2006. szeptember 1. / 20h
Az ANTROPOS.hu
és a PEP! támogatásával:

FashionBreaks Vol. 1

TŰZRAKTÉR
(Budapest, IX., Tűzoltó u. 54-56.)
INGYENES!

Fashion Show:
Tyra Clothing
(Lang Szonja, Kótai Szilveszter)
LINK feat. DOLL PUPPET
(Uri Ildikó, Uri Erika)
VJ: VJ LENS

Egy fashion show két tervezőcsoport közreműködésével, tört zenei ütemekkel, vetítéssel, finom látványelemekkel meghintve. A sorozat részei havonta kerülnek majd megrendezésre, más helyszíneken, kicsit mindig más stílusban, más-más művészek együttműködésével.

A FashionBreaks a divat és az elektronikus zene frigyéből született meg. A FashionBreaks sorozat egy igazi unikumnak ígérkezik a budapesti éjszaka pulzálásában. Igazából nem más, mint egy exkluzív fashion show, divattervezők közreműködésével, dj-kkel, video jockey vetítésekkel, finom installáció látványelemekkel meghintve. Divat más szemmel. Ennek a magjait hintjük el szeptember elsején a Tűzraktérben.
Szeretnénk, ha a FashionBreaks-ből hamarosan egy sajátos márka, cool brand válna. Egy "label", amihez sok-sok fiatal fejében igényes, színes, mozgalmas, maradandó, innovatív divatestek kötődnek majd.
A sorozat részei havonta kerülnek majd megrendezésre, más helyszíneken, kicsit mindig más stílusban, más-más művészek, szervezők együttműködésével.
Mi páran majd igyekszünk platformot, táptalajt, együttműködési lehetőséget biztosítani bárkinek, aki szeretne bekapcsolódni egy forró, termékeny alkotói csapatba.
Így az egész rendezvénysorozat felépítése rengeteg embert fog megmozgatni. Nagy hangsúlyt fektetünk a részletek kidolgozására, a rendezvény arculatára, a grafikára, a honlap elkészítésére, a helyszín berendezésére, a bemutató alatti programokra, installációkra, a hajak, és a smink elkészítésére.

A Fashion Breaks sorozat első részének két fő alkotóeleme a két divatbemutató. Az egyik bemutatót a TYRACLOTHING biztosítja.
A márkanév alapjait Lang Szonja és Kótai Szilveszter főiskolai tanulmányaikkal párhuzamosan tették le a kilencvenes évek végén, a barátoknak ismerősöknek tervezett és kivitelezett ruhákkal. Miután mindketten befejezték tanulmányaikat, Szonja Bécsben, a Hetzendorf iparművészeti főiskola tervező szakán, Szilveszter pedig Budapesten a Bánki Donát Műszaki Főiskolán, megalapították cégüket és megnyitották első üzletüket, ahol a saját tervezésű termékek mellett amerikai és német, stílusban hasonló, ruhákat árultak.
A kezdeti sikereken felbuzdulva a cél, további piacok megnyerése volt a karakterisztikus stílusjegyek megtartása mellett. A kollekciók jellemző jegyei a harsány színválasztás, szokványostól eltérő vonalvezetés, plakatív feliratok.

A termékpaletta folyamatosan bővült, kiegészült női vonallal (nurse T), majd női és férfi limitált szériás kollekcióval (Premium), valamint kiegészítőkkel. A legismertebb termékek azonban továbbra is a férfinadrágok, melyek többnyire farmer alapanyagból készülnek.
A termékek országszerte 4 saját, valamint 20 kereskedőpartner üzletében képviseltetik magukat, ezen kívül Ausztriában Svájcban és Angliában.
A kezdeti marketing tevékenységek extrém sportolók, (skateboard, BMX, inlineskate) támogatására korlátozódott, ez mára különböző zenei és sportrendezvények, zenei előadók, valamit DJ-k szponzorolásával bővült. A tervezőpáros stílusa megtetszett más, a divatiparban tevékenykedő hazai és külföldi cégnek is, melyeknek szezonális rendszerességgel terveznek saját kollekcióik mellett.

Díjak és prezentációk:
2006 szeptember 1.
divatbemutató Tuzrakter Budapest
2006 július 29.
divatbemutató Lachen/Zürichsee Svájc
2006 július 5-7.
Bread@Butter (szakkiállítás) Barcelona Spanyolország
2006 május 13.
divatbemutató Cats&Dogs Eisenstadt Ausztria
2006 január 30- február 2.
ISPO (szakkiállítás) München Németország 1. helyezés
Style kategória BrandNew Award
2006 február 1.
First-blue online díj Németország style kategória
2005 december 29.
divatbemutató Blondie Budapest
2005 május 12.
divatbemutató Volksgarten Bécs

LINK feat. DOLL PUPPET néven lép a közönség elé három lány alkotása, nem megszokott módon.
Progresszív-agresszív testvérpáros az újrafelhasználás szolgálatában.

1-2 szó a munkáról: Variálható uniszex street-wear őszi-téli kollekció. Felhasznált anyagok: kötött pamut és gyapjú, manipulálva, koptatva. Izgalmas régiesnek ható felületek, hagyományos szabásvonalak, használtnak tűnő ruhadarabok, újrafelhasznált, másodkézből származó ruhák újraszabva, egyedi grafikával.
A LINK kifejezetten a Fashion Breaks rendezvénysorozatra alakult. A lehetőség, hogy fellépjünk ruháinkkal jó indok volt arra, hogy csapattá szerveződjünk, de ez a gondolat már régóta foglalkoztatott minket. Nevünk is erre utal, létrejött egy formáció, összekapcsolódtunk (link). Ugyanazok a témák foglalkoztatnak minket. Ilyen téma például az újrafelhasználás gondolatköre, nemcsak a ruházkodásban, de használati tárgy tervek is készültek már (pl.: üveggyárból kiselejtezett üvegcserepekből készült lámpák és mécses tartók, fémhulladék és konzervdobozok átalakítása, kartonpapír-hulladék újrahasznosítása stb.)
Mostani kollekciónk gerincét egyikünk diploma-munkája (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – volt Ipar – 2006) alkotja, melynek alapgondolata ugyancsak az újrafelhasználás, újrahasznosítás, a régi és új témája körül forog. Ezt a 6 öltözékből álló streetwear kollekciót fejlesztjük, bővítjük tovább. Mivel a diploma-munka egyik alapkoncepciója a rétegesség volt, ez a 6 öltözék tulajdonképpen szétbontható, és további elemekkel kiegészítve egy egész show anyagát képezi. Az újonnan készülő darabok is a lehasználtság, lepusztultság témakörében jönnek létre, azonban ezeknél újabb, eddig általunk még nem használt technológiákat próbálunk ki. A transzfernyomás, pl. lehetővé teszi, hogy a ruhákon fotó minőségű nyomatokkal fejezzük kimondanivalónkat. A "Fashion Breaks" rendezvénysorozat a breakbeat és drum and base köré csoportosul, ezért mi is igyekszünk kollekciónk street-es jellegét megtartani. Elsődleges szempont a használhatóság, hordhatóság, azonban a részletek és az anyagdekonstrukció elrugaszkodottabb, a szokványostól eltérő, és lehet, hogy meghökkentő képet kölcsönöz a kollekció egészének.

Az első részben külön segítség két rendezvény, amely nem a bemutató miatt kerül megrendezésre, de támogatást, és együttműködést kapunk tőlük. Az egyik egy kiállítás, melyben harminc fiatal művész vesz részt. Az alkotók mindegyike egy EASTPAK táskát alakít át, és ezek a táskák a rendezvény alatt is bemutatásra kerülnek.
A kiállítás augusztus 24-én nyílik a Nádor Galériában.
"A kiállítás egy korkép is, mai társadalmunk és környezetünk markáns hatásainak eredményei találhatók majd meg egy-egy reflexióban, valamint Gesamtkunstwerk, egy kísérlet a képző- és iparművészeti ágazatok összebékítésére, egyesítésére, a képzőművészet elefántcsonttornyának, illetve öncélú elkülönülésének megszüntetésére."

A másik támogatást az első részben szintén egy kiállítás jelenti, mely a Csernovici Ausztria nevet viseli, és 2006. augusztus 17-szeptember 9-ig, a TŰZRAKTÉR kulturális központban kap helyet.
"…tíz jelentős művész – Magyarországról, Ausztriából, Szlovákiából, Ukrajnából és Lengyelországból- egy-egy másolatot kap a szoborról, hogy a legkülönbözőbb művészeti eszközökkel alkossák újra. A részvevő alkotókat egy művészeti szakemberekből álló nemzetközi zsűri hívta meg.
A klasszikus szobrászattól az új elektronikus médiákig minden eszköz igénybe vehető."
"A Csernovici Ausztria-projekt keretében egy tudományos szimpozionon kutatók és művészek foglalkoznak majd a jelképekkel való bánásmóddal, s hatásukkal a jelenre és a jövőre."
E négy esemény alkotja a Fashion Breaks sorozatának első állomását, mely reméljük, nagy érdeklődést kelt a szakmában, hiszen egy új vonalon keresztül próbáljuk megközelíteni a művészeti alkotások nézők elé tárását.

A FashionBreaks sorozat főszervezője, kontakt:
Keizer Dóra
06-30-40-50-537
dorka@fashionbreaks.hu

Tervezők:

TYRACLOTHING: Lang Szonja, Kótai Szilveszter
LINK feat. DOLL PUPPET: Úri Ildikó, Úri Erika
Fotók: Szmolka Zoltán
Video: Visnyovszky János
Haj: Nagy Attila
Smink: Hegedűs Arnold

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Divat-Design

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére