Múzeumok éjszakája: Utcafesztivál előzi meg a Szent Iván éji programokat Debrecenben

Nagyszabású, háromnapos művészeti fesztivállal készülnek az idei múzeumok éjszakájára a rendezvénysorozat országos kiemelt helyszínén, Debrecenben.

Nagyszabású, háromnapos művészeti fesztivállal készülnek az idei múzeumok éjszakájára a rendezvénysorozat országos kiemelt helyszínén, Debrecenben – jelentették be a szervezők pénteken a Batthyány sétálóutcában tartott, köztéri installációk kihelyezésével egybekötött sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: az első PAD (Picnic & Art Debrecen) fesztivállal a múzeumok éjszakájának egynapos programjait szeretnék kibővíteni olyan formában, hogy kulturális helyszínekké teszik és szimbolikusan összekapcsolják a város köztereit, mint ahogy tervezik azt 2023-ban, ha Debrecen elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.
“Élettel töltjük meg a tereket” június 21. és 23. között: kortárs művészek – képzőművészek, zenészek, táncosok, színészek, valamint a graffiti, a slam poetry, a street art kedvelői – lepik el a város első sétálóutcáját és a b24 Galéria udvarát – mondta, megjegyezve: a kezdeményezéshez a Batthyány utca számos kirakata is csatlakozott, így a jövő héten három napon át valóban minden a művészetről szól majd az utcában.
Porkoláb Gyöngyi, a Debrecen 2023 programiroda operatív igazgatója hozzátette: az EKF-pályázatra készülve eddig több mint húszezer emberhez jutottak el, közülük sokan fogalmazták meg, hogy “vigyék ki a kultúrát az utcákra, terekre, új helyszínekre”. Az első művészeti utcafesztivál egyfajta visszaigazolásaként értékelhető ezeknek a véleményeknek – jelezte, kiemelve, hogy a fesztivál idejére “kulturális ösvény” köti majd össze a rendezvény és a múzeumok éjszakája főbb helyszíneit.
Az ösvényt az EKF debreceni logójában szereplő, a járdára festett nyilak jelentik, amelyek elvezetik az érdeklődőket a b24 Galériától a Csokonai Színház, a Városháza, a nagytemplom, a Református Kollégium és a Déri Múzeum érintésével a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központig – ismertette Porkoláb Gyöngyi.
A sajtótájékoztató ideje alatt köztéri installációkat helyeztek ki a Batthyány sétáló utcában, amelyekre irodalmi idézeteket, verseket, grafikákat, rajzokat akaszthatnak ki az érdeklődőt. Az első üzeneteket Komolay Szabolcs, Porkoláb Gyöngyi és Koroknai Edit, a Modem Kft. vezetője helyezte el az installációkon, de – mint hangoztatták – a közösségi-művészeti projekthez mindenki csatlakozhat.
Az első debreceni PAD fesztiválon mások mellett fellépnek majd a debreceni ütőhangszeresek, az Odett, a Kontaktus, a b24 Galériában pedig a debreceni Egyetem műszaki kara hallgatóinak a Kipakolás című kiállítását tekintheti meg az érdeklődők.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások (23)

lap tetejére