Renegátok: Filantróp kommandósok kincsvadászata

2017. 09. 09. 20:46 - Szécsényi Dániel/filmtekercs
A Renegátok egy újabb példa rá, hogy az európai Hollywoodot középszerrel akarja elhozni nekünk, nem pedig kimunkált, igényes filmekkel.

Luc Besson már elfelejtett írni, vagy csak nem akar – de attól még csinálja. A Renegátok egy újabb példa rá, hogy az európai Hollywoodot középszerrel akarja elhozni nekünk, nem pedig kimunkált, igényes filmekkel.

Az amerikai-francia koprodukció a Valeriannal idén nagyot bukó Luc Besson és társírója, Richard Wenk forgatókönyvéből készült. Középpontjában egy elit kommandós csapat áll, akiket Boszniába vezényelnek ki a 90-es évek közepén zajló háborúba, hogy a rendfenntartásban és titkos akciókban segédkezzenek. A tökös amerikai legényekből álló csapatot azonban nehéz kordában tartani, mert hajlamosak önfejűen cselekedni és direktívára fittyet hányva akcióba lendülni a küldetések megoldása érdekében. Egy alkalommal azonban tudomást szereznek egy eltűnt náci aranyszállítmány hollétéről, így elhatározzák, megszerzik azt részben önmaguk, de főképp a helyi közösség számára.

 

Renegátok

Steven Quale rendezte a filmet, akit azért kedvelek, mert remek látványt képes kihozni alacsony költségvetésből. Két korábbi munkája, a Végső állomás 5. és A vihar magja egyáltalán nem nagy címek, de ha a CGI-ról van szó, az kifogástalan bennük. Nincs ez másképp a Renegátoknál sem, sőt talán ez a legnagyobb erény is. A közelharci jelenetek még kapkodósak, de a totálok, a robbanások és a film utolsó harmadában zajló víz alatti szekvencia egyaránt remekül néznek ki. A Renegátok legnagyobb ötlete ugyanis, hogy a zsákmányt a víz alól, 30 méter mélyről kell felhordani. Önmagában ez a helyzet rengeteg feszültséggel jár, de a karfát sajnos nem fogjuk szorongatni.

Hőseink útjába ugyanis semmilyen különösebben megerőltető konfliktust nem pakoltak. Minden nehézséget villámgyorsasággal megoldanak, vagy ha nem is rögtön, de egy kiadós piálás után jutnak eszükbe a legjobb ötletek. Nem tolja előtérbe a film saját antagonistáját se, ugyanis a kommandós csapat tagjain nem fog a golyó. Egy pillanatig nem gondoltam, hogy bármelyiküknek megsérülhetne akár a fülcimpája is. Így a fináléban nálam az izgulós körömrágás helyett a csalódott sóhajtozás maradt. Hiába a háborús közeg vagy a kincsvadászattal járó komoly kihívás, csupán egy kölyökklubos Expendables marad az egészből. Meglepetésemre olyan színészek játszanak a mellékszerepekben, mint J.K. Simmons vagy Ewen Bremner.

 

 

 

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére