Szabadulószoba mélyén egy rossz film bujkál

A jó alapkoncepció és a néha egészen látványos jeleneteken kívül sajnos a Szabadulószoba többet nem tud felmutatni.

Tyler 30. születésnapja alkalmából összeül a baráti társaságával és a nőjével egy vacsorára. A baráti társaságon belül megbúvó buta szerelmi pentagram mellett azonban másra is fény derül! Szerelme főhősünket egy tucat szabadulószoba jeggyel lepte meg. Ennek örömére pedig útra is kelnek vacsora után, hogy játszanak egy jót. Azonban lassan ráeszmélnek, hogy ez nem is játék.

Hát, leírhatnám részletesebben a történetet, de akkor többet foglalkoznék vele, mint a forgatókönyvírók. A sztori ezer sebből vérzik. Az igazság szerint megdöbbentő, hogy még mindig jönnek ki ilyen filmek.

Kezdjük a történettel. Egy brutális és vérre menő szabadulószoba tökéletes horror alap. A baj vele egyedül az, hogy igen fűrészes a koncepció, de egy kis kreativitással ezt el lehetett volna simítani. Annak hiánya miatt viszont egy se nem érdekes, se nem leleményes köntösbe tekerték az alkotást.

Tipikusan az a horror ez a “film”, amin minél tovább gondolkodik az ember, annál nagyobb baromságnak tűnik. Teljesen irreális, ahogy a főgonosz elcsábítja az áldozatait „játszani” kb egy guerilla reklámkampánnyal.

Jó, hát ha a történet nem jó, legalább az ijesztések igen? Nos, működni működnek, de ezek sem túl eredetiek. Hirtelen lesz véres a film, és a díszlet is egész pofás, de ezeket a durva és drámai jeleneteket már láthattuk máshol is, hasonlóan. Itt megjegyezném, hogy a 16-os karika a filmnek nagyon kevés.

Azért van itt emberpép.

És akkor a mélypont: a karakterek. Van itt megcsalás, folyton hetyegni akaró vicces, de buta pár, meg elhidegült házasok, akik egymás agyára mennek. Mindenki flúgos, olyan mintha a Monty Python társulatát zárták volna be egy órára.

Mindenki sablon, de még annak se jók. A társalgások egyáltalán nem valóságosak, sokszor igen kínosak. Senkise hiszi el, hogy akiket a vásznon látunk, azok valakik. Nem lélegeznek a karakterek, inkább hörögnek és fuldokolnak. A félresiklott házasok konkrétan egy centire vannak folyton attól, hogy egymást agyon verjék.

És ha ez mind nem lenne elég, film arcpirítóan húzza az időt. Nagyon lassú és vonatott az első harmada, ráadásul teljesen céltalanul. A horrorfilmeket néha rossz nézni – a véres és durva vagy ijesztő jelenetek miatt – de ez a film ezeket leszámítva is fájdalmas élmény.

Nincs mentsége a Szabadulószobának: noha jó az alapötlet, néha igazán látványos és a bezártság érzetét végül is megkapjuk, sajnos nagyon buta mű. A történet zavaros, a karakterek még inkább, az egymás közötti feszültség debilül van felépítve, a társalgások veszett kínosak és még alkalomadtán vonatottak is.

Egész éjjel nem aludtam… mármint a film előtt.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére