Raktáron a művészet

Kortárs művészet raktárkapukon
Az én szememben kevés dolog között van ekkora különbség, mint a konzervatív multik és a szabadszellemű street art között. Az Euro Mini Storage és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös, fiatal művészeket támogató pályázata megteremtheti a hidat a két véglet között.

Pokoli meleg és majdhogynem világvége távolság. Rossz ómen. A messzeségben lassan felbukkan a magenta – fehér óriás garázs, majd lassan körvonalazódnak a fiatal művészek is. Érezni lehet a festékszagba itatott new wave undergroundot. A kortárs festészet különböző fajtáit sorakoztatja fel a hét kiválasztott pályamunka. Az egyik nagy előnye ennek a pályázatnak maga a tér és az emberközelisége volt. Előttünk kerültek fel a vonalak, a színek, az addigi üres felületek jelentést és tartalmat nyertek. A száraz piár szagú felkonferálás sajnos nem engedte, hogy elfeledjük, hogy mégis csak egy multi az esemény házigazdája. De sebaj, a plasztik szájízt gyorsan elnyomta a barátai hangulat, a kellemes fogadtatás. Az egyik felszólaló úr elmondta, hogy szeretné, hogy legyen még száz kapu, amit kifesthetnek. Mi szeretnénk, hogy legyen száz ilyen cég, hogy azok kapujára is varázsoljanak egy kis életet.

„Nem élem bele magam inkább” volt hallható a későbbi győztestől. Talán már csak ezért a pillanatért érdemes egy ilyen pályázatot kiírni. A vállalat 40-60-80 ezer forintot ajánlott fel a legjobb pályázóknak. A fiatal művészek kaptak egy remek lehetőséget, a raktár meg olcsó reklámot. Azt hiszem, ezt hívják igazán win-win situation-nek.

Már a megérkezés előtt kíváncsi voltam, hogy valami erőltetett, kommersz elegy képződik vagy valami jóleső eredeti, számunkra eddig ismeretlen érték. Világmegváltó dolgok ugyan nem történtek, de egy remek kezdeményezésnek lehettünk tanúi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Partyfotó

 • BALATON SOUND 2017: a legtöbb világsztár [FOTÓK!]

  A tavalyi, jubileumi év rekordját megközelítő, 154 ezer fős látogatószámmal zárt az idei Balaton Sound. NÉZZ PARTYFOTÓKAT!

 • Ilyen volt a VOLT 2016-ban! [FOTÓK!]

  Ott voltál de nem emlékszel? Megnéznéd mások hogyan buliztak Sopronban? NÉZZ VOLT fesztivál PARTYFOTÓKAT!

 • SZIGET 2015: Partyfotók!

  Ott voltál? Nem voltál? Nem emlékszel? KATTINTS SZIGET 2015 fotókért!

 • Gerilla művészet

  A nyugati társadalmakban a ’80-as és ’90-es években kezdett helyet követelni magának az úgynevezett street art, a kiforrott, de sémák közé beszorított képzőművészetek között. A kezdeményezés a fiatalok nyelvét beszélte, így gyorsan berobbant a köztudatba. Az utcai aktivizmus provokatív és szellemes, de a rendszer még mindig huligánok eszközeként tartja számon. Hazánkba kis késéssel jutott el, így az avatatlan szemek, avagy a publikum egyelőre nagy előszeretettel veszi egy kalap alá a tagekkel és graffitikkel. Hibásan.

 • Vadászok vadásznak a vadászokra

  Robert Rodriguez, Antal Nimród, Adrian Brody, Danny Trejo és a híres-hírhedt Ragadozó egy filmben. Vajon melyik elvetemült mozifanatikus nem nyalná meg a szája szélét eme prominens lista olvasatán? Kemény beszólások, rengeteg akció, egy fegyveres csaj, és a vadászat izgalma. Mozikban a Predators.

 • Laza…

  Végül a Scissor Sisters-t is elérte az a végzet, amit a Ta-Dah megjelenésekor már sejtettünk: ők is egy lesznek a sok egydalos bandából. A Night Work ugyanis az év legérdektelenebb albuma.

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére