Vele van az erő!

Ki az a Star Wars Kid? :D

Egészen 2003-ig Ghyslain Raza csak egy volt a lelkes Star Wars fanok közül, azóta viszont világszerte megismerték a nevét... VIDEÓ!

Egészen 2003-ig Ghyslain Raza csak egy volt a lelkes Star Wars fanok közül, azóta viszont világszerte megismerték a nevét. Jobban mondva a becenevet, amit vicces videója után az internet népe a kanadai tinire ragasztott.

star wars kid

Az említett videóban Ghyslain Raza, azaz Star Wars Kid egy teleszkópos golflabdaszedővel hadonászik fénykardos küzdelmeket imitálva, ami természetesen nem a nagyközönség számára készült, és nem ő, hanem cseppet sem jó fej osztálytársai tárták ország-világ elé. Mindezt a srác engedélye nélkül. A több tízmilliós nézettséget produkáló videó valóban csak a véletlennek köszönheti internetes pályafutását, hiszen Raza 2002-ben középiskolája stúdiójában saját részre készítette a vicces, 8 másodperces „mozit”, ám a rögzítés után a kazettát elfelejtette magával vinni, így bukkantak rá az illetéktelenek, akik aztán a Kazaa nevű portálon keresztül osztották meg azt 2003-ban.

S hogy hogyan válhatott egy esetlen tini poénos videója világszerte ismert mémmé? Részben Bryan Dube játékfejlesztőé az érdem, aki CGI digitális trükkökkel vértezte fel Raza videóját, így a srác valóban fénykarddal jelent meg a képernyőn. Andy Baio blogger szintén megtette a tőle telhetőt, és az eredeti videó mellett a „feljavított” verziót is megjelentette blogján, egyben keresztapai szerepet is vállalva, hiszen a Star Wars Kid név az ő ötlete volt.

Csupán pár hónap kellett ahhoz, hogy a különböző humoros tartalmakra specializálódott weboldalak felkapják a témát: jöttek a paródiák, és újabbnál újabb CGI-s válaszvideók. Volt azonban egy kis baj, hiszen mint tudjuk, „Star Wars Kid” nem adta engedélyét a videó feltöltéséhez. S bár Baio kárpótlásként afféle adománygyűjtést szervezett Raza részére, aki végül ajándékutalványt és egy 30GB-s iPod-ot kapott, a srác szülei mégis a bírósághoz fordultak az osztálytársak csínye miatt, nem kevesebb, mint negyed millió dollárt követelve fiuk elszenvedett lelki sérüléseire hivatkozva. A dolog külön érdekessége, hogy az internetes felhasználást érintő, az egyén jogait védő intézkedések hiánya talán először kapott ekkora visszhangot.

Napjainkban persze nem számít nagy dolognak egy több milliós megtekintést produkáló videó, 2003-ban viszont még nem volt megszokott. Star Wars Kid megjelenésével új időszak köszöntött az internet világába: annak ellenére, hogy „csak” 12 év telt el azóta, a videó fontos mérföldkövet jelent a maga 900 milliós nézettségével, amit alig három év alatt sikerült elérnie.

No de mi a helyzet a videó oly sokat emlegetett főszereplőjével? Elmondása szerint nagyon megviselte a hirtelen jött hírnév amire egyáltalán nem vágyott, barátai elfordultak tőle, sokan furának tartották és pszichológushoz akarták küldeni. Az eset óta felnőtt, és valószínűleg ma már sokkal jobban odafigyel arra, hogy az internetre semmi olyan ne kerüljön fel róla, amit nem szívesen osztana meg. Az esetlen tiniből joghallgató fiatal felnőtt lett, aki szülővárosa örökségvédelmi egyesületének elnöki posztját is betölti. A zárt falak között pedig ki tudja, talán még mostanában is eljátssza azt a bizonyos jelenetet a golflabda szedővel.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére