szórakoztatóipar szolgálatába állítja a klóntechnológiát, ami tulajdonképpen a leginnovatívabb bordély-hálózatot hívja életre, ami valaha csak létezhet a Földön. Innen indul az üldözős thrillerbe torkoló történet.

Történet: Mr. Turner megkísértése

A nem olyan távoli jövőben járunk, Japánban, ami egyébként is a kicsit gyomoridegen furcsaságok és szuperpajzán ötletek országa. Keresve se lehetne találni jobb helyszínt arra, hogy útnak induljunk Mr. Turner, egy kiégett és nagyon milliárdos üzletember (talán) végső megkísértésére.

Mr. Turner, a fickós 40-es éveinek sarkát taposó agglegény nem az a fajta, akit csak úgy fel lehetne csigázni egy jó marketingszöveggel – gondolnánk. De hogy mi minden rejlik egy ember lelkében, azt csak az ördög tudja igazán.

Ronil Caine: Lilian

Az ördög szerepét pedig ebben a történetben vastagon kiosztották: nem más játssza, mint a világ legjobb sales-ese, egy Olivier nevű (félig japán) aranyifjú. Olivier okos és tűpontos kardként vágja át magát az amerikai minden ellenérzésén. Fegyvertárában szerepel többek között egy ultrakényelmes fotel és a visszautasíthatatlan áru: a világon bármelyik ember tökéletes és funkcionáló másolatát legyártják, amivel szemrebbenés nélkül rendelkezhet.

Nyilván, ahogy Turner is, ilyenkor a legtöbben rögtön egy megközelíthetetlen hírességre gondolnak, és ha ez megtörtént, akkor már nincs visszaút. A gondolat egy igazi „Shut up and take my money” dologgá növi ki magát, Turner pedig megszerzi Liliant.

Lilian, azaz a címszereplő valójában egy tökéletes testű fiatal színésznő, aki a pályája elején van még, de már az „A” kategória közelében, és valószínűleg olyan messze Turner világától, amennyire messze egy tehetséges és a lehetőségekhez képest romlatlan huszonéves csak lehet.

Az angyali Lilian pontosan ugyan olyan angyali másolata viszont belép Japán üdülőparadicsomába, Hayamába, ahol a Fuji fölé ül esténként a lenyugvó nap, és a nagy tökéletesség közepén egyszer csak elszabadul a pokol.

Stílus: természetesen maga az ember

Caine szokatlanul szenvtelen mesélő, ugyanakkor erőteljes kulturális utalásokkal, szép karakterépítéssel, finom részletekkel gazdagítja a történetet. A célozgatások végül pedig beérnek; Caine elegáns csavarral csapja le a saját labdáit, úgy passzolja vissza az olvasónak további emésztgetésre. Végeredmény: a Liliant nagyon fogjuk szeretni.

Eredményhirdetés: megéri a pénzét

Annak ellenére, hogy Ronil Caine (szerintem) a legértékesebb kártyáját már az elején kijátszotta, magabiztos kézzel terelgeti a szereplőit, izgalmasan hozza be a mellékszálakat – épp csak véletlenszerűen kifecsegve. De jobban tesszük, ha minden szavára figyelünk (lásd a fenti bekezdést), mert a Lilian nem termel zsákutcákat.

+1 érv a regény mellett: rettenetesen jó életbölcseleteket ír le, mint a „(…) hiába tud akármilyen jól főzni az ember, és hiába van pénze, hogy bármelyik étteremben ehessen, van olyan nap, amikor pizzát kell rendelni.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére