Kiállítás a Lumúban: Pax Russica

Egy orosz filozófus olyan művészkört verbuvált, akik a szépség klasszicista ideálját kezdték el keresni...

Alternatív rockzenészekből, színházi és filmes arcokból verbuvált egy orosz filozófus olyan művészkört, akik a szépség klasszicista ideálját kezdték el keresni.

A kommunizmus összeomlása idején, amikor a szabad világ a nyakukba szakadt, szörnyű felfedezést tett Timur Novikov filozófus-képzőművész és alternatív rockerekből, filmes és színház arcokból álló követői Szentpéterváron.

A művészet bajban volt szerintük. A keleti blokkban ugye már megszokhatták a szocreál borzalmát elviselni, de a világ nyugati féltekén sem volt jobb a helyzet, csak ott más volt a probléma. A média, a tévé, az absztrakció, az avantgárd és a fogyasztói társadalom torzszülötté csúfította a képzőművészetet – vélték.

Novikov rájött, hogy dolga, sőt küldetése van. Visszaadni a művészvilágnak a szépség elemi formáit, méghozzá a nagy öregek, a klasszikusok módszereivel. Megalapította hát az Új Művészeti Akadémiát, ami sokkal inkább volt önszerveződő művészkör, mint a hagyományos értelemben vett iskola. Novikov 2002-ben hunyt el, de a mozgalma a mai napig él.

Fotó: ludwigmuseum.hu

A Ludwig Múzeumban még szeptember 13-ig lehet megnézni az Új Akadémia műveit, a kezdetektől a közelmúltig. Bár a mozgalom lényegét egy mondatban össze lehet foglalni, mégis nagyon szerteágazó a tárlat. Sokan, sokféleképpen láttak neki a nemes feladatnak.

Volt, aki képes volt a klasszikus megoldásokat és a klasszikus tematikát mai ruhába öltöztetni. Ilyen például az olimpikonokról szóló sorozat. A klasszikus témákat megfestők körében népszerű volt a régi idők olimpikonjainak megfestése, miért ne lehetne a maiakról is hasonlót készíteni, persze a régi stílusban.

Volt, aki nem bíbelődött az idősíkok összefűzésével. Olga Tobreluts hátborzongató erdei jelenetében egy csapat meztelen férfi folytat élet-halál harcot a rájuk törő, létszámfölényben levő kutyafalkával. Ezt a gigantikus, “egész falas” képet simán festhették volna több száz évvel korábban is.

Fotó: ludwigmuseum.hu

Volt, aki inkább a jelen formáival nyúl a múlt témáihoz, ebből született például az üvegen világító neon Zeusz. Sőt olyan is volt, akinek volt bátorsága a jelen eszközzel megtréfálni a nagy klasszikusokat. Jó példa erre a fotósorozat, ahol élő, hús-vér emberek öltöztek be klasszikus figuráknak, és álltak be a klasszikus festményeken megszokott pózokba. Ami egy festményen szép, elegáns és tekintélyt parancsoló, az a fényképen hihetetlenül vicces groteszk jelenetté válik. Ez rávilágít, nagyon röhejesek lennének a való életben a régi festmények szereplői, ha tényleg úgy álltak, ültek, ettek, futotta, pofozkodtak volna, ahogy a képeken ábrázolták őket.

És volt, aki az egészet megoldotta azzal, hogy azt írta fel egy vászonra: Pax Russica.

A fenti példákból is látszik, hogy milyen szerteágazó ez a tárlat. Sok benne az egyéni ötlet és a gondolat, és gyakran laza a kapocs, ami összeköti őket, így tényleg úgy érdemes csak nekivágni, hogy rászánjuk az időt, és meg-megállunk töprengeni a képek mondanivalóján. Ez volna tényleg az abszolút szépség. Vesszen a modernitás, és az absztrakció? Meg kell tőlük menteni a jelent? Szerintünk nem, de ez a tévhit mégis sok értékes műalkotást adott a világnak.

Olga Tobleruts: Modellek (részlet), 6 elemből álló polyptychon, 1995-1996, nyomat, vászon, 90 x 60 cm © A moszkvai Multimedia Art Museum jóvoltából

Olga Tobleruts: Modellek (részlet), 6 elemből álló polyptychon, 1995-1996, nyomat, vászon, 90 x 60 cm © A moszkvai Multimedia Art Museum jóvoltából

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére