POP UP park nyílt Budapest szívében

Hullámvonalas felüdülés a Városháza parkban...

Innovatív és egyben művészi arculatváltáson esik át a Városháza park, Budapest egyik legfrekventáltabb belvárosi köztere. A jövő technológiája és modern közterületi megoldások teszik egyedivé az így megszülető POP UP parkot, ami igazi pihenőparkként ugyanúgy helyszíne lehet egy délelőtti megbeszélésnek, mint egy esti randinak vagy akár egy napközbeni, pár perces hűsölő üldögélésnek, miközben egy magyar fejlesztésnek hála, lemerült telefonunkat is feltölthetjük.

A Fővárosi Önkormányzat támogatásában megvalósuló POP UP park nem hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy ideiglenes városfejlesztési kuriózum.A térátrendezésfeladatával a nemzetközileg is elismertHello Woodot bízta meg a Főváros, akik eddig megismert munkáikhoz hasonlóan egyedülálló ötletekkel tervezték át a parkot. A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel karöltve kialakított „hullámvonal” mottójú installációjuk mozgalmas felületekkel egészíti ki és új közösségi funkciókkal tölti fel a tér meglévő elemeit, a fák lombjait bővítőárnyékoló vitorlák pedigtovább növelik a hűsölésre alkalmas területeket.A szezonális újratervezésben az aktív kikapcsolódásra vágyók igényeit kielégítő pingpong és teqball asztal is helyet kapott. További különlegessége a parknakegy magyar startup által fejlesztett speciális energiatermelő okosburkolat is. A napsugárzás energiáját elektromos árammá alakító, nagy szilárdságú edzett esztétikus üveglapokáltal védett Platio járólapok alkalmasak arra, hogy a járókelők azok segítségével feltölthessék mobiltelefonjaikat, laptopjaikat.

Az élő növényzetet és a növények intenzív fenntartását a FŐKERT Nonprofit Zrt. biztosítja a park területén, a 60 db növénytartó edényben díszfák, örökzöldek, cserjék és leanderek kaptak helyet. Komoly létjogosultsága van a városi környezetben a planténerek és mobilkerti megoldások alkalmazásának, főképp ott, ahol nincs lehetőség talajba növényeket telepíteni, jellemzően a talaj nagymértékű közműhálózattal való terheltsége okán.Ezek a növények jelentősen hozzájárulnak a városi mikroklíma alakításához, megfogják a port, csökkentik a zajterhelést, vizet párologtatnak.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a park átadásán elmondta, hogy a jövő technológiai megoldásai, valamint egyedi közterületi megoldások révén ez a program messze túlmutat önmagán és valódi közösségi teret hoz létre, játszva a tér adta lehetőségekkel, formákkal és a fa egyedi megmunkálási megoldásaival. A hely és a történet adja magát: egy zöld sziget a város szívében, ahol megpihenhetünk, ahol feltöltődhetünk.

A város vezetői remélik, hogy a park üde és hasznos színfoltjává válik majd a budapesti nyárnak, és hamar kedvelt tartózkodási helyévé a fővárosiaknak.Az ideiglenes oázisa tervek szerint az idei ősz beköszöntéig egészíti ki és alakítja még inkább használható közösségi térré a Városháza parkot.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére