Kihívás olyan bort készíteni, ami méltó a „Tokaj” névre, azaz annak a brand-nek a viselésére, ami messze földön híres és magas minőséggel párosul. Hörcsik Richárd borász, a Tokaj- Portius Pincészet tulajdonosa több, mint 10 évvel ezelőtt kezdte álma megvalósítását, amin most már családjával együtt dolgozik, kemény munkáját pedig díjnyertes borai koronázzák.
„Itt mindig küzdeni kell, újra fel kell állni, újra meg kell próbálni, mert egy évben csak egy dobásunk van.”
Richárd első generációs bortermelő, aki a szakma minden szépségét és nehézségét személyes tapasztalatból ismeri. 2003-ban kezdett el komolyan foglalkozni a borkészítéssel, a gyakorlati alapokat a Tokaji borrégió egyik meghatározó, modern borászatánál sajátította el. A „minden kezdet nehéz” mondás a borkészítésre is igaz, az évjáratok ráadásul minden évben kihívás elé állítják a borászt. Lelkesedését sem a kezdeti nehézségek, sem a 2010-ben a termés 90%-át elpusztító peronoszpóra-csapás sem törte le.
„Megtanultam, hogy a tudatosság milyen fontos egy jó bor megalkotásában.”
A jó bor készítésének alapvető feltétele, hogy a borász jól ismerje az adott termőterület minden lényeges tulajdonságát: a művelési módok mellett a talaj, a kőzetek, az éghajlat és a mikroklíma ismerete is elengedhetetlen. Ennek a tudásnak a megszerzése pedig csak részben lehetséges lexikális úton; a terep feltérképezése, megismerése akár évekig is eltartó tapasztalatgyűjtés eredménye.
A fiatal borász szakértelme és lelkesedése megmutatkozik a Tokaj- Portius Pincészet kiváló, díjnyertes boraiban. Magyar és nemzetközi versenyeken egyaránt bizonyított a Furmitage 2013 (Tokaj Borvidéki Borverseny: Champion-díj -2015; Vinagora: Arany – 2015; Challenge International du Vin: Arany: 2016) amely az idén hazánkban megrendezett, a világ legnagyobb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d’or borkülönlegességei között is helyet kapott. A Furmitage mellett a szintén 2013-as évjáratú, a dűlő után Kincsem fantázianévre keresztelt hárslevelű száraz bor is a pincészet büszkeségei között szerepel. (Díjak: Tokaj Borvidéki Borverseny: Arany – 2015, Vinagora: Ezüst – 2015).
A jövőben terjeszkedő borászat folyamatosan jelen van a minőségi borokat bemutató hazai és külföldi borfesztiválokon, borkóstolókon, de nedűikkel a Sárospataktól 3 km-re megtalálható pincészetükben is közelebbről megismerkedhetsz. A borkedvelők előtt nyitva álló pince – amelyet külföldi csoportok is szívesen látogatnak – a Gombos-hegyi pincesoron épült 2006-ban, egyszerre tradicionális és modern, kialakításánál a hagyományok ápolása volt az egyik leglényegesebb szempont. A névadó Robert Wojciech Portius fontos szerepet töltött be Tokaj-hegyalja történelmében, a XVII. századi lengyel borkereskedőnek köszönhető ugyanis, hogy Kelet-Európa megismerte hazánk ma világszerte ismert régiójának borait.
Aki borkészítésre adja a fejét az jól tudja, ebben a szakmában soha nincs megállás. A sikeres működés kulcsa a folyamatos fejlődés, a Tokaj- Portius Pincészet életében pedig számos terv vár megvalósításra. A pincészettel kapcsolatos hírekről Facebook oldalukon tájékozódhatsz, és azt is követheted, a közeljövőben mely eseményen találkozhatsz velük!
Hozzászólások