Caligula

Ruttkai Éva színház (volt Szikra-metro mozi)

(Budapest, Teréz krt. 62.)
Albert Camus 1944-ben íródott darabját viszi színpadra most Mundruczó Kornél. A helyszín pedig a rendező és a díszlettervező döntése alapján egy érdekes, nyitható tetejű, nyolcvanéves épület lesz, a volt Szikra-metró mozi. A drámát mindösszesen két alkalommal rendezték meg itthon, utoljára 1986-ban. A világ legmerészebb gondolatát ismerheti meg az ember Caligulában, az eddigi legmerészebb rendezésben.

Camus vérengző teljhatalmú kényura: Caligula, egyben Róma császára, akit "nem elégít ki a világ úgy, ahogy most el van rendezve".
A darab kicsit Mundruczós szájízzel vizsgálja a már régen feltett kérdést, vajon mennyire lehet szabad az ember?
Caligula meg akarja mutatni a világnak a szabadság végeláthatatlan lehetőségeit, abszurdumait. Az akarat azonban könyörtelen és kiszámíthatatlan és Caligula tettei is ilyenek.
Az ő kielégületlensége kell, hogy beteljesedjen, ehhez pedig mindenképp egy őrültségre van szükség, valamire ami nem erről a világról való, azaz pontosan a lehetetlenre!
Caligula talán maga az őrültség, mindesetre korlátlan hatalma van, amit ő nagyon is tudatosan kezel, ugyanis ezzel akarja lehetővé tenni a lehetetlent. Ebben látja meg császári erényét, míg mások csak egy őrült szórakozását.
Úgy véli, végre felfedezte a hatalom hasznosságát: bármit megtehet, akár a szabadság határtalanságát is elérheti, akár a holdat is a kezében tarthatja. De mit kell tenni ehhez? Amit csak akar…fájdalmat, kegyetlenséget. Camus meghatározó alkotása, és Mundruczó karakterei érdekesen hozzák ki a tartalom zavaros és feszült hangulatát.
Mundruczót láthattuk már színészként, sikert vallott filmrendezőként és most, a tőle megszokott vízióit a színpadon is megmutatja. "Kellemetlen" karakterek, kényszeres színpadi mozgások, ezzel kelti életre a kaotikus emberi hangulatot és a lehetetlen félelmét!
A látványterv abszolúlt passzol a rendezés stílusával, minden részlet fontos szerepül szolgál a nézőben keltett érzésekben. Különös fények, fényrobbanások, leválasztott terek, üvegfal… és az egész terem misztikussága. Izgalmas színház a huszadik század irodalmának egyik legfontosabb alkotásában!
Ajánló az elmélkedőknek, az aszkétáknak, a fantáziálóknak, a könyörteleneknek és a Caliguláknak!

Rendező: Mundruczó Kornél
Caligula: Rába Roland
Caesonia: Wéber Kata
Helicon: Haumann Máté
A fiatal Scipio: Karalyos Gábor
Chaerea: Schneider Zoltán

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére