Johnny Depp, a démon

Sweeney Todd-A Fleet Street démoni borbélya
Tim Burton új filmjében, Johnny Depp Golden Globe-díjat énekelt ki magának. Visszatért Helena Bonham Carter is, akit a Harcosok klubjában ismerhettünk meg, s itt sem alakít kevésbé frenetikusat.

Az 1800-as években Benjamin Barker borbély boldogan él és járja London utcáit gyönyörű feleségével és lenhajú gyermekével. Ezt Turpin – gonoszul turpis – bíró megirigyeli és koholt vádak alapján elítéli a borbélyt, ami miatt odavész a családi idill és az ég is beborul London felett. Hősünket Ausztráliába a rabszigetre száműzik, a boldog feleség, miután megbecstelenítik arzént iszik, a lány a galád Turpin gyámsága alá kerül.

Eltelik 15 év, lejár a büntetés, a borbély visszatér, ő Sweeny Todd a bosszútól szomjas, exférj, akinek szomjának kielégítéséhez partnert is talál – egy túlságosan és mindenét – odaadó hölgyet, Mrs. Lovettet. Akinek a pitebiznisz nem annyira megy mostanság, mert nincs hús a városban. Mivel Mr. Todd híresen jó fodrász és szerencsés véletleneknek köszönhetően lesz egy remek borélyszéke és a városban is híre megy micsoda remek kezű ő, a véletlenek szerencsés összjátéka lehetővé teszi a bosszút. A bíró fülébe is eljut a híre, aki ezután vészes iramban közeledik a végítélete felé. Persze ez az iram nem túl gyors, hiszen a dalbetétek – igen ez egy musical- kellően lelassítják a filmet, ezzel elérve azt, hogy borzongva, libabőrösen várjuk az első torok elnyisszantását a híres borbélyszékben. A történetet az teszi igazán hátborzongatóvá, hogy Sweeney, miután első próbálkozása a bosszú terén sikertelen lesz, onnantól kezdve válogatás nélkül gyilkolja meg ügyfeleit.

Ezeknek a gyilkosságoknak egyetlen haszna van: a borbély műhely alatt lévő pitéző, melyben Mrs. Lovett a tulajdonos végre húshoz jut, és felfut az üzlet, mindenki emberhússal töltött pitéket habzsol, sörrel leöblítve. Egy valaki sejti csak mi történik abban a házban éjszakánként, egyetlen koldusasszony járja csak a város, akit zavar az oltári bűz, amit a borbély műhely és a pitéző kéménye terjeszt… Koldusunk később fontos szerephez jut. Aki idáig követte a filmet, az a nem túl bonyolult forgatókönyv alapján rájöhet a végkifejletre, mégsem válik unalmassá a film, mivel a rengeteg vér és a fekete humor megmozgatja az izmokat.

A történet érdekességét az adja, hogy ez a sztori bizony egy 200 éves London városi legendán alapszik. A történetnek több adaptációja is született. Thomas Peckett könyvében a Press The String Of Pearls: A Romance-ban jelent meg. A legendát színpadi művekben is feldolgozták,1979-ben pedig Stphen Sondheim írt belőle nagy sikerű musical-t.
A mostani Tim Burton film bizarr és szürreális, de ezt már megszokhattuk a rendezőtől. Lehet szeretni a filmet és lehet utálni, de mindenképpen hatással lesz.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére