Gerhart Hauptmann: A bunda

Itt a bunda, hol a bunda? – tolvajkomédia két részben

Nemzeti Színház (Budapest)
Aktuális-e a XIX. századi naturalista tolvajsztori a mai valóságban? Gerhart Hauptmann: A bunda című 1893-ban született tolvajkomédiáját most Verebes István viszi színre a Nemzetiben, a legendás Törőcsik Mari - Bodrogi Gyula párossal, akik mellesleg már harminc éve nem játszottak együtt. Egy átlagos történet arról, hogyan tehetünk igazságot szegények és gazdagok között...

Abban a korban járunk, mikor a nagyurak szívják a szegény ember vérét, aki mégis túljár az eszükön. Akinek van, még többet akar, akinek nincs, annak furfanggal lesz… Lesz tűzifája, lesz pálinkája, lesz elhullt vad, és akár bundája is, miért ne lehetne? Főhősünk, Wolffné (Törőcsik Mari), a tisztességes mosónő igazi túlélő.

Igazgatja családja sorsát, és a falu életének szálai is az ő kezében futnak össze, így aztán sosem derül fény arra, hogy ki a valódi tolvaj. Hiába találja meg Krüger, a háztulajdonos- Bodrogi Gyula a saját tűzifáját, és jön szembe vele saját hódprémes bundája, Wolff mama mindig egy lépéssel előtte jár.

A lopások és feljelentések kavalkádjában a legfelsőbb hatalom, von Wehrahn elöljáró- Benedek Miklós végül ki másban, mint Wolffnében lel szövetségesére. A komoly tekintély és az élelmes verébasszony gondoskodnak róla, hogy "senki ne háljon rózsaágyban". A rendező szavaival élve: Törőcsik Mari "fantasztikusan édes humora" és Bodrogi Gyula született színpadi tehetsége sziporkázik a szegényes fakó parasztkunyhóban és a rideg szürke hatósági irodában.
Mi is a helyzet a mai magyar valóságban? Verebes István nem véletlen választotta Hauptmann legnépszerűbb drámáját.

Szereplők:

Törőcsik Mari, Papp Zoltán,

Benedek Miklós, Bodrogi Gyula,

Mertz Tibor, Újvári Zoltán, Varga Mária,

Hollósi Frigyes, Ujlaky László, Vida Péter

Díszlettervező: Kiss-Kovács Gergely
Jelmeztervező: Tordai Hajnal
Rendező: Verebes István

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére