Nem sörözünk többet a gangon

Az egész város egy dologról beszél. Vannak, akik tesznek is valamit. A turista szezon kellős közepén elindult a pletyka: szeptember 1-jétől este tíz órakor be kell zárni azokat a VI. kerületi szórakozó helyeket, amelyek lakóházak aljában vannak, kivéve akkor nem, ha a ház lakói beleegyeznek, hogy nyitva legyen (de éjjel egykor  azért vége a mulatságnak)! Mi lesz a VI. kerületi szórakozóhelyek sorsa?

Kékesi Tibor az MSZP országgyűlési képviselője, a VI. kerület tanácsnoka, a rendelet előterjesztője az MTI-nek elmondta, hogy a szabályozás csak a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátó ipari egység és szórakozóhely csak este tíz óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Ez pontosan a következőket jelenti: este tíz után se étterem, se kiskocsma, se lokál, se kávézó, semmi nem lehet nyitva – engedélyek nélkül – Terézvárosban. Ha az úri közönség egy operaelőadást követően szeretne beülni az Andrássy úton vacsorázni, azt nem teheti meg, legalábbis este tíz után biztosan nem.

Természetesen nem a kisestélyiben vonuló asszonyok ellen hozták a rendeletet, hanem a diszkókból, innen-onnan hullarészeg, bemindenezett fiatalok ellen, akik kapualjakba ürítenek, üvöltve vigadnak, mulatnak bárhol. Erre a válasz – retorzió – persze nem egy ilyen rendeletnek kellene, hogy legyen, hanem a rendőrség hatékony fellépésének, de legalábbis konstruktív jelenlétének.

Képzeljük el Budapest VI. kerületét, tehát az Andrássy út és környékét, a Liszt Ferenc teret, a Jókai teret, a kis belső utcákat, a Nyugatiig minden szórakozó helyet, éttermet, hogy bezárnak. Ugyanis, ha este nem tarthatnak nyitva, akkor bizony a bevételük kilencven százalékáról le kell mondaniuk, ami azt jelenti, hogy akár be is zárhatják a boltot. Mi marad? Üres üzletek. Mosolytalan emberek. Kihalt utcák. Szellemkerület.

Sokan megfogalmazták már, hogy mit jelentene az, ha Budapest szívében elzárnák a vérkeringést. Most megmutatjuk azt, hogy ismert, közismert és köztudottan európai módon gondolkodó emberek miként vélekednek a “Kocsma rendeletről”, melyet nem vezetnek be, ha a civil kezdeményezések végre valahára elérik a céljukat.

Karafiáth Orsolya: Budán élek, de Pestre járok bulizni, ráadásul pont ebbe a kerületbe, mint mindenki más. Itt vannak a kedvenc helyeim. Ha ezeket este bezárják, akkor Budapest egy szar, unalmas város lesz, főleg, hogy ha itt megteszik, a többi kerület is követni fogja a példájukat. Egyébként is, ez így nevetséges: akkor már miért nem radikálisabbak? Alkoholtilalom meg kijárási tilalom!

Fabricius Gábor: Egy világváros jövője a kreatív fiatalok mennyiségétől függ. Kár lenne elüldözni bennünket Budapestről…

Réz András: Ez a város a hatalomiparosok minden igyekezete ellenére még mindig élhető. Ne hagyjuk, hogy ezt az életet kipusztítsák belőle furcsa egyedek, akik összetévesztik a koktélozókat a Moltov-koktélozókkal.

Sinya (Hajtás Pajtás): Arra azért kíváncsi lennék, hogy a berlini Kreuzberg, a barcelonai gótikus negyed, esetleg a párizsi Montmartre, a londoni Soho és a New York-i Greenwich Village, vagy Prága és Krakkó belvárosának alpolgármesterei vajon ilyen, és ehhez hasonlóan idióta rendeletekkel érték-e el azt, hogy a világ minden pontjáról özönlenek a turisták oda, az ott lakók meg fülig érő szájjal büszkélkednek a lakhelyükkel.

Török Ferenc (filmrendező): Egy olyan országban, ahol alig állnak már szóba egymással az emberek, a közösségi helyeket – legyen az klub, mozi, vagy épp terasz -, hol némi esély mégis nyílhatna a hétköznapi kommunikációra, szóval törvényi erővel ezeket a helyeket bezáratni, nem csupán szűklátókörű ostobaság; bűncselekmény.

Varga Livius (zenész): Szeretném, ha mindenkinek egyszerre mindig jó lenne, ezért javaslom a következőket: 1. A Pesti Broadway környékén ne lehessen színház után vacsorázni. Tessék otthon főzni. 2. A Párizzsal és Berlinnel vetekedő hírnevű szórakozó központ az ördög műve, ki vele a városból! Nem vidámság, turizmus, és élet kell Budapestre, hanem csend és nyugalom! 3. A város kapujába az Isten hozta Budapesten felirat helyett tessék kitenni: FELTÁMADUNK.

Winkler Róbert (főszerkesztő, Totalcar.hu): Hiába keresik a nénik kegyeit, a nénik nem hülyék, illetve nem úgy hülyék, ahogy önök gondolják, tehát a választást így is, úgy is bukják. Kétségbe esni azonban felesleges; amennyiben a csendháborítás ellen kívánnak tenni, nagyszerű eszköz áll a rendelkezésükre, úgy hívják: rendőrség. Írjanak ki hatmilliós tendert egy földgömb beszerzésére, és akkor a saját szemükkel látják majd meg: Budapest nem Kabul.

Persze az, ha a megmondó emberek nyilatkoznak ez ügyben, még közel sem jelent sikert, sok-sok vonalon kell elindítani a tiltakozást ahhoz, hogy valóban az legyen, amit a többség akar, amit az ésszerűség és a közös érdek megkíván. Ennek tudható be az is, hogy az Újkor Csoport az Alkotmány Bírósághoz fordult, és civil szervezetként megtámadta a rendeletet, amellyel a beadvány szerint, a kulturáltan szórakozni vágyók jogát sértik. Veszélyeztetik azt a közel háromezer (3000!) szórakozó helyet, vendéglátóegységet, étteremet, bárt, kocsmát, kricsmit (mindenki nevezze, ahogy kívánja), amelyek rengeteg adót fizetnek, mind a kerületnek, mind pedig az országnak. A Pesti Broadway éjszakai élete Budapest színfoltja, olyan mértékű turisztikai vonzerővel bír, amelyet egy ilyen rendeletnek a bevezetése szétrombolna, örökre. Szegényebb lenne a város, és nem csak élményekkel kevesebb, hanem sok forinttal, amelyet adóként fizetnek be a vendéglátók.

Az ANTROPOS.hu Kulturális Online Magazin a “Kocsma-rendelet” ellen foglal állást, és a kulturált alkoholfogyasztás és szórakozás mellett teszi le a voksát.


Kattints és nézz vidáman italozó fiatal budapestieket!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Gasztró

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére