Posztkommunizmustól a pop artig

Térj be a Ludwig Múzeumba 2015-ben is, megmondjuk, mit nézz...

Január 15-én sajtótájékoztató keretében mutatta be a Ludwig Múzeum a 2015-ös év tervezett kiállításait, melyek közül a néhányat mi is jó szívvel ajánlunk figyelmetekbe!

Január 16. és március 22. között tekinthetitek meg Ciprian Mureşan Egzisztenciátokat szerződés szavatolja című kiállítását. A román művészről elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy bár még a kommunista rezsim szülötte, felnőtt korára már egy új világban ébredt, s közös sorsunkat, a posztkommunista létet próbálja feldolgozni műveiben, hazája múltja jelene, de főleg jövője foglalkoztatja. Ő jelenleg a román kortárs művészet legkiemelkedőbb alakja, első ízben nyílik önálló kiállítása hazánkban, Genf, Berlin és a londoni Tate után.

A Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre a Zsigmond Vilmos fotói és filmjei című kiállítás. Kevesen tudják a világhírű magyar származású operatőrről, hogy valójában fényképésznek készült, 2015. április 12 – június 21. között az általa készített, s eddig még sehol be nem mutatott képeit tekintheti meg a publikum, így tiszteleg az intézet az idén 85 éves művész előtt.

Akit pedig a neo-akadémizmus hoz lázba, az is megtalálhatja idén a számításait, hiszen a szentpétervári Timur Novikov irányítása alatt szárnyra kapott irányzat alkotásai is megmutatkoznak júliustól szeptemberig, melyeknek fő céljuk, megkérdőjelezni és kifigurázni az akadémizmus szépségideáját.

Októberben pedig elszabadul a Pop! Ludwig Goes Pop egy Európa több városában is bemutatkozó kiállítás sorozat, mely nemcsak a pop art nyugati, hanem keleti aspektusát, alkotásait is felvonultatja, sőt kitér az irányzat 1960-as években alkotó magyar képviselőire is! Úgy hirdeti magát, mit az eddigi legteljesebb pop art bemutatására vállalkozó tárlat. A pop art pedig attól annyira izgalmas még ma is, hogy egy látszólag mindenki számára dekódolható, sőt ismerős nyelvet használ, olyan tartalmak közlésére, melyekre addig csak elvont művészeti ábrázolások voltak képesek. És hát lássuk be, valahol még ma is ezek a mechanizmusok működnek a művészet számos területein!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére